• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    a este ... nebyl by po ruce manual ROS jako pdf ? Preci jen porad wiki/internet neni po ruce
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Mozna hloupa otazka, ale zajima me i kdyz tusim ze to jinak nepujde.
    Kdyz ve firewallu davam pravidlo pro jednu IP dejme tomu accept pro 192.168.88.2 musim vzdycky dat tohle ip jako src i jako dst. Slo by to sfouknout naraz ? Nejak me nenapada jak udelat abych tam nemel dva "zbytecny" zaznamy
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    CHOROBA: Do skriptu v rámci mikrotiku.
    Mám více běžných "domácích" ISP s dynamickou IP (pridelovanou DHCP sice napr. ta UPC je dle nich pevna, ale za pet let ji zmenili trikrat).
    A potrebuji pri bootu, nebo kdyz zjistim ze se adresa zmenila znovu nastavit routovaci tabulku / routing mark kazdeho iface k ISP. U iface ether to je vsechno pekne najednou v dhcp client, ale u ppp je to tak podivne rozstrkane...

PPPoE klient pokud ma pouzit ISP DNS, je primo nastavi do /ip dns aniz by je uchoval nekde jinde. Takze pokud s nimi budu chtit nejak manipulovat, tak je musim tam vycist vylejt je a pak je cpat zpet. Ale toho se stejne asi nakonec vzdam...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    to chces do nejaky sajty? bud pres API nebo snmp
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Mikrotik-ROS
    Nemate nekdo rychly elegantnejsi napad jak dostat z pppoe-client local adress a remote adress ve skriptu:

1) jde dostat z pppoe-client monitor as-value a pak z toho pole, ale to mi prijde trochu pres ruku - nicmene to muze i tak byt doporucene reseni
    2) local jde dostat z /ip adress dle iface a remote pak z /ip route dle pref. source
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Ja to spis ze srandy ted nastavil doma a ok
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    me se to nikdy nepovedlo rozchodit...asi se dvema modemama
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AHARAZ: a pouziva. jedna z lokalit se jinak zasitovat neda. volal jsem pro tu prdel do ty firmy a potvrdili mi ze tam to porad je.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    LEXXA: Díky. No ja tam mam O2 Huawei 520i a mám za to že je to i ten na kterém jsem to už zkoušel... Tak uvidíme.
    Mě těší že to někdo dlouhodobě používal ;0)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AHARAZ: bohuzel me od tech boxu odstrihli takze nepomuzu. nicmene nejvetsi problem byl co si pamatuji dat ten adsl modem do bridge modu.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    ATAN: nebyls moc specifickej... ale vetsinou se to dela tak, ze si nekam naroutujes prefix s maskou /64 a ten pak koncovejm stanicim pridelujes pomoci SLAAC (router advertisement)
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    AHARAZ: taky jsem pro zajimavost zkousel a slo to ok... ale mam cisco 876, takze jsem to pak vratil tam :)
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Ok. Díky. Hlavně pokud Ti to 2roky běží, tak je to dobrá reference...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AHARAZ: podivam se doma jestli jeste do toho boxu mam jeste pristup. kdyztak poslu konfiguraci
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    LEXXA: Ja prave byl mile prekvapen jak malo musi clovek nastavit, ale to odpojovani bylo pekelne, je mozne ze jsem jen narazil na spatny build ROS...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AHARAZ: jednou jsem to dva-tri roky nazpet zkusil a fungovalo to podezrele hladce.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Používáte někdo Mikrotik jako PPPoE kleinta k O2, přes ADSL modem v bridge módu? Já to zkoušel tak dva roky zpět a tam ROS nějak hrozně čaroval s připojováním. Většinou se připojil až na patý pokus a pak se jednou za čas reconnectnul :/
    Nicméně by se mi to teď hodilo a zkušenosti přivítám než to rozvrtám. ROS 5.24.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    resil ste nekdo pres pcq omezeni groups uzivatelu? jakoze uzivatel Jarin muze mit 5 devices, ktery maj max. u/d 5mbit? s AAA na ext. radiusu
    bych potreboval nakopnout.
    ATAN
    ATAN --- ---
    tohle je asi blbost s tou vpn, v ipv4 natu nenastavim ipv6 adresu.
    ATAN
    ATAN --- ---
    nevite jak se pres mikrotik pripojeny na ipv6 se na ipv6 dostat? vpn s default gateway a nat s ipv6 adresou?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam