• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    AHARAZ: me to vzdycky zcervena kdyz tam dam jmeno
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    OGMIOS: I ping ve Winboxu preklada pokud je vse vporadku.

OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    AHARAZ: aha, ja vzdycky zkousel ping pres winbox a tam to funguje jen na IP adresy.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    OGMIOS: staci z ping z winboxu, nebo z konzole na tom Mikrotiku na jmeno napr.:
    [adn@Mk] > /ping nyx.cz
    62.24.64.42 64 byte ping: ttl=56 time=9 ms
    ...

Co dostanes z /ip dns print?

[adn@Mk] > /ip dns print
    servers: 192.168.1.1 - je tu spravna adresa DNS serveru? Muze se tam omylem dostat i nejaky z DHCP klienta, ktery tam nema co delat, treba z jineho rozhrani s dhcp klientem...
    allow-remote-requests: yes - musi byt yes, pokud neni Mikrotik nepreklada adresy pro stanice
    max-udp-packet-size: 512
    cache-size: 2048KiB
    cache-max-ttl: 1w
    cache-used: 211KiB

List DNSek z DHCP klientu je pripadne v detailu:
    [adn@Mk] > /ip dhcp-client print detail
    Flags: X - disabled, I - invalid
    0 ;;; default configuration
    interface=1-gateway add-default-route=yes default-route-distance=1
    use-peer-dns=yes use-peer-ntp=yes status=bound address=192.168.1.11/24
    gateway=192.168.1.1 dhcp-server=192.168.1.1 primary-dns=192.168.1.1
    primary-ntp=192.168.1.1 expires-after=50m42s

Pokud mas DNSko nastavene rucne, nevim zda ti ho DHCP klient neprepise tim co dostane pripadne, to muzes zakazat:
    [adn@Mk] > /ip dhcp-client set use-peer-dns=no numbers=0 - jen si zkontroluj cislo
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    AHARAZ: jak to otestuju z mikrotiku? jinak pro doplneni, co to RBcko dela je DHCP server a NAT.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    OGMIOS: a neprekalda ani pro sebe, nebo jen pro stanice za nim?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    zdarek, lidi co mam udelat kdyz mi mikrotik prestal delat DNS preklady? muzu pingat IP v internetu ale podle jmena mi to nic nepingne. restart nepomohl :D predtim vsechno fachalo po asi 2mesice v klidu.
    ATAN
    ATAN --- ---
    no ja si myslim, ze bridge je vzdy L2, jinak to snad ani nejde. take si myslim, ze by to mel posilat vsude.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    ale samotneho me nenapada v cem muze byt problem, pokud to mas skutecne na L2, tak ten by mel jet prave podle MAC adres

jedine co me napada, ze ten Mikrotik jeste nema aktualni ARP tabulku a tudiz nevi, ze cilova MAC je na tom druhem segmentu, ale stejne tak si rikam, ze pak by to mel proste tupe poslat dal
    ATAN
    ATAN --- ---
    dik.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    ATAN:
    tak jsem kolegu zkusil a nejaka rychla snadna odpoved ho nenapada..zkusim jeste nekolik dalsich lidi :)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    ATAN:
    tak dnes se zatim neobjevil vubec na ICQ..mozna ma dovolenou
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    ATAN:
    aha, zkusim zitra zjistit..
    me ted tak napadlo..mam doma 3 VPN, neni to trochu zverstvo ?
    ATAN
    ATAN --- ---
    no ja to potrebuji na jednom. klasicky bridge interface se dvema porty. a nejde to z jednoho portu do druheho.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    ok, zkusim se zeptat, shodou okolnosti mam most na L2 na dvou 750G, tak to o vikendu zkusim take
    ATAN
    ATAN --- ---
    HAWKS: ano, presne tak jak pises. jen jsem se spletl v portech. snifferem ten packet zachytim na portu serveru a na bridgi, na portu intranetu uz ne. take zmizi v bridgi.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    ATAN:
    broadcast potrebuje prave L2 dle meho, ne? Jestli dobre rozumim, tak WOL paket, ktery posles pres bridge, tak pres nej neprojde a naproti tomu WOL paket poslany primo z MK funguje jak ma ? Ja jsem dnes nakukoval pres rameno pri konfiguraci bridge na L2 a nekde se tam vybiralo, pro co je to propustne. Zeptam se ti kolegy, ktery mikrotiky dela, dnes uz je offline, ale zitra by mel byt k mani
    ATAN
    ATAN --- ---
    nevite jeslti ROS nejak zamezuje pruchodu broadcast packetu pres bridge? situace je takova, ze drive server byl napojen na intranet primo, ted je mezi nima MK, do ktereho jsou zapojene pres bridge. snifferem ten packet zachytim na ifu bridge a na ifu portu ktery vede do intranetu (posilam ze serveru). ale stroj v intranetu ten packet wiresharkem nezachyti (a vypnuty se neprobudi). kdyz pouziju wol z mk, ktery ale jede pres L2, tak se probudi.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    ATAN: ten dump mi moc nepomuze - potreboval bych videt ruzne parametry v zavislosti na prenosu atp... nemuzes forwardovat porty aspon?
    ATAN
    ATAN --- ---
    NETWORK: ma to neverejne adresy, tak nemam jak. ale muzu dumpnout aspon nastaveni obou zarizeni.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    ATAN: hmm, tak to tezko radit - demo mi tam nemuzes dat, ze bych se na to mrknul?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam