• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    PŘED A PO


    DISKUZE URČENÁ POUZE PRO PŘÍSPĚVKY U KTERÝCH JE SKUTEČNĚ VIDĚT PŘED A PO
    (fotky, videa, gify, odkazy atd...)
    PRAVIDLA KLUBU:
    Komentáře k fotkám jsou povolený, ale jen v určité míře. Poznámky typu, super, skvělý, hnusný atd. vyjadřujte prosím jen svými palci. V případě, že chcete rozvinout debatu k danému příspěvku, okopírujte ho a využijte této spřízněné DISKUZE: [ PŘED A PO - debata a komentáře ]
    Vyřizování osobních účtu, nadávky a jiné podobné příspěvky jsou v klubu přísně zakázaný, budou okamžitě smazaný!
    rozbalit záhlaví
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    MAR_TINA: Presne kvuli podobnym slidilum patri studna do kulny.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOOTCHA: zvedneš ruku s telefonem nad plot a vyfotíš to a vidíš :D
    tuhle metodu používám, když jinak nelze zjistit, jestli má soused mého zákazníka studnu. Nejdřív zvoním a ptám se. Do archivů a na mapy koukám taky, ale pohled na pozemek je k nezaplacení.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Mně to vadí fakt hodně, když mě cizí lidi vidí při běžných činnostech. Na chalupě máme naštěstí zahradu tak velkou, že stačí drátěný plot + stromy a keře uvnitř a není tam vidět prakticky vůbec, ale když jsem jeden čas bydlela v domku s malou zahradou a oknama hned do ulice, tak jsem tam prakticky nevycházela na zahradu a žila se zataženýma žaluziema. Já jsem holt typ do paneláku :D
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Krom toho, ze je to teda nebetycne odpudivy.

    Jste doufam radi za dalsi nazor?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    U nas ve vsi to (nastesti jen) jedno jelito taky ma. Dotahl to k dokonalosti tim, ze si zatmelil i horizontalni spary mezi tema betonama. Do ty doby me ani nenapadlo se tam divat, ale co tu zrudnost nainstaloval, tak mu tam s oblibou hledam skuliny a furt me to vabi.

    Vzdycky me fascinovali holandani, ze jdes po meste a cumis jim do obyvaku a dneska to tak mam taky. Tohle shovavani pusobi naprosto kontraproduktivne, si myslim.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Mi to vždycky připadá jak na dvorku ve věznici.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    MAR_TINA: Mě je úplně jedno, do jaké výšky psi močí (nemluvě o tom, že na můj plot nemá cizí pes co močit). Podstatné je, že se ti psi navzájem vidí. Moc mě netěší, když se můj pes zraní, protože se pokouší bránit svoje území před křížencem NO, kterého jeden z mých sousedu strašně rád pouští útočit na ploty, zatímco se s někým vykecává na ulici. Dle vyhlášky tu sice má mít každý psa na vodítku, ale koho zajímají vyhlášky, že.

    Jinak tvoje představa, že každý si chce povídat s lidmi, co chodí kolem, mi přijde... zajímavá.

    Abych jen nekecal, ta tady je můj nenáviděný drátěný plot po vichřici a pak po betonizaci:

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    87HIGHFLYER: měla jsem to napsat jemněji. Lidi si často myslí, jak hrozný bude být vidět na té zahradě, ale soukromí je opravdu zásadní v tom segmentu posezení, bazén, hraní s dětma... Na zbytek se zas tolik nechodí a u stříhání růží člověk obvykle neřeší, že kolem někdo jde. Naopak se spíš soused zastaví a zapovídá a je to fajn.

    U malých zahrad (cca do 300 m2) ty pevné hranice naopak význam mají nejen na soukromí, ale i na vytvoření nějakého dojmu vlastního prostoru odděleného od sousedů. (Já na souseda z naší pergoly nedořvu, musím dojít k plotu, v malé zahradě ho člověk slyší prdět).

    Předzahrádky je úplný hřích schovat, ty byly myšlena jako okrášlení do ulice. A člověk jde domů, vidí, co mu kvete a dům ho vítá, to je taky dobré.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MAR_TINA: ze je to casto hnus neberu, ale ten divno argument to tam jako delate neco spatnyho ze nechcete aby na vas nekdo videl mi prijde dost mizernej.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAR_TINA: Nn, ony postupem času ty trsy houstnou, ale nerozlejzaj se. Co je to za odrůdu samozřejmě nevím, řešila to žena, já jen obsluhoval lopatu, krumpáč a rýč.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    87HIGHFLYER: Ona je potřeba, paradoxně víc na menších zahradách, zvážit velikost potřeby vlastního soukromí a versus pocit z opevněného prostoru okolo mne. Velice často vznikne místo, kde se pohybuju v uazvřeném prostoru, vidím svoji blízkou zahradu pár metrů dlouhou, výseč nebe a slyším zvuky okolí a nevidím, co je způsobuje. Může to být poměrně dost nepříjemný.
    Navrhuju, pokud je zahrada zatím za lehkým drátěným plotem, si spíš rok dva zkoušet, jak se mi tam funguje, jestli to nebyl jen pocit, že mě uvidím moc lidí ohnutou v kytkách se zadkem nahoře, i to testnout tím příšerným hadrem a pak se rozhodnout, jak velký úsek zneprůhlednit.

    A ten beton je fakt hnusnej. Snad i plaňky z recyklátu jsou o maličko lepší.


    SALVATOR: jsou fajn, ale udělají dost velké porosty na plot? Nejsou ty víc ty, co lezou po zemi?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAR_TINA: Existujou sruhy, co se nešířej oddénkama, měli sme takový u plotu v Mníšku, než sme se odstěhovali.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MAR_TINA: to je hezkej argument. Neco jako ja nic spatnyho nedelam, tak mi nevadi, kdyz me stat ve vsem smiruje.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Chodíte po těch zahradách nazí?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SITH: viděla jsem živý plot z bambusu, ale po zkušenosti s naším bambusem uprostřed zahrady bych to jemně nedoporučila. Mohl by zvednou asfalt venku.
    Šlo by to to betonových květináčů, ale tam jsme zase finančně hodně vysoko.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SITH: nojo, trpělivost. To není moc. Pokud jsi citlivý, zakryješ to dočasně rákosovou stěnou nebo zeleným hadrem
    SITH
    SITH --- ---
    MAR_TINA: je třeba ale dodat že tenhle keř ti do té výšky a hustoty roste 4-5let
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SULTHAN: podezdívku a nad to něco lehčího, jsou levnější kovy, dražší verze (náš stál takovou raketu, že mi to táta neřekl kolik), dřevo, můžeš si nařezat prkýnka a přidělat sám. Psi močí jen do nějaké výšky.

    Krásně mají udělaný plot nedaleko (ano chodím na procházky a koukám lidem do zahrad :))), sloupky z lícových cihel, mezitím drátěný a osazený hustými keři. V části u vrátek mají u nějaké okrasnější, zimolez jsem tam viděla.

    Obdobné řešení lze i z gabionů, ale to stojí rakety dvě. Někdo ovšem koupí jen koše a kamenem si to vyskládá sám.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KULA: jo, u hlavní silnice a výpadovek to chápu.
    Randál tu je, někdy se hluk z hlavní nese, někdy ne, vlaky slyšíme. Část zahrady k sezení je krytá za domem. Dům má těsnící okna, fungují mimo léto. A v létě, když spustí cirkulárky a čokli a vlaky a chceme větrat se můžeme posrat - v 1. patře. Rodiče v přízemí schovaná za pásem keřů a skalkou slyšej tak 1/4. Nás nic nezachrání, na to žádný plot není, leda rekuperace a nevětrat.

    Větší kus zahrady je obehnaný průhledným plotem. U příchozí cesty pěkným plotem z kovových tyček a za ním je hezký záhon a skalka, aby to bylo na pohled milý. I lidi se zastavují a koukají a to mi dělá dobře, chválí moje květiny :))). Velká část u další cesty je prostě drátěný plot, průhled do části sad a dál do zeleninové zahrady. Protože nemáme rádi ty tunelové zástavby, kde všechno schováme, jen aby nikdo neviděl psa a dvě jablůňky. Mimochodem ti psi, kteří žijí za zdí a jen slyší a čihají a nevidí, jsou strašně stresovaní.

    Naprosto respektuju zakrývání části k sezení, bazénu apod., tam je soukromí třeba.

    Krom keců dvě ukázky z map.cz.

    Drátěný plot a tyčkový průhledný s podezdívkou je náš.
    Ten beton je nedaleko, je to dlouhá zahrada s trávou a ovocnými stromy, široká asi 30 m a za tím potok, dům je v první 1/4 úseku, 3/4 délky je jen zahrada, velmi klidná ulice, kam nesmí náklaďáky. Vím to, protože tam býval drátěný a pak přišel nový majitel, posunul si pozemek nenápadně o 15 cm a z úzké uličky bažinou udělal tunel.

    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Mám u baráku klasiku dřevěný do ulice a se sousedama drát. Po tom, co mi za 10 let plot na jedné straně 3x shodil vítr, tak jsem se taky naštval a hodil tam beton. A upřímně mě svrbí dát ho i do ulice. Ne kvůli hluku, ne kvůli soukromí, ale kvůli tomu, že každý idiot se psem, co jde kolem, tak mi ho venčí na trávě u plotu, případně ho nechá i útočit na plot, z čehož se samozřejmě moji psi můžou zbláznit.
    Z hlediska funkčnosti není nic lepšího než beton. Jediný problém u nás je to, že je to strašně předražený, takže si všichni berou tu nejlevnější šedou variantu se vzorem kamene, která vypadá dobře, jenom když je obalená zelení.
    KULA
    KULA --- ---
    MAR_TINA: hele to asi nemusíš, ale řekni si sama, jsi někde v zástavbě, žádná tranzitní doprava a nebo jsi někde u výpadovky z města?
    Já když jdu po ulici, vidím co deset metrů veřejný prostor, co je oprcanej až běda a fakt už nemám kapacitu dělat ještě rozborku sousedova plotu, pokud z něho nekouká žiletkový drát. Tohle je tak laciný pohoršení, že neodolám a doporučím si vyndat oči z řiti a nevybírat si jen to, na co už ukázal Tonda Žebrák, kterému se nelíbí z principu nic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam