• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    a že se bude stavět novej železniční most na Výtoni už jste slyšeli?

ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    FRIZER: a víš, že žijeme v zastupitelský demokracii, kde když radnice dělá něco blbě, tak je můžeš měnit? Problém neni v radnice a úřednikach. Problém je, že na to lidi serou, nechávaj to na ostatních a pak se diví, co jim vyrostlo za barákem. Nikdo npřece nemáme čas a chuť se špinit nějakou politikou, tak se pak neni co divit, že tam jsou lidi, co maj nějakej záměr a když jim nikdo neoponuje, tak ho prostě protlačí.

Možná by bylo dobrý zkusit vstoupit do nějaký strany a vidět, jak je lehký to zastupitelstvo ovlivňovat. Na P4 je součástí rady třeba Top 09, která má v Praze cca 700 členů v 15 organizacích. To je cca 45 na jednu organizaci. Pak se to ještě rozpadá dál na další buňky. Takže počítam, že tam, co spadaj Nusle, bude tak 15 členů, aktivních bude 10 a z toho 2 budou fakt něco řešit. Takže je potřeba si najít agendu a bavit se 2 lidma, aby se člověk dostal do oběhu.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    FRIZER: Možná proto už nejsou na Letný :)
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    FRK_R23: Ti Nusle obklopuji. Zabrali si Pankrac, Brumlovku a Budejovickou.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    FRK_R23: A to bydlim na Letné:)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Tyvole a nejsou náhodou hipsteři už léta pasé? Trochu mi to připadá jako nadávat na yuppies...
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    SILVESTRAGON: Tak šup do Karlína! :D
    SILVESTRAGON
    SILVESTRAGON --- ---
    KARLOSK: Pozdě, už jsem tu přes deset let :))
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Jsem pro "opravu" Nuslí, sám tu bydlím, ale taky tu nechci žádný hipsterský trendy zmrdy.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    SPIKE411: Souhlas...to je prave priklad Nuselskeho pivovaru...developer to prestavel na byty za cenu nesmyslu. Vse nove, asi i krasne...jenze...na co. Propagacni materialy nebyly o zivote Nusli, ale jak je paradni ze je kousek Naplavka wtf. Ale ja jim to preju, krizovatka na Otakarovy vecne blokla, autem se dostava odevsad na hovno. Preplnene tramvaje kazdy vecer z Ipaku a Karlaku svazejici lidi do doliku. Folimanka je ted supr, ale park u Fidlovacky je porad mladejch toluenaku. Vsechny tyhle stare haly, nadrazi atp by mesto mohlo vyuzit jinak nez to prdnout prvnimu manikovi s nejvic naditym kufrikem.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Snad se shodneme, že gentrifikace má i své stinné stránky, stejně jako konzervace (nebo spíš plíživé zhoršování) neutěšeného stavu.

Mě taky mrzí, když mizí všelijaká rumiště, stará nádraží, tovární haly. Je v tom historie, nostalgie, romantika… Ale úplně neprospěje udržovat město ve stavu pomalého setrvalého rozkladu jen proto, že my si něco nějak pamatujeme.
    Chybí mi průmyslová výroba uprostřed (dnešního) města, vlečky s uhlím apod.? Ani ne.
    Těší mě, když se něčemu z toho podaří vdechnout nový život, místo aby se to zbořilo a nahradila to nějaká generická zástavba? Rozhodně!
    Určitě mi přijde lepší ty staré baráky opravit, než je nechat chátrat do stavu, kdy se budou muset zbourat a nahradit něčím úplně novým, dost možná bezduchým.
    Město má reagovat na aktuální potřeby, ale pamatovat na svou minulost. A určitě je potřeba udržet ve městě parky, volná prostranství, náměstí, legální plochy na graffiti/street art, živý parter s občanskou vybaveností apod.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    BACCARA: Ty společný záchody na chodbě byly tak krásný. Je škoda že už je to pryč.
    BACCARA
    BACCARA --- ---
    Miluji staré Nusle do roku 1988, to tam na Nuselské bydlela babička. Její plynová lednička, myčák na nádobí, studená voda jenom v přesíni, topení v kamnech na uhlí a hlavně v síti 110V.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    ARGANNAH: Tak jsem to nemysle, šlo mí spíš o ten mindset, kterej lpí na něčem co je dávno pryč.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Respektive spíš obojí je symptomem určitýho mindsetu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ARGANNAH: Ono to možná není napsaný nejlíp, ale já tam taky určitou souvislost vnímám, nicméně spíš ve smyslu že jedno je symptom druhýho.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    FRIZER: To máš pravdu a já o tom taky píšu. Městské části bohužel často vedou lidi, který zajímá jen ten kufřík a všechno ostatní mají v prdeli. Na tom se určitě shodnem.

Andrej s tím má společnej ten nostalgickej nános na minulosti, která fakt nebyla tak hezká a kouzelná, jak si lidi myslej. 70s-80s byla zkurvená doba plná rozkladu. Jak společenskýho tak materiálního. Nevím proč by mi to mělo chybět.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Umm... Mě to nadávání na gentrifikaci taky trochu otravuje, v devadesátkách jsem roky jezdila přes Anděl a zaplaťbůh a všichni svatí za gentrifikaci, všem se ulevilo, když to tam přestavěli. Nicméně úvaha typu "lidi volej Andreje pro to, aby se nikdy nic nezměnilo a starý a hnusný čtvrti zůstaly starý a hnusný", mi přece jenom přijde - jak to jenom říct - poněkud wtf
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    FRK_R23: Sorry, nemam cas se rozepsat. Moc dobre vis ze Mestske casti na tohle kaslou a jdou vetsinou na ruku developerum...sem tam kufrik. Mesto ma nejakou historii a sklada se z ruznych casti...pokud vsechno pretavime na sklo,beton, ocel, kancelare a stejne bytovky s cenami zavratnymi, tak budeme mit sice fajn centrum, ale vse ostatni bude Britska ctvrt. Co to ma spolecneho s Andrejem nevim...
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    FRIZER: Zníš jak ti retardovaní památkáři. Kde teda nakreslíme tu čáru? Zakonzvervujeme Nusle v roce 1975? 1985? 1995?

A až ta parta alkoholiků, které vznešeně říkáš štamgasti, vychcípá tak potom co?

Ty tvoje "topinky s příběhem za 250" mají v Karlíně na jednom jedinym místě a to je Eska. Tak možná zkus zajít někam jinam a dáš si pivko i jídlo za normální ceny tyvole.

Říká se tomu vývoj. Fakt mě sere jak v týhel zemi jede ten bizarní narativ, že se všechno musí zakonzervovat. Ideálně tak, jak to bylo když ti bylo 20+, co? To byla krása tyvole, to byla pohoda. Jenže ta krása a pohoda to byla jenom proto, že si byl mladej. Tak zkus stárnout s grácií a nenaříkat nad loňskými sněhy.

A mimochodem stejná píčovina jako namalovat čáru v roce 1985 a říkat tomu genius loci je dát developerům volnou ruku. Ta městská část by pochopitelně měla dost kecat do toho co a jak se postaví, jaká bude občanská vybavenost a tak. Ale stejně tak městská část Karlín nemůže Esce kecat do toho za kolik stříli topinky s příběhem.

Tyvole přesně proto tady lidi volej Andreje, hlavně nic neměnit. Přesně proto tady totálně dominuje přebujelá IAD, protože "tak to přece vždycky bylo". Akorát že vůbec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam