• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IM_MORTALJack Russel Terier
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    DALEEN: Jestli chodí na plenu, tak je otázka, jak má dobře rozlišenou plenu a pelíšek. Psi, kteří neměli u maminy dost prostoru venčit se mimo pelech, ale někdy i psi, kteří měli na čůrání hadry mají někdy problém že čůrají do svého pelechu. Stres k tomu může přispívat, ale možná je tam problém hlouběji.

Jinak to, jak se chová kolem dítěte taky není dobře - vypadá to jako snaha přehnaně kontrolovat situaci a ta by taky mohla skončit výpadem proti vám nebo dítěti (ve snaze usměrnit ho, ne mu ublížit - hlavně až začne lozit - ale mohlo by to skončit zraněním), takže by to chtělo systematičtěji řešit, čůrání do pelechu je ten menší problém, i když je teď víc vidět.

Okřikování - ať už při venčení uvnitř nebo kolem dítěte - nemá smysl, stres to jenom zvyšuje.

Osobně bych řekla od základu změnit práci se psem tak, aby se naučil kontrolovat vlastní emoce a relaxovat. V zájmu nácviku jak klidu tak čistotnosti použít kenelku (samozřejmě s patřičným nácvikem pobytu v ní). Pokud je ráda u dítěte, použít pobyt u dítěte jako jednu z odměn, rozhodně nenechávat "kontrolovat" dítě. Zaměstnat jí hlavně hlavu (čichové hry, hry kdy se musí rozhodovat). Místo trestu (okřiknutí) jí dát možnost se rozhodnout správně - nabídnout žádané chování. Otázkou je, jestli do toho všeho jste ochotni jít - pokud ano, tak tady je na nástěnce seznam povinné literatury :) [ Aplikovaná kynologie - výchova a výcvik - aktivní život psa ]
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SUMMER: ja si myslim, ze do toho pelechu by si curat nemeli ale asi ani z hlediska znackovani toho terenu.. myslim ryze logicky, ale otazka je jestli ten mechanismus "kde spis nechci a neser" neni slabsi nez "bran si teritorium za kazdou cenu". No s timhle neporadim bohuzel.
    SUMMER
    SUMMER --- ---
    a tej jeden není PRT ale kříženec
    SUMMER
    SUMMER --- ---
    KARYSLAV: Jednoho 8 let a druhého 2 roky
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SUMMER: No.. jsem docela rád, že jsem do toho druhýho psa nešel :-) protože to bych asi mohl odejít žít do lesa, jíst cvrčky, a čekat že za rok vymřu na vyčerpání :-D

Ty dva psy máte jak dlouho?
    SUMMER
    SUMMER --- ---
    KARYSLAV: Tomu co říkáš rozumím, ale můj problém není v tom, že by se počůrávál a nebo měl málo pohybu. Problém je ve značkování a v dominanci s druhým psem :( Příjde mi, jako kdyby si značkoval svoje teritorium.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    DALEEN: z tvyho popisu mi prijde, ze je to zvire hlavne v permanentnim stresu a to fakt neni dobre. Meli byste ji naucit v klidu relaxovat, hlavne kolem mimina a pak venku upoustet paru. Poslu sem Zmyjku, at to zkusi rezepsat, ma vic zkusenosti a ja sem nachcipana.
    _DUX_X_
    _DUX_X_ --- ---
    _DUX_X_: hlavně to teda zabírá na věci který nechceš aby rozkousal spíš než nato aby někam nelezl/nechcal
    _DUX_X_
    _DUX_X_ --- ---
    SUMMER: mám na velkýho psa mi to zabíralo ale Frankie má nějákej odpuzovač těžce naháku
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    IF_: Snažíme se jí věnovat pořád stejně. Problém je v tom, že jí zajímá jen miminko, už si skoro nechce hrát, je pořád děsně aktivní, lítá kolem něj, hubne a to dostává obří porce masa. Spí jen pokud spí i malej a to si ještě musí být jistá že on opravdu a tvrdě spí. Pořád ho hlídá. Ze začátku dostala párkrát vynadáno, když už byla moc "otravná". Skáče na postýlku, protože chce mít miminko pod kotrolou a chce na něj pořád vidět.
    Pelíšky má dva, jeden v předsíni a jeden v ložnici u mé postele. Oba do teď měla jako útočiště a střídala je podle nálady.
    Je mi jasné, že je to pro ní nápor, velká životní změna a je z toho hyn. Ale čůrání do pelíšku mi už přijde hodně špatné.
    Zatím to budeme řešit novým pelíškem, starý počůraný vyhodíme (stejně už je hnusný), do předsíně dáme plenu aby tam mohla chodit (docela to zvládá). Tak uvidíme
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Nechci bejt nějak tento, ale za ten skoro rok s Parsonem jsem vypozoroval, že je téměř jistota, že zrovna váš pes má povahu, která není kompatibilní s "nechat sám doma". Po tom co jsem si s ním včera 3 hodiny hrál, a odpadl jsem, on měl pořád energie na dalších 6 hodin (aneb když lítá po statku 12 hodin nonstop s kelpií, tím nonstop myslím opravdu bez zastavení) tak to je doslova malej chodící jadernej reaktor spalující míčky a klacky. Já jsem za něj neskonale vvděčnej a ani na vteřinu jsem nelitoval že mám parsona, ale nebýt toho že s ním můžu být celej den (bydlím v práci) tak bych všechny důrazně odrazoval od pořízení téhle rasy, pokud nemají v plánu alespoň 2x týdně na 5 hodin agility nebo 3000m zahradu. Je to samo o povaze, ale řekl bych že tihle hajzlící jsou pravděpodobněji takhle aktivní, než gaučovky.

K tomu teda zpátky k problému SUMMER, co jsem všude kde četl, tak to vypadá, že tohle hafani dělají když nejsou dostatečně vybití. Tyson se jako malej taky asi 2x počůral do pelechu/postele ale pokaždé to bylo když jsem lechtal Lucku a on měl pocit že si nějak ubližujem. Za celou dobu co jsem ho od 2 dne naučil chodit ven a nečůrat doma, mu to ujelo asi 3x, a to jen když se venku přežral sněhu, nebo když jsem mu vydezinfikoval packu a on před tím smradem nemohl utýct tak se ho bál, až se po.. Ale to bylo vidět že to neudělal schválně, klepal se u toho a byl ještě nervoznější, jen stál nebo se táhl a tekla z něj přehrada.
    SUMMER
    SUMMER --- ---
    Hlavně to oba dělají, když nejsme doma :(
    SUMMER
    SUMMER --- ---
    IF_: čůrání na povel si s jeho povahou moc nedokážu představit. Plácání už jsem taky zkusila, ale nemáte někdo zkušenost s tím sprejem co by měl odpuzovat?
    IF_
    IF_ --- ---
    SUMMER: No a zabírá to? Asi ne vid.. Nejsem teda příznivcem máchání, zkusila bych za psem chodit a třeba mu dát lepanec, zkoušetrůzné metody pokud jedna nezabírá. A pak teda komplet vyčistit ta ochcaná místa, jinak to budou dělat furt.

Já mám třeba naučené čůrání i na povel, co zkusit to, prostě více motivace?
    SUMMER
    SUMMER --- ---
    IF_: Vymáchám jím v tom čumák
    IF_
    IF_ --- ---
    SUMMER: No a jak se je to snažíš odnaučovat, jak je zato trestáš?
    SUMMER
    SUMMER --- ---
    IF_: Já mám třeba doma problém se značkováním (máme dva psy) a nevím si s tím rady. Docela bych ocenila nějakou radu. :)
    IF_
    IF_ --- ---
    TWARR: Můj pes má pelech a má ho jako útočiště... prostě od zacatku jsem ji ucila pomoci pamlsku na misto, ma tam hracky, deku, nenapadlo by ji mocit nebo si nicit pelech, to je divne a nenormalni...

Pes ti ničí i jiné věci? Jak často s nim cvičíš, jak často ho venčíš, jaký aktivity s nim děáš, je dost vybitej?
    AMAZONKAAA
    AMAZONKAAA --- ---
    IF_: TWARR: memu psovi patri misto ktere si sam nasel a to spodni foch meho satniku. Vecne mam chlupaty vsechny sukne, ale proc mu to odpirat. Kdyz zadne misto nedostane, najde si ho sam. Ten nas vykuk ma pelech skoro za litr a stejne radsi hnipe na mym pradle :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    IF_: kdyz jsem doma tak urcite, kdyz nejsem doma, jak to mam resit. porad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam