• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ADAM: jako home router se da pouzit security gateway, akorat narazis na problem, jakmile od toho budes chtit neco ne uplne standardniho. Naopak integrace s UniFi AP je uplne bez problemu na par kliknuti (podobne to asi bude i s UniFi switchema, ale ty nemam).
    Krome toho ma Ubiquiti novej produkt Amplifi, kterej je mirenej na domaci uzivatele.
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    ADAM: Ale abych dodal tak janosobne na domu planuju SophosUTM hned jak se mi bude chtit pachtit se s virtualizaci krom prace i doma :)
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    ADAM: Ja za domaci povazuju edgax lite, ale na heurece najdes neco jako ubnt router za cca 900czk vectne wifi :) ale to oklestene a imho je to jak tplink a na strankach ubnt to ani neni
    ADAM
    ADAM --- ---
    pokud dobre koukam, tak zadny "home router" neprodavaji
    Ubiquiti Networks - Products
    https://www.ubnt.com/products/
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    ADAM: Ja kde muzu pouzivam ubiquiti
    ADAM
    ADAM --- ---
    ps: je nějaká kvalitativní alternativa mikrotiku? něco stejné stability/kvality/dosahu, ale s jednodušším nastavením.

nechce se mi s tím patlat, nerozumím tomu. chain, queues, interfaces - je to pro mě španělská vesnice, před x lety jsem si starej router sice nastavil, ale znovu už to dělat nechci.
    ADAM
    ADAM --- ---
    PISTA1: ten RB751G-2HnD právě mám a dosah je parádní. mnohem lepší než běžné routery se třeba externíma anténama. na pokrytí baráku a zahrady to krásně stačí. ale když vybírám novej, tak bych nerad udělal zbytečně chybu.
    ADM
    ADM --- ---
    CHOROBA: ze je schopna zachytit i slaby vysilani wifi mobilniho zarizeni z nejvzdalenejsiho mista v byte?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    ADAM: Ten 7xx jsem měl a možná to bylo kusem, ale hAP AC se chová u mě doma lépe i v 2.4.
    Po bytě ve staré zástavbě bez problémů funguji na 5GHz ac - notebook je napříč přes celý byt od APčka - přes většinu stěn co tu mám...
    Pak ještě může všude hrát roli zarušení. Já na ten RB v 2.4 chytnu asi 50 sítí, až na vyjímky Nko + na druhé straně bytu je ještě dávka sítí z vnitrobloku. Na 5 vpodstatě ani jednu..
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a velka antena ti pomuze jak?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ADAM: Vzdálenost dobrýho příjmu a vysílání vždycky dělá hlavně dobrá anténa. Dohánět to výkonem je akorát prasárna, to co linkuješ má jen kousky plíšku na plošnáku, to a ty opravdu moc signálu zezachytěj(nevyzářej). Je to tak na pokrytí v místnosti routeru a max za tenkou příčkou. Pak de signál extrémě rychle do kopru.
    Pokud chceš pokrýt barák, potřebuješ něco kam se dá připojit pořádná anténa.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    v cechach je povolenejch 100mW na 2.4GHz, pri 1000mW by te mohl brzy navstivit CTu.
    jinak na 5GHz je povolenejch 200mW a dosah zalezi na zdech v baraku.
    ADAM
    ADAM --- ---
    5ghz má ale dosah mizivý, žeano? čili to pro mě není podtatné. zajímá mě 2.4ghz a dosah v baráku.
    u jednoho je antenna gain 2.5dbi a výkon 1000mw
    u druhého 2dbi a výkon (asi) 794mw.

z toho usuzuji, že RB951G-2HnD bude mít v pásmu 2.4ghz lepší pokrytí, ale nechtěl bych se plést a objednat nějakou blbost :-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hAP ac ma 802.11ac. neboli obe normy na wifi 2.4 i 5GHz.
    ADAM
    ADAM --- ---
    jaky bude rozdíl v dosahu mezi těmito třemi zařízeními? 
    RouterBoard.com : Comparison
    http://routerboard.com/compare/172+284+132
    (ten první, starý mám. dosah má vynikající. mezi těma dvěma novýma si musím vybrat).

ps: je tady někdo, kdo by mi za úplatu nastavil na mikrotiku VPN, abych se do sítě mohl hlásit odkudkoliv? 
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    GHORMOON: 6746: CHOROBA: Diky, tak holt pojedu do datacentra a nastavim to znova, nastesti tam nemam zadny silenosti, jenom par vlan a routovani
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Máte tip na nejakej usb wifi dongle co bude kompatibilní s 751 a ROS 6.xx+ v 5.xx pěkně šlapala tplink wn722n a pak po přechodu papá z mkt podpory psali že s tím chipsetem v kartě jsou potíže. Ideálně nějaký 5g třeba AC... Levný z aliexpress.. Třeba máte nějaké zkušenosti.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    esli honemas ulozeny ve winboxu tak paapaa
    6746
    6746 --- ---
    SNIPERCZE: Nelze, pokud heslo nevytahnes z ulozenejch adres.
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    SNIPERCZE: vyresetovat, stahnout si konfig, maznout z nej hesla, nahrat konfig? :) aspon mam za to, ze ten backup je editovatelnej co to pri resetu dela, ale nemam to ted kde zkusit :)
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    Hoj, potrebuju malej help - mam RB3011 a ztratil jsem k nemu heslo. Jde ho nejak recovernout aniz bych musel celej MK prestartovat do tovarniho nastaveni a vsechno nastavovat znova? Fyzickej pristup k nemu neni problem. Dik
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    Tak nejnovejsi zpravy - ted jsem musel rebootnut wifinu (asi posledni 3 firmwary ten srac zamrza) a kdyz to najelo tak koukam a telefon je pripojenej na tom ssid a dostal adresu z rozsahu 192.168.2.X... Zacinam si fakt myslet ze to ma co docineni s nejakym bugem v tom taliri...
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    CHOROBA: zkusim to na mikroticim foru - uvidim az me tam nekdo flakne pres ksicht ulnou blbosti co jsem nekde prehlid a podelim se tu, aby to dalsi generace mely snazsi :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam