• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KUTNY: a zbyle vlan v trunku jsou taky stejne? Ono je klidne mozne, ze tam "neco" stripne dot1q tak... a inkonzistence je na svete :)
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    DANYSEK: na obou stranach je nastavena nativni vlan 1.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KUTNY: a nemas to ciste nahodou tak, ze na kazdym konci mas jinou nativni vlan? Obecne ta konfigurace musi byt z obou stran stejna... no a jinak softbridge (nejen na MT) ma ruzna podobna "omezeni"...
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    jeste k tem VLANam.
    nasel jsem napr. tento navod: http://wiki.mikrotik.com/wiki/802.1q_Trunk_extension_over_Wireless_P2P_Link
    ale nerozumim tomu, jak mohou byt obed stanice jako AP ..
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    KUTNY: resp. takto popisovane reseni funguje pouze pro jednu VLAN. jakmile pridam do bridge dalsi VLANu, cisco vyblokuje v RSTP obe VLANy kvuli ikonzistenci.
    Feb 11 14:42:24 met: %SPANTREE-2-BLOCK_PVID_PEER: Blocking GigabitEthernet0/3 on VLAN X. Inconsistent peer vlan.
    Feb 11 14:42:24 met: %SPANTREE-2-BLOCK_PVID_LOCAL: Blocking GigabitEthernet0/3 on VLAN Y. Inconsistent local vlan.

z cehoz mi vyplyva, ze je potreba bridgovat vzdy jednu vlan-u a jeden bridge?

mam s tim zkratka mentalni problem. ocekaval bych, ze kdyz je neco bridge ve STP, propusti veskere ramce a nebude se starat o to, co je v jejich hlavickach, sakra.
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    NETWORK: ano WDS funguje. AP je modu AP-bridge a stanice v modu station bridge. na AP se vytvori bridhe port WDS a stanice se k AP asociuje. na AP i stanici jsou vytvoreny VLAN x a y na ethernet1. predpokladam, ze bych mel vytvorit bridge na AP mezi VLAN x,y a WDS a na stanici bridge mezi wireless rozhranim a interfacy vlan x, y?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    KUTNY: narazil sem na problem tagovani taky oproti stary 2950 od cisco, zrovna to resim
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    KUTNY: samotne WDS Ti funguje? mel by to byt plnne transparentni bridge (ono ale co je transparentni na wlan, ze...) jinak ted nova feature na v5.x je station bridge, tak zkus mrknout i na to :)
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    zdravim,

pouzivate nekdo u mikrotiku uspesne prenaseni 802.1q ramcu pres ethernet a wireless rozhrani (bridgovani 802.1q ramcu mezi wireless a ethernet - znacka se musi prenest jak pres wll rozhrani tak eth, ktery je obou koncich PtP WLL zapojen do switche (trunk portu))?
    nasel jsem pa navodou s pouzitim budto VirtualAP a nebo WDS ve spojeni s bridgem, ale bohuzel mi nefunguji (zrejme nastavuji neco spatne).
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    sem tu u nich v labu v Bethesde, chudak zil v domeni ze sme propichli vlan a ne public/public :p
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: at amik posle "example config", tim ho na chvili zamestnas :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jo, uz zda se chape
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CHOROBA: vysvetli mu ze pres nat neprotahnes vic nez jedno zarizeni a at se dle toho zaridi.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no tyve ja to prave honim pres ipsec normalne, ale amik na me vali takovydle srouby, tak se nska holt pobavime znova
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    LEXXA: pokud dokazes nejak zjistit, kam se to ma poslat, cesta zpet uz je celkem jednoducha, staci maskarada
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    sice na mikrotiku jsem to nedelal a hovno vim jak snmp pakety v ty aplikaci vypadaji ale neco podobneho jsem resil na jednom radoby voip reseni. tam mi master blaster udelal dst nat na dummy ip z toho pres regexp vykoumal ktere zarizeni je volano a soupal to tam. jak ale vypadala logika cesty zpet jsem ale nejak nepobral. tak ci tak vpn je jednodussi, levnejsi a blbuvzdornejsi.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Muze si (nejlepe pres jinej port) udelat VPN a to snmp pak tlacit pres ni... ale pokud tohle nechce, tak hodne stesti :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak dik, ze nejsem debil. Ja uz sem si rikal ze je nejaka novinka ve svete routovani/natovani o ktere nemam ani sajnu
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    NETWORK: neudela. napada me leda tak nejaky p2p tunel ale point to multipoint pres nat proste neprotahnes.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    CHOROBA: v tom pripade nechapu jak jinak to udelat.. pokud chce vzdalene pristupovat na nejakou IP a port - jak potom ten router muze vedet kam packet poslat, kdyz se bude jednat o 3 ruzna zarizeni?

jina situace by byla kdyby ta zarizeni posilala neco k nemu a on po Tobe chtel aby Ti to lezlo vse z jedne IP a portu (asi kvuli nejakemu whitelistu....) takhle by to smysl melo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam