• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Brno, stadion Luzanky v peci mesta..

    2010


    02/2024
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    GECKO:
    JASMINOVA: ... a nebo to uděláte jako my, vyřídíte si posudek statika a stavební povolení na dost velkou díru v široké nosné stěně v bytovce, vypracujete projekt (tak, jak píšete), a pak vám přijede stavební firma, co si to ve chvíli, kdy zrovna nikdo nebyl doma, strčí někam, vybourá to komplet a nechá to tak dva dny (víkend), protože "takhle je to lepší a aspoň vám to pak nepopraská". (no, nepopraskalo)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    JASMINOVA: diky, konecne mi to nekdo vysvetlil srozumitelně a uz to neni magie :)
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    GECKO: Máš nejspíš pravdu, tutíz si to pamatuju blbě, ta stěna bu mít včdtně omítky teda max 100 mm
    JASMINOVA
    JASMINOVA --- ---
    DIVER: většinou se to dělá tak, že vysekáš díru pro překlad do jedné poloviny, vsuneš ocel, vysekáš to z druhý strany, vsuneš druhou ocel a pak se to buď ještě šroubuje nebo
    vyleje betonem. Nebo obojí - podle velikosti otvoru a pokynů statika. Může se použít i betonový překlad. U nosných stěn se ty překlady dávají třeba tři, mezi příruby se dá něco co to utěsní a z vrchu se ještě udělá díra, kudy se mezi nosníky leje beton. Aby se to nezřítilo, tak si - zase na pokyn statika, v některých případech pomůžeš stojkama.

    Až když je to tuhé, bourá se větší díra, v dnešní době se zpravidla vyřízne, aby byla díra pěkně začištěná a nemusela se dozdívat.

    Tady na obrázku je vidět, že pro uložení toho nosníku se někdy musí udělat příprava, že to zpevníš, aby ti to zdivo nerozdrtilo. Pak se teprve řeže a vkládá.

    Jinak je až neuvěřitelný, co to zdivo kolikrát vydrží. Já hystericky občas přikazuju něco podstojkovat a zedník, že ta levitující příčka je v poho, že to vydrží... Většinou se to děje na rekonstrukcích, když se bez rozmyslu vyhrabe násyp a ejhle, ta příčka stála na tom násypu.

    GECKO
    GECKO --- ---
    DIVER:
    GECKO: V případě, že je z bou stran strop, tak na něj přiložíš trámky a podepřeš vedle...
    GECKO
    GECKO --- ---
    ERVIN: Teda nechci se hádat, ale štorcka je prostě stěna postavená z cihel na "štorc" tedy na výšku... jestli je nebo není nosná to neříká zhola nic... ale to na fotce je poslepovaný z kdečeho, ale není to cihel na štorc.

    DIVER: Tak vysekáš jen mezeru pro ten překlad, podklínkuješ to v dostatečně malým rozestupu, pak vsuneš překlad, opět podklínkuješ, usadíš a zafixuješ a pak teprv vybouráš co je pod ním no...
    DIVER
    DIVER --- ---
    nechtěl bych to tu zaplevelovat příčkama, ale tohle mi odjakživa vrtá hlavou. nějak se tam ta traverza musí dostat. a podle mě to aspoň na chvilku musí znamenat, že je ta díra (strop, dveře, okno) bez opory. nebo je v tom nějaký kouzlo :)
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    MLUKS: Jestli si pamatuju dobře, říká se tomu štorcka. Nosná tenká zeď zaměninetlná za příčku...
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    MLUKS: Takhle to mám taky, jen to má 4 metry na šířku
    MLUKS
    MLUKS --- ---
    Domek z roku 1943, na prvni pohled by se to zdálo jako příčka, jelikož to mělo i s omítkou 150 mm. A bylo to nosný.

    Rešeni tedy ve formě podepření stropu stojinami, vybourání a podepření na místě svařeným ocelovým rámem.

    U starých domů jsou i tenké zdi často nosné nebo nějak ztužující. Holt to byla jiná doba a i osová vzdálenost stropnich trámů 1000 mm byl standard - teď se z toho některým ježí vlasy hrůzou :)

    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    JASMINOVA: Lol, ta naše, co dělila dva byty, byla z duťáků nastojáka. Do toho fakt stačilo kopnout nohou (hlavně máme nákresy od architekta).. tohle by mě varovalo už jenom rozměrem :D.
    JASMINOVA
    JASMINOVA --- ---
    Na příčky bacha, hlavně ty co mají cca 30cm a je nad nima hluchý 30 metrový prostor.

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DIVER: ja sem s jednim znamym rubal pricku, ale v drevenym baraku. on si pujcil takovy kovovy hydraulicky rozviraky/nohy a nez sme bourali pricku, tak sme to meli tema nohama podepreny. nic nespadlo, ale po vybourani pricky se tam musel dat tram jako podpora. u kamenyho baraku bych ty podpory pouzil urcite..
    on je mel pronajaty https://ellismanufacturing.com/collections/screw-jacks
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DIVER: my radeji posouvani pricky resili s dvema statikami. Jeden si prijel poklepat, ale chtel abysme udelali sondy do stropu:
    - zrnitost betonu/skvarobetu
    - jeho tloustka betonove casti stropu
    - rozestup vyztuh a pritomnost nepritomnost kari site, tzn odsekavani hlubokych drazek do krize tak aby se nasly 2 vyztuhy (muzou byt od sebe i 1,5 metru, ale nekdy jdou najit od oka podle puklin v omitce)
    Druhy rozhodl od stolu o ocelovem prekladu, kdyz uz znal vsechny parametry.
    Vsechny ostatni pricky, ktere jsme bourali uz preklady meli a ty jsme taky museli zachovat.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DIVER: jestli je má tý příčce něco nosného v tom případě zjistíš celkem snadno, stačí se podívat do stropu vedle. Pokud bude dostavovaná před 20 rokama, velmi pravděpodobně bude končit pod tou slámovou rohoží a mezi ní a podlahou bude mezera.
    DIVER
    DIVER --- ---
    GANBOY: já se do toho vůbec nebudu cpát, maximálně to dokážu zbourat kladivem a palicí. ale ani strop už pak nedokážu opravit. u mě vždycky musí být nějakej pan Lorenc :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    je českej, v Praze, ale stavěný za první republiky. po devadesátkách tu měl předchozí majitel (už umřel) takovou malou výrobnu baterek do el. šroubováků a tak. já myslím, že to vzniklo právě v těch devadesátých jako blbá příčka, ale jistotu nemám. nahoře jsou navíc ještě ty slaměný stropy - s tím bude ještě pěknej vopruz.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    DIVER: zrovna tobě bych doporučil si na to někoho pozvat, protože jedtli dáš na svoje dojmy, tak ti to spadne a pak tu s tebou nebude k vydržení protože všude budeš psát “spanul mi barák” :D
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    DIVER: Dej si jen bacha, je-lintostarej německej barák, i příčky můžou mít nějakou nosnou funkci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam