• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    MARECEK: myslim ze ne - karta stahne jen toho 1 klienta

MIKZ: tak ja doufam ze ven to nikdo davat nebude a na doma to snad nebude tak hrozne (i kdyz i tam to zacina byt dost nahustene)...
    MIKZ
    MIKZ --- ---
    NETWORK: pravda
    s tlustými (40MHz) kanály ve 2,4 to vychází na dvě nepřesahující pásma
    pokud jedna nková karta zvládne obsluhovat n,g,b klienty najednou, tak je to docela nářez
    teď je jen otázka zda není třeba v nějaké zarušené lokalitě, kde bude 2,4 nepoužitelné
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    NETWORK: Nko muzes provozovat v obou pasmech...
    MIKZ
    MIKZ --- ---
    NETWORK: Nko je 5Ghz a Gcko 2,4, tak nevim jak by to mohlo byt kompatibilni

je mozny, ze Nko muze byt i na 2,4, ale asi ne 300Mbit
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    MARECEK: ja ted nechci kecat, ale neni Nko zpetne kompatibilni s Gckem?
    MIKZ
    MIKZ --- ---
    MARECEK: dáš jim stejné SSID a klient se připojí k té, kam může a má lepší signál
    a ještě se dají zapojit do bridge + LAN
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    MIKZ: NETWORK: diky moc za odpovedi

tak ze myslite ze to mam jeste navic osadit klasickou g kartou? - je pak sance ze obe ty karty systemove splacnu do jednoho ap abych nemusel mit separatni sid pro n a pro g?
    MIKZ
    MIKZ --- ---
    MARECEK:
    ad licence - tabulka na http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License - ty co si posílal, mají L5 licenci, takže upgrade až do ROS 7.x :D to je na pár let dost

ad antena - myslim, ze hledas nejaky 5g vsesmery ( https://www.discomp.cz/default.asp?cls=spresenttrees&strid=28643 )
    pokud chces u N vyuzivat MIMO a vic kanalu, tak myslim, ze jsou potreba dve anteny
    nemyslim, ze jde N+G mod, asi bys mel mit N kartu a B+G kartu s 2,4 antenou
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    MARECEK: ad1 - ano, muzes udelat bezplatne upgrade na v5.x
    ad2 - kartu pouzit muzes - potrebujes k tomu pak jeste pigtaily: http://www.i4wifi.cz/pigtail-mmcx-male-rsma-pro-minipci-90-uhlovy_d980.html (2x) a nejaky case pro to RBcko: http://www.i4wifi.cz/kovovy-indoor-case-pro-rb493-lite_d2092.html
    mno a aby toho nebylo malo, tak jeste napajeci adapter (napr. 24V 1A)...
    co se tyce anten - zkusil bych nejdrive uplne ty nejmensi pendreky, ty vetsi se mi moc neosvedcili...
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    ahoj, po letech srackovejch routeru bych si chtel poridit neco s cim budu mit doma vetsi kontrolu nad siti a i se s tim nejakej cas vyblnu tak ze si chci udelat radost mikrotikem. Jelikoz je to pro me ale celkem nova vec, nejsou mi jasny nejaky veci ktery jsem u plug and play zarizeni nikdy resit nemusel tak ze prosim o trpelivost... :-)
    planuju ze si ted poridim http://routerboard.com/RB493G nebo http://routerboard.com/RB435G ale:

1) jak je to s verzema os u mikrotiku? - podle vseho je k nemu dodavana os verze 3 ale aktualne ke stazeni je 5.x - je licence z verze 3 porad platna a da se pouzit i po upgradu na v 5 ?

2) (trosku ot ale verim ze mi poradite) chtel bych ho osadit http://www.i4wifi.cz/r52hn-minipci-karta-802-11n-atheros-ar9220-2-4-5-ghz-25-dbm-_d1746.html a pouzivat s takovymhle typem anteny http://www.i4wifi.cz/tl-ant2408cl-8-dbi-vnitrni-vsesmerova-antena-2-4ghz-_d1589.html - problem je ze ji nemuzu najit pro 5ghz - nevite kde bych ji moh sehnat? existuje varianta takovy anteny ktera by zvladla 2,4-5ghz a predpokladam spravne ze je treba ji osadit 2 antenama? - cilem je abych moh vyuzivat jak N tak i G na zarizenich ktery jedou na 2,4ghz...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NETWORK: ne obracene, kdyz ta WANka na jednom routeru bude vytizena tak druhej nebude moct pres nej sosat nebo jen velice omezene. jde mi o to zrychlit load balancingem pripojeni k internetu pro domaci site toho ktereho routery ale tak aby to neomezovalo domaci sit druheho routeru pokd nekdo z domaci site druheho routeru bude potrebovat sosat.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    OGMIOS: ja to vubec nechapu co to vlastne chces? pokud sem to dobre pochopil, tak to je uplne nesmysl - mas nejaky router, ktery ma na LANce pripojene PC a do netu je WAN port... kdyz si tu internetovou konektivitu celou vytizis, jak muzes skrze nejakou VPNku sosat dalsi data (pres ten jiz vytizeny WAN) z jine pripojky????
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: jo o co mi jde je vymyslet zpusob jak propojit nekolik routeru dohromady kde kazdy ma svoje WAN pripojeni a v pripade ze neni to WAN pripojeni bussy pres domovskou sit toho konkretniho routeru, tak je mozne vyuzivat to WAN pripojeni druhym routerem pro dosazenni vyssi rychlosti.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    mam dotazek, jak nejlepe vyresit sestavicku: 2xmikrotik router, oba maji svuj WAN a jako load balancing vyuzivaji WAN druheho routeru. premejslel jsem propojit je mezi sebou pres wi-fi a pustit VPNka ktery by slouzili jako druhej kanal pro load balancing. zaroven potrebuju udelat takovej QoS ze pokud bude domovskej router vyuzivat WAN naplno tak ze ten druhej router nebude pouzivat nebo vyrazne omezi pouzivani ty WANky toho domovskyho routeru a pojede si jen pres svoje.

tak babo rad?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    NETWORK: Ad funkcnost DNSka jasne mne jen prislo ze bere z dhcp jen primarni, ale ukazalo ze jsem si jen v tom testovacim prostredi ty sekundarni nenastavil... takze ten dotaz a zminku o testovani beru zpet...

Kazdoapdne Mikrotik se chova tak ze:
    1. bezi iface ISP1 - dostane primarni i sekundarni
    1.1.1.1
    1.1.1.2
    2.2.2.3 - dopisu rucne jako treti
    2. prepnu interface - tam jsem v dhcp schvalne nechal jen primarni
    3.3.3.3 - pouzije primarni
    1.1.1.2 - necha sekundarni od druheho ISP1
    x - treti polozku smaze
    Takze jednine nacpat dalsi DNSka na urovni toho skriptu...

Kazdopadne dekuji vsem za zpetnou vazbu.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    AHARAZ: o fungovani/nefungovani DNSka se vubec starat nemusis.. to se deje automaticky. router nejdriv zkousi primar, pokud do nejake doby nedostane odpobed, tak zkousi sekundar, atd...
    co se tyce doplneni dnsek rucne, tak vyzkousej - taky nevim presne jak si to ty dns posklada - ale mam pocit ze bude primarne pouzivat dnska z dhcp a az pak jako zalozni ty natvrdo napsane.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    MIKZ:
    - jj O2
    - ja popravde pouzivam to ADSL jako nouzovku, takze nemam zadne intenzivni zazitky. Pak jeste mam O2 ADSL u 5ti klientu a neuvedomuji si nejake vetsi problemy...
    - ad DNSka Googlu ty bych nastavit natvrdo nechtel...
    ELPASO:
    - tady v tom pripade si zatim vystacim s par statickymi zaznamy v mikrotiku, jedna se o par pocitacu a je to jen do te doby, nez dojde na oziveni nejake podoby AD na Linuxu kde budu potrebovat Bind...
    NETWORK:
    - ad sloziteho oki
    - ad DNSka googlu, kdyz ho tam pridam rucne, neprijdu o to doplnovani dnsek z dhcp klienta? Ja si to kdyztak zitra zkusim...
    - ad padle DNS, jj to jsem si uz rikal ze muze byt problem, pak je asi nejschudnejsi reseni ten mikrotik zasobovat temi zaloznimi servery z venku.
    Nedokazi si ted predstavit jak bych rozumne zjistoval zda to DNSko ISP funguje - napadaji mne spis reseni, ktere mi prijdou trochu bizardni, ale podivam se co Mikrotik nabizi...
    - ad BGP a pod. jasne, to by se mi libilo, nicmene muj rozpocet na pripojeni je 1000 Kc/mes...
    S touhle cenou se taky zatim nestalo ze by ty pripojeni padly obe najednou, kdyz nepocitam ze v tom objektu neni par hodin proud, pripadne v cele ctvrti a pod...
    Nadruhou stranu UPC zvladlo nejit i nekolik dni v kuse, ikdyz posledni dobou se to lepsi...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    AHARAZ: njn, mas pravdu - prehlidl jsem ty DHCP klienty - samozrejme ti to default routu doplni samo..

asi bych v tom nehledal nic sloziteho - pokud ti to funguje, tak tam moc neni co resit - urcite neni spatny napad pridat treba dnska googlu, jak psal
    MIKZ: obcas se stane, ze padne jen DNSko daneho ISP, ale linka jede zvesela dale ;)

Samozrejme - pokud chces neco "vice profi" tak pak jedine PI IP adresy a BGP (ale to vzhledem k tomu ze resis adsl a upc, nebo co to mas) moc nepripada v uvahu... ;)
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    AHARAZ: ja vsude pouzivam vlastni dns server. Kdyz danou zonu nehostuje sam tak jede postupne vsechny forwardery a nasledne potom root hints...

Nebo ty dnska googlu no, ale takjakotak az na konec forwarder queu
    MIKZ
    MIKZ --- ---
    AHARAZ: jestli jsem spravne vycetl, ze mas adsl, tak asi dost mozna od O2 a ty jejich DNS mi prisly totalne zkurveny, takze jsem vsude nastavil 8.8.8.8 a 8.8.4.4 a od ty doby mam klid
    dostavat dns servery z dhcp neni zadna vyhra si myslim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam