BALAENA: jo tak zahrada je lepší, no stejně to bude fuška s tím prckem, tihle psi maj energie na rozdávání. Chce to aby děti byli s tím psem od malička, jinak jsou na ně psi strašně protivní (až nebezpečně, protože děti lítají kolem, křičí ale jsou menší, tak si na ně psi dovolujou).
Záleží na povaze konkrétního psa. Náš Tyson by třeba cizí děti na ulici nejraději zakousl, takže já ho k žádnejm pouštět nemůžu, bojí se jich, obchází je velkým obloukem.. nenechal bych ho nikdy s dítětem o samotě. To obecně platí asi u všech (nejen teriérů) nejsou to yorkshiři nebo westíci, když jsou kolem děti, ten pes musí být pod dozorem - spíš proto že děcka mívaj blbý nápady (vlastní zkušenosti) a když toho psa vystresujou do kmažiku kdy neví kudi kam, pokouše je do obličeje.. a podle toho jak moc je vystresovanej, tak to může být i špatný. Takže bych rozhodně děti, který ten pes vidí 1x za měsíc nebo za čtvrt roku, nenechával s tím hafanem uplně o samotě. Postupně si třeba zvykne ale... neměl bych koule na to je nechat.
Pochopitelně je to pes od psa, ale chci tím poukázat na skutečnost, že pes není hračka kterou postavíš do kouta a dítěti nic neudělá.. Na to bacha ať není neštěstí.
Jinak to chce pozorovat, a vysvětlit těm dětem že 1) za žádnou cenu mu nesmí brát jídlo, 2) neměli by ho krmit kdy se jim zachce, 3) pokud je to pes, neměl by ty děti ošukat :) není to proto že se mu chce si udělat dobře, ale proto že si chce demonstrovat nadřazenost.
Docela krize je, když si dospělí hrajou s dětma, různě je lechtají a hážou s nima na posteli/gauči ze srandy, ten pes z toho pak pochopí že to je hračka (to dítě) a může na něj vyjet, protože páneček se k němu taky tak chová (zkušenost z praxe).
Ten pes potřebuje od malička pevnou ruku, nejlíp 1-2x týdne aspoň na hodinu cvičák, minimálně prvního půl roku, a bude úžasnej. Pokud cvičák nedostane, a nebude ho nikdo doma drilovat, pravděpodobně to skončí neurotickým protivným a klidně i zákeřným psem. Je strašně důležitá socializace s cizíma psama, což je přesně to k čemu zároveň s výcvikem na cvičáku dojde.
Já osobně jsem od tý doby co mám parsona na cestě rozmlouvat komukoli skoro kdo si ho chce pořídit jeho nákup, protože kdybych nebyl 24 hodin denně doma, a nemohl se mu věnovat, pravděpodobně bych měl už sežraný uplně všechno :-D ti psi nesnáší nudu a samotu.
Jo a bacha na lovení slepic, jestli to jednou ochutná.. je konec :-D