• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    ELPASO: a mas to nekde v chlazene serverovne? nebo nekde pohozene?
    tady to bude kdovikde (mozna na pude, kde muze byt v lete peklo..)
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    VLASTIS: edgemax router lite, cena 2k. ja osobne na tom pouzivam 2 ISP, ale routovani skrz SOURCE BASED POLICY ROUTING, ale jde tam nastavit i testovani dostupnosti viz https://community.ubnt.com/...eMAX-Configuration-Examples/EdgeMAX-Automatic-WAN-Failover/ta-p/420301

psal jsem to do LAN/WAN auditka - bezi mi na tom jeden zakaznik - 15 VLAN, 50 FW pravidel, 2x NAT dohromady cca 10 pravidel, routuje to i kamerovej system a uptime 14 mesicu :) za 2k CZK imho docela fpohode
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    Ahoj,
    potreboval bych poradit box na nasledujici:
    pripojeni pres 2 ISP (10/10 a zaloha 2/2 mbit ) a poteboval bych automatizovane testovan funkcnost obou a v pripade delsiho vypadku (napriklad 2 minuty ?) prepnout routing pres druheho ISP.
    Takze ciste jen router s podminenym routingem

Muzete mi poradit vhodny box?

Diky
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cus, potrebuju nejakou miniaturni antenu pro prijem jak 2.4 tak 5GHz, existuje neco? rad bych to pripojil na http://www.i4wifi.cz/...-klienti/RBGroove-52HPn-outdoor-klient-2-4-5-GHz-802-11n-TDMA-1x-LAN-L3.html a umistil na otaceni mechanismus na strese auta - proto prave shanim antenu pro obe pasma - mam ale dojem, ze kazde pasmo ma totalne jinou charakteristiku a ze asi univerzalni antena je sci-fi. ale presto, nevite nekdo o necem? velikost je - diky umisteni - celkem dulezity faktor.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    WOJTISHEK: pokud se snazis pripojit ke sve domaci VPN na stejnem portu (1194/udp) a jsi na stejnem segmentu s firemnim VPN serverem, pak to vypada, ze tvou snahu o spojeni mikrotik taktez NATuje (a posle request na firemni VP server namisto ven do netu na tvuj domaci VPN server).
    Tedy to vypada, ze NAT mas definovany na *vsech* interfacech a nemas jej specifikovany pouze na vnejsim interface pro verejnou IP. tedy zkus toto pravidlo predelat tak, aby NATovalo: 1/ pouze a jen pakety, ktere prijdou na vnejsi interface 2/ pouze a jen pro pakety, ktere prijdou na IP xx.xx.xx.xx (verejna IP pro "firemni" VPN)
    REASON
    REASON --- ---
    AHARAZ:
    Howto Save Mikrotik Logs to Remote SYSLOG Server | Syed Jahanzaib Personnel Blog to Share Knowledge !
    http://aacable.wordpress.com/2011/11/29/howto-save-mikrotik-logs-to-remote-syslog-server/

tak chcel som len toto :)
    a dakujem za vsetku pomoc :)
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    REASON: Ne, jen neni uplne jasne co vsechno potrebujes. Puvodne jsi psal i "cas". Je cas zacatek kouminkace, nebo je to delka spojeni? V tom je dost rozdil na jedno staci log na druhe potrebujes netflow. Je take otazka co je komunikace - packet, nove spojeni, nove spojeni a k nemu vsechny related?
    Ja jsem asi uz dost zatizeny vic komplexnim resenim a tak mam problem v podobnem zadani videt neco jednoducheho...

Kazdopadne predpokladam ze reseni pro tebe je:

Pokud Ti staci zacatek, tak muzes udelat pravidlo FW odpovidajici smeru a treba tomu ze je to nove spojeni jako akci pak bude mit log a dostanes napr.:
    Jul 1 00:10:43 Jul 1 00:10:43 192.168.1.2 192.168.1.2 user notice firewall,info FIREWALL-forward forward: in:ether3 out:ether1, src-mac 0a:0b:0c:0d:0e:0f, proto TCP (RST), 192.168.1.1:38095->74.x.x.x:80, len 40

Pak musis nastavit jeste system logging na spravnou akci pro firewall a pak v logging action nastavit stroj se syslogem co to ma chytat....

Pro srovnani z netflow dostanes, neco jako:

Flow Record:
    Flags = 0x00000000
    size = 52
    mark = 0
    srcaddr = 36.249.80.226
    dstaddr = 92.98.219.116
    First = 1125377992 [2005-08-30 06:59:52]
    Last = 1125377992 [2005-08-30 06:59:52]
    msec_first = 338
    msec_last = 338
    dir = 0
    tcp_flags = 0
    prot = 17
    tos = 0
    input = 5
    output = 3
    srcas = 1299
    dstas = 0
    srcport = 3040
    dstport = 1434
    dPkts = 1
    dOctets = 404
    REASON
    REASON --- ---
    tako je mozne ze pri dd-wrt zapnem log a posiela mi to krasne ip, port smer lan -> wan a mk toto nedokaze??
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    HTD: Má množinu možností kam netflow z MK posílat, tam je otázka do čeho to bude integrovat, nebo jestli to jen archivuje.

Kažodpaně by bylo stejně potřeba vedět k čemu to má sloužit.
    Třeba zjistí že potřebuje mít i MAC adresu zdroje a tam s MK narazí, pokud se něco nezměnilo.
    HTD
    HTD --- ---
    AHARAZ: Pomoci netflow a pak to tahat do ntop serveru
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    REASON: Neni to spis resitelne pomoci netflow ? Protoze tohle vsechno imho neulogujes pomoci logovacich pravidel FW na externi server (treba ukonceni spojeni imho nedas, ale strilim od boku). Ale treba o necem nevim.
    REASON
    REASON --- ---
    YAPLIK:
    ahoj

logovat komunikaciu smerom von zo siete stym ze remote server by bol nejaky kiwi deamon na odchyt logu. IP ,port, cas napr/
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    jiný port je asi jednodušší řešení *self_facepalm*
    Díky moc
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nebo jinej port....
    asi by sel i njakej firewall rule " paklize to nejde z tydle adresy, tak to natuj na.."
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    WOJTISHEK: mam dojem ze openvpn umi i tcp. nekde na to prejdi
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    prosím o radu:

máme v práci Mikrotik 750 s WebFig 5.19. Skrze IP - Firewall - NAT jsem nastavil dstnat chain pravidlo na udp (17) protocol 1194 dst. port (OpenVPN) s akcí dst-nat na adresu vpn serveru a na port 1194 proto, aby byli kolegové schopní se připojit zvenčí k datům. Ale od té chvíle se mi přestalo dařit připojit z firmy na domácí VPNku (řešenou vlastně úplně stejně, akorát bez mikrotiku doma).

Při pokusu o připojení se v connections zobrazí src. address jako moje vnitřní IP, dst. address jako vnější IP domácí (doposud správná cesta), ale další údaje jsou nesprávné (asi) - Reply src. address je vnitřní IP firemního vpn serveru a Reply dst. address je vnitřní IP Mikrotiku.

podotýkám, že na Mikrotiku je nastaven VPN server pro přístup k nastavení routeru skrze VPN, ale nemohu najít to místo, kde bych tohle přesměrování mohl vypnout.

zároveň jsem dohledal, že je 1194 zapnut i ve filter rules jako input chain - 6 (tcp) na vnitřní interface s akcí accept a v interfaces je nastaven OVPN server.

nějaké tipy a rady pls jak to rozběhat? zatím jsem s Mikrotikem moc zkušeností neměl a nerad bych to tady celé rozesral...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    TBC: mam jich asi 120 s ipsec tunelama proti njakymu cisco 1800 a fajn
    REASON: kam?
    REASON
    REASON --- ---
    zdar
    potreboval by som pomoct nastavit mk aby posielal logi o ip aktvite (lan-wan) ale zial netusim ako na to
    dakujem
    TBC
    TBC --- ---
    Dotaz. Zvlada Mikrotik standardni IPsec tunely napr. oproti Ciscu, Fortigate Zyxellu atd? Diky za info
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Hm, udělala se zima, vychladla střecha nad dílnou kde je na půdičce RB a internet se jakž takž rozběhnul. CCQ 40 - 55% Takže tím je to jasný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam