• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Používáte někdo Mikrotik jako PPPoE kleinta k O2, přes ADSL modem v bridge módu? Já to zkoušel tak dva roky zpět a tam ROS nějak hrozně čaroval s připojováním. Většinou se připojil až na patý pokus a pak se jednou za čas reconnectnul :/
    Nicméně by se mi to teď hodilo a zkušenosti přivítám než to rozvrtám. ROS 5.24.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    resil ste nekdo pres pcq omezeni groups uzivatelu? jakoze uzivatel Jarin muze mit 5 devices, ktery maj max. u/d 5mbit? s AAA na ext. radiusu
    bych potreboval nakopnout.
    ATAN
    ATAN --- ---
    tohle je asi blbost s tou vpn, v ipv4 natu nenastavim ipv6 adresu.
    ATAN
    ATAN --- ---
    nevite jak se pres mikrotik pripojeny na ipv6 se na ipv6 dostat? vpn s default gateway a nat s ipv6 adresou?
    REASON
    REASON --- ---
    zdravim pani,
    potreboval by som pomoct s QOS pre skype, a este nejake funkcne FW pravidla na MK 3.23
    ako hladam na webe neviem sa vysomarit . MK bezi v mode router ziadne NAT /PAT

dakujem
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Tak uz jsem experimentalne overil, ze ne :-D Tak teda nic. Dik :-)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    NETWORK: a neda to doprdele ty IP co tam jsou ted?
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    HARVIE: ono se da u dhcp clienta nastavit, at se nepridava default routa z dhcp leases... samotna IPna prirazena DHCPkem na tom bridgi ti taky vadi?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    NETWORK: dyt rikam... protoze kdyz pustim na ty bridgi DHCP, tak mi to na ni zacne nastavovat IP adresy, coz nemuzu.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    HARVIE: a proc si teda nevytvoris jeden velky bridge, kdyz pises ze by ti to nevadilo?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Resim takovej asi zvlastni problem... Mam do Mikrotiku privedenej VLAN a mam ho v bridgi s wifi AP. Ten VLAN konci v siti s DHCP relayi, ktera mi zlobi a potreboval bych ji testovat. Je to hotspot na strese mimo dosah, takze bych rad generoval DHCP requesty na dalku bez potreby tam porad chodit...

Mikrotik ma sice DHCP klienta, ale neni kam ho pripojit... Jediny funkcni reseni, co jsem zatim pouzil bylo dekonfigurovat sousedni sitovku a pripojit se tam s ni. To je ovsem dost oser... DHCP klienta nemuzu pustit na zadnym z vyjmenovanejch interfacu, pac na nich jsou staticky adresy potrebny k provozu. Zjistil jsem, ze jeden interface nemuzu mit ve 2 bridgich (to by problem docela vyresilo). Taky jsem zkousel nejakej "virtual ethernet", ale ukazalo se, ze je to pro pouziti s metarouterama.

Takze krome pripojeni primo na AP pres sousedni wifi sitovku se nabizi jeste 2 dalsi metody... nejakej tunel pres localhost (eoip?) a nebo DHCP klient na metarouteru :-D To je na mikrotiku skutecne tak tezky udelat si virtualni sitovku pichnutou do existujici bridge? Proc nemuze bejt interface ve vic bridgich? Sice by se z nich stala jedna velka bridge, ale to by mi nevadilo :)
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    KUTNY: co se tyce wds - musi se pouzivas ap bridge a station wds (na clientovi). pak v zalozce wds zvolit typ wdska a vybrat ktery bridge pouzit. viz http://wiki.mikrotik.com/wiki/Transparently_Bridge_two_Networks
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KUTNY: a zbyle vlan v trunku jsou taky stejne? Ono je klidne mozne, ze tam "neco" stripne dot1q tak... a inkonzistence je na svete :)
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    DANYSEK: na obou stranach je nastavena nativni vlan 1.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KUTNY: a nemas to ciste nahodou tak, ze na kazdym konci mas jinou nativni vlan? Obecne ta konfigurace musi byt z obou stran stejna... no a jinak softbridge (nejen na MT) ma ruzna podobna "omezeni"...
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    jeste k tem VLANam.
    nasel jsem napr. tento navod: http://wiki.mikrotik.com/wiki/802.1q_Trunk_extension_over_Wireless_P2P_Link
    ale nerozumim tomu, jak mohou byt obed stanice jako AP ..
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    KUTNY: resp. takto popisovane reseni funguje pouze pro jednu VLAN. jakmile pridam do bridge dalsi VLANu, cisco vyblokuje v RSTP obe VLANy kvuli ikonzistenci.
    Feb 11 14:42:24 met: %SPANTREE-2-BLOCK_PVID_PEER: Blocking GigabitEthernet0/3 on VLAN X. Inconsistent peer vlan.
    Feb 11 14:42:24 met: %SPANTREE-2-BLOCK_PVID_LOCAL: Blocking GigabitEthernet0/3 on VLAN Y. Inconsistent local vlan.

z cehoz mi vyplyva, ze je potreba bridgovat vzdy jednu vlan-u a jeden bridge?

mam s tim zkratka mentalni problem. ocekaval bych, ze kdyz je neco bridge ve STP, propusti veskere ramce a nebude se starat o to, co je v jejich hlavickach, sakra.
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    NETWORK: ano WDS funguje. AP je modu AP-bridge a stanice v modu station bridge. na AP se vytvori bridhe port WDS a stanice se k AP asociuje. na AP i stanici jsou vytvoreny VLAN x a y na ethernet1. predpokladam, ze bych mel vytvorit bridge na AP mezi VLAN x,y a WDS a na stanici bridge mezi wireless rozhranim a interfacy vlan x, y?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    KUTNY: narazil sem na problem tagovani taky oproti stary 2950 od cisco, zrovna to resim
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    KUTNY: samotne WDS Ti funguje? mel by to byt plnne transparentni bridge (ono ale co je transparentni na wlan, ze...) jinak ted nova feature na v5.x je station bridge, tak zkus mrknout i na to :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam