• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    ATAN
    ATAN --- ---
    NETWORK: vypnul jsem nv2 a nechal Only-N a nstreme. sice je download lepsi az 10mbps (ale porad na hovno u 300 metru) a kolisa, ale upload spadl take na nejakych 10mbps. latence, ale koukam take nicmoc.

NETWORK
    NETWORK --- ---
    ATAN: nezajimaji me latence do netu (to muze ovlivnit spousta faktoru) zajimaji me latence toho spoje... osobne si myslim ze tim spojem to nebude..
    ATAN
    ATAN --- ---
    NETWORK: dle toho obrazku 27ms. coz mi prijde mozna trochu moc.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    ATAN: jakou mas latenci behem toho testu?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    TLOUDEV:
    zkusim zjistit
    ATAN
    ATAN --- ---
    NETWORK: nastavil jsem jen nv2, signal jsem snizil na -56, CCQ nad 90%, only N mam. conntrack tak jsem mel vypnuty. jinak ty zmeny mi jen zvysili upload, ted ho mam 36mbps, ale download stale kolem 3.

TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hmm... tak to nevim.. divny.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    TLOUDEV: karta ma 2 vystupy tak ze 2
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    MARECEK: kolik anten pouzivas?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HAWKS: no on totiz certifikat ve formatu pkcs12 v sobe obsahuje i klic.. tak ze bys to z nej mohl vyparat.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    ATAN: nv2 a nstreme kombinovat nejde. bud jedno nebo druhe. -50 je uz docela dost silne - zkusil bych zmensit na obou stranach vykon - ideal nekde kolem -60.. co CCQ?
    k modu - dej only N.
    jinak na vsech mikroticich, ktere s packetami nic nedelaji (zadny fw, sq, qt) tak vypni connection tracking.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    ATAN: me funguje g only bez problemu ale kombinovanej n mode stoji proste porad celkem za prd....
    ATAN
    ATAN --- ---
    AHARAZ: no v ceste k internetu je vic zarizeni a vsude qos. jenze pred tim, kdyz jsem mel ty nanostationy, tak to jelo. parametry site zustaly stejne
    NETWORK: signal je rx/tx -50/-50, STN spojeni je 62dB, oba chainy zapnute, mam tam nv2 + nstreme.

rychlost jsem zkousel takhle, mam mikrotiky 1-2-3-4. 2 (cli) a 3 (ap) jsou sxt, poustel jsem bandwidth test z 1 na 4 recive udp. jelo to 60-70mbps, send podobne. takze spojenim to podle vseho nebude (asi). ale z pocitacu pred 1 to stahuje jen tech par megabitu, upload kolemb 20-25mbps. na 1 je klasicke pcq na global-in a global-out. na 4 pak jsou qos trees podle dscp. ale moje adresy se nijak neomezuji. mam pristup ke vsem zarizenim site.

jinak za 4 je nejaky nortel switch (s1), pak p2p spojeni 180mbps summitu pak zase switch (s2) a pak hranicni router. a prave uz na tom hranicnim routeru se porjevuje zpomaleni. jenze do s2 je pripojen dalsi mikrotik a na ten mi to jede pres test rychlosti v routeros vysokou rychlosti.

vypada to jako kdyby data mikrotiku pres to tekly bez problemu ale data pocitacu (hranicini server je pcko) se zpomaluji.

MARECEK: zkousel jsem i klasicke acko. ale asi to vecer vyzkousim jeste jednou.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    ATAN: vitej v mym svete.... 802.11n ?
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    ATAN: jake mas signaly? mas zaple oba chainy? Zkus Nv2 protokol s TDMA period size na 2ms, pak nastav hw retries na 15, rate nefixuj... pak mozna si zkusit pohrat s kanaly...
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    ATAN: neni nekde zapomenuty v ceste nejaky QOS?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    TLOUDEV:
    tak dalece to tedy nevim
    ATAN
    ATAN --- ---
    tak mi umrela NS5, tak jsem obe zarizeni vymnenil za MT SXT, vzdalenost je asi 300 metru. ROS 5.9 na obou. Jeden je bridge, druhy station bridge. vyzkouseno jak klasicka 802.11, tak i nv2 s a bez nstreme. kdyz skrz ne poustim z MT 750G doma na jiny mikrotik treba MT 1200 za spojenim test rychlosti, tak udp jede 60mbps, tcp tak 15mpbs, ale to omezuje procesor MT. a ted problem. kdyz na jakemkoliv pocitaci zkusim neco stahnou nebo pustit nejaky test rychlosti, tak stahuje maximalne 2-3mbps, upload je zase 20mbps. nechapu jak je to mozne.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HAWKS: v jakym formatu ti to vybleje ten certifikat? neni to naaahodou pkcs12?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    panove, poprosim o radu, potrebuji v jedne dislokaci (na chalupe), kde mam pres nejakeho mistniho providera internet, realizovat VPN klienta, abych tam mohl vzdalene ridit vytapeni apod. Provider mi nedava verejnou IP, musim tedy jit cestou VPN do sve domaci site v byte, kde verejnou IP mam. Zaroven tam mam zprovozneny VPN server na NAS Synology
    Pro tento ucel zvazuji vyuzit routerboard Mikrotik. Jenze narazim na jeden problem a tim je, ze SYnology generuje pro svoji VPN pouze certifikat a dale je prihlaseni do VPN pres login a heslo. a Router board vyzaduje jeste soubor key. Kamarad, ktery se mikrotikum venuje, rikal, ze s tim zkusenost nema, pokud je absence souboru "key".
    DOkazete mi nekdo poradit s nastavenim ? Diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam