• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    HE11_KNIGHT:
    Jako natažení klimy? na 4 týdny? V jiném typickém patře to měli roztahaný v řádu dnů. Plnění je pak otázka až jara.
    Spíš je čekačka na skla do hliníků. To už si nenapískáme.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    ALENNAI: Tak to ještě tak na 3-4 týdny ne?
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    ALENNAI: jo a ještě klima, ale ta je hrc prc.
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    TROJKA: Kompletuje se elektro a zabezpečovačka (je tam toho hodně) a pak se zaklopí podhled a bude čisto.
    Na chvostu až truhlařina.
    Došlo ze strany klienta k nějakým změnám, takže hliníkový příčky vyrábíme až teď. Takže tak.

    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    RSZ: no to ma pulku..
    RSZ
    RSZ --- ---
    HAR4NT: a polotučné?
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    PATISLAV: to tezko, voda nema zadny ziviny ani kalorie, mliko ma cca 35g sacharidu i tuku na litr..
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    CAROLIAN: mandlove mleko a avokada jsou naprosta marginalie v celkovych poctech jak z hlediska klimatu, tak z hlediska vody. Ale lidi radi pouzivaji tyhle argumenty, aby nemuseli zmenit svuj zivotni styl. Skvela nahrada mleka je treba... voda. 40 milionu lidi je nic, podivej se na Pakistan a jake populacni vyhlidky ma. Jen proste nejsou rozezrani, nepotrebujou kazdy den hovezi burger a lattecko.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Bohové, co jsem to způsobila?
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MAR_TINA: No jo, tam se to moc nepovedlo. Nemam uplne PRED, ale mam PO. Мўйноқ (Mojnak) 2008. Nejblizsi voda ne nejakych 90km odsud.
    Jedna vec je videt fotky, druha vec je to videt na vlastni oci. Zbytky obrovskych doku, konzervaren, skol, obynych komplexu uprostred pouste. Ghost town s par lidma co vypadaji spis jako wights z GoT. Jedno z nejdepresivnejsich mist co jsem videl a to jsem par "der na konci sveta" videl...

    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PLOSTENKA: imho záplavové louky a bažiny a lesy kolem řeky, řeka která meandruje a různě se zpomaluje, plní tuto funkci mnohem lépe než betonová koryta, kterými jen prosviští....
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    LEENVECKA: hlavne at to je lokalni voda, prosim te.
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    ZSIS: k tomuhle jen jednu vec ... zaplavy jsou prirozenou soucasti krajiny, to ze si nekdo u reky postavi barak a pak se divi, ze ho ma zatopeny ... mno jeho problem. V urcitiych ekosystemech jsou zaplavy dokonce nutnosti.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    PLOSTENKA: dobra, lokalni voda, ktera neodesla (!) pres hranice:

    je to teda jen "po".. ale aspon trochu on topic.
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    CAROLIAN: Snad lepe ne? Nejlepsi voda je ta, ktera diky rybnikum a prehradam neodejde pres hranice ale zustane (toci se) v lokalnim ekosystemu.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MAR_TINA: na Vltavě je DEVĚT přehrad na 430 km, na Coloradu je jich 14 - na 2330km - takže pokud chceš plakat, tak Vltava je na tom čtyřikrát hůře
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MAR_TINA: nad Kalifornií plakat nemusíš. Potravinová soběstačnost - mno, Kalifornie zásobuje velkou část západní části USA - a vodu má ze Sierry - viz. grafy OMNIHASH: ... zemědělství by nebyl problém, kdyby na něm neviselo tolik milionů lidí (LA, Bay Area), kteří nezemědělí. A třeba Vegas, kde jsou lidi jen díky / kvůli kasínům a nemají tam co dělat.

    Řeka Colorado má 2330 kilometrů (nejdelší česká řeka Vltava má 430km, jen pro srovnání, o čem tady mluvíme). Projede sedm států, visí na ní desítky milionů lidí. Jako nevím, co s tím - hodit tam atomku, aby teda lidi nespotřebovávali vodu, nebo jak si to představuješ?

    Uvědom si, že Evropa leží naprosto nesrovnatelných podmínkách, co se týče srážek a klimatu - že VĚTŠINA světa jsou zemědělsky nevyužitelné plochy (pouště, hory). Že nemáš vůbec představu, v jakých podmínkách se žije jinde. Že nejde vyvraždit desítky milionů lidí "jen kvůli řece".
    O tom, že třeba Vegas je průser, žádná... to je prostě město, které nemělo vzniknout... ale podobný průser je LA... a nakonec i ta Bay Area - která by byla OK, pokud by tam byly jednotlivé farmy, ale není OK pro deset milionů lidí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAROLIAN: nad Kalifornií toužící po potravinový soběstačnosti se fakt nerozpláču. Nad řekou a ekosystémy jo.

    Zavlažování pouště zkoušeli už soudruzi v SSSR a posrali klima obrovské oblastni na staletí dopředu. A ekonomika tam stejně krachla a kdo může, stěhuje se pryč.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    OMNIHASH: ta tráva a druhý sklizně se tam nepěstují z rozmařilosti, ale proto, že to v nějaké formě končí na stolech těch čtyřiceti milionů lidí.... to je to, proč mluvím o tom, že ta krajina tolik lidí neuživí.
    Do toho různé dobroserské aktivity typu, že se nebudou mučit kravičky a bude se pít mandlové mléko a jíst avokádový toast - to jsou plodiny, které spotřebují NEUVĚŘITELNÉ množství vody.

    A rozdíl mezi vyschlou a vypitou řekou vidím v tom, že vyschlá řeka vyschla nějakým přírodním jevem - kdežto vypitá řeka je prostě spotřebovaná.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CAROLIAN: jak jenom vypitá? Efekt je stejnej, prostě řeka došla. Řešení zas tak komplikovaný není, akorát se do něj nikomu nechce, protože to je politická sebevražda. 60% vody jde na žrádlo pro dobytek, od sena po alfalafu. Značná část je toho v Imperial valley, resp v celý tý oblasti Coachella-Mexikali-Yuma a přilehlejch údolích okolo. Já chápu, že je super tam rozject sklizeň ovoce na druhou sezónu v zimě, ale přece jenom pěstovat trávu uprostřed pouště je trošičku rozmařilost. I když posledních pár let se snažej to puštět aspoň párkrát do roka na základě novýho ammedmentu tý přeshraniční smlouvy/ Minute 332.



    See How the Colorado River Water Gets Used Up - The New York Times
    https://www.nytimes.com/interactive/2023/05/22/climate/colorado-river-water.html


    CAROLIAN: tak ono se sluší říct, že toho tam nasněží celkem dost. Až k Santa Barbaře/ Sequia NP jsou na horách srážky, že by se za ně nemuselo stydět Irsko, a ty horský údolí se správnou orientací maj 3.000mm/ročně plus. Afaik jediná větší oblast, kde se bere pitná voda z Colorada v CA je L.A./Colorado river aquaduct. Ten žere nějakejch 1,5km3, a naprosto chápu proč. Co ale nechápu jsou tři kiláky krychlový přes all-american canal doprostřed pouště, kde se nikdo ani neobtěžuje stavět skleníky, aby mu nějaká ta voda zbyla. Salton sea pomalu dochází, a je čím dál tím víc toxický, jsem celkem zvědavej, co s ním podniknete, až vyschne dostatečně na to, aby se začly dělat prachový bouře, už teď je to podle fotek lahůdka.



    To centrální údolí až na jižní část kolem Fresna nemá důvod noc vysychat při rozumným hospodaření s vodou, mákli si tam na tom moc pěkně, a nějakej akvadukt, přehrada, nebo kanál je na každým rohu. Tam zaplesá srdce každýho vodního inženýra, když vidí, jak se na tom vyřádili kluci opálený, a až na pár přešlapů typu Tulare lake to funguje na jedničku a neznám moc jinejch míst na světě, kde by takhle někdo řádil a překopával řeky, aby tekly obráceně, snad kromě Austrálie a jejich Snowy Mountains Hydro-Electric Scheme.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam