• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    BIGBUD
    BIGBUD --- ---
    Ahoj, mam routerboard 411 s R52 a potreboval bych ho nastavit jako klienta pro AP, poradil by nekdo?
    MIKZ
    MIKZ --- ---
    Tak jsem to teda opravil :)
    použil jsem laplink kabel z gme - http://www.gme.cz/cz/kabel-seriovy-laplink-9f-9f-2-m-p652-054.html
    a prohodil piny 8 a 9, jinak zapojení odpovídá

pak jsem našel user guide - http://www.routerboard.com/pdf/rb433ugA.pdf
    kde se píše o záložním bootloaderu, který se spustí držením resetu a zapojením napájení
    sw reset jsem chvíli hledal, ale našel :) byl na straně :)

každopádně pak naskočilo boot menu a mohl jsem nahrát přes xmodem bootloader a pak ještě reset nastavení bootloaderu

dál routerboard naběhl jak měl :) dokonce s původním nastavením
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    MIKZ: Kdyz budes v nouzi mam kabel, ktery jsem pred par roky pouzival s Alixem a imho je to stejne, i ti ho v pripade nouze nejdriv mohu zkusit s RB433... jinak u RB jsem kabel zatim nepotreboval...
    Jinak si z te doby pomatuji ze skladem ten kabel nikde nebyl, ja pouzil nejaky co jsem dostal se switchem...
    Praha - Dejvice...
    BREBER
    BREBER --- ---
    MIKZ: nezkoumal jsem to, ale mas jistotu, ze tohle zapojeni, co jsi vybral, je to prave?
    MIKZ
    MIKZ --- ---
    Tak jsem koupil sériový kabel a přepájel konektory na null modem with partial handshaking ( http://www.lammertbies.nl/comm/info/RS-232_null_modem.html#part ) a nic :-/ terminál nic neukáže
    zítra zkusím koupit ještě jeden a místo přepájení konektorů ho v půlce rozříznu a přespojuju kabely. Nebo nedá se někde koupit nějaký podporovaný kabel v Praze?
    MIKZ
    MIKZ --- ---
    ahoj,
    dneska mi nějak umřel mikrotik RB433. Udělal jsem update na 5.0 (z 5.0 rc11) a udělal update bootloaderu přes winbox. pak reboot a už nejde (ani se nerozsvítí lan po zapojení)

dá se to nějak opravit po sériovém kabelu?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    NETWORK: tak praxi zalezi, jak je to implementovane a vetsinou byva pravda to, ze staticka routa bude jednodussi na implementaci a proto bude behat rychleji...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    YAPLIK:
    ja mam pocit ze /64, viz

#
    # Number of IP Addresses in a IPv6 /64 prefix, the typical space a home user gets: 18,446,744,073,709,551,616

Jinak tohle je presne teorie vs praxe - ja tvrdim ze routa bude rychlejsi a mene narocna na CPU (pac to mam z praxe overeno) a ty, dle teorie, tvrdis ze to bude stejne..
    Obe tvrzeni jsou vicemene spravne, nicmene bohuzel (a zvlaste u RoS) je praxe uplne jina nez teorie....
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    NETWORK: no počkej, koncákům by se správně měla dávat /48
    OGMIOS: oboje ve výsledku použije cache (fdb vs route cache a neighbour cache), při routování je delší cesta kódem, ale v zásadě to vyjde nastejno
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    OGMIOS: routa bude rozhodne rychlejsi a daleko mene narocna na CPU
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    lidi mam dotaz, nevite ze zkusenosti jestli je rozdil v rychlosti toku pres bridge a nebo pres statickou routu? pokud budu mit 2 porty(prichozi a odchozi) a budu pres ne valit data, tak co bude rychlejsi? oboji pujde pres procak co? ale mzue tam bejt nakej rozdil ve vyslednym bandwidthu?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak do linuxu jsem uplne jit nechtel pac jim moc nehovim. kurnik sem ani nezaznamenal ze uz maj 5kovou verzi ROSu
    ATAN
    ATAN --- ---
    no co, portage 2.2 mel nekolik desitek RC a pak se z toho staly alphy, kterych uz je 25. :)
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    ATAN: mno, mít po čtyřech betách deset release candidate...
    ATAN
    ATAN --- ---
    YAPLIK: uz davno rc a celkem je fajn.
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    OGMIOS: osobně bych na tom nejdřív zkusil normální linux a systemtapem se podíval co je všechno namáhaný + nejakej profiling (kolik casu jadro stravi v netfilteru apod); jeste muzes zkusit betu v5.x
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    nj, pokud ten prostor na to je tak proc ne :)
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    OGMIOS: jj taky mam v tech v6 trosku hokej...
    Kazdopadne pridelovat /64subnet koncovym klientum mi trosku jako plytvani. Vim ze tech IP adres je strasne moc, ale i tak....
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    YAPLIK: to byla jen testovana sestava. puvodne kolem 4Gbps byl tok dat kdyz se ta sestava testovala pod Widlema. ted o tom ale mluvim jako o fajn rychlosti kterou by ta sestava mohal disponovat pod ROS se zboznym pranim. pod ROS jsem to testoval s mikrotik bandwidth test tool ze 3 jinejch systemu, takze 3 toky. a to jsem dostaval v souctu 800-900Mbps v prumeru. podle toho kolik bylo toku tak se tahle vysledna rychlost delila. horni hodnota byla neco malo pres 900Mbps. ted premejslim jak udelat takovej server s ROS pres kterejho bridge by bylo mozny protyct v radech Gbps. ta sestava tenkrat byla zalozena na Intel S5000VSA myslim s L53xx procakem a 1GB RAM, s 10xGbps porty Intel server NICs. Momentalne tou sestavou uz nedisponuju ale mam doma podobnou S5000PSL s 2xXeon E5310(mozne i 2xE5405) s 4GB RAM a 5xGbps porty Intel server NIC. tuhle co mam ted jsem jeste netestoval pac to je hlavni system doma ale planuju to stahnout na testy :D
    takze ted co tu resim je jestli z ROS dostanu nejak ty Gbps hodnoty :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam