• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: hehe, to se nedivim. Ale pokud je problem v IPSECu z nejakeho duvodu, coz je jedine co me zatim napada, tak. y se to tak dalo potvrdit ci vyloucit.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    DELVIT: uprimne jse liny nastavovat ovpn
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: kdyz bys je zkusil projit jinak treba OpenVPN tak to dela to same?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    simvas. drobet maturuji ze siti
    mam dva mikrotiky coby gw do internetu. mezi nima je EoIP/IPSEC
    kdyz pouzivam bw test se to chova absolutne nadherne. saham si na maximu linky. procesory zvladaji sifrovat. naprosta lahoda.

v obou dvou pripadech je setup plus minus stejny.
    br0 - 1 iface jako wan. dhcp client je na br0
    br1 - zbytek interfacu jako lan. dhcp server zase na br1
    je tam par elementarnych fw pravidel, master nat masquerade, 5 simple queue na prioritizaci.
    ve zratce mit tam mikrotika je overkill.

co se deje. za jednim z mikrotiku je server. za druhym mikrotikem je klient.
    kdyz testuji iperfem (nebo nejak kopiuji data) tak se dostavam na cca 20% propustnosti dratu.
    zaroven kdyz testuji kazdy z akteru v tom testovani zvlast tak dostavam docela prijatelne vysledky.

uz me nejak nenapada kde hledat a co mi skrti propustnost.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    LEXXA: Když mě se to nikdy nechce.
    A pak toho lituju :D

Nepoučitelnej.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    CHOROBA: Já neměl zatím čas tu myšlenku rozvíjet, ale obecně si teď nedokáži představit jak A iface spárovat jen s A adresou za pomoci listů, abych ušetřil počet pravidel. Ale třeba mi něco zásadního uniká...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KARYSLAV: obecne bych doporucoval delat si vsechno rucne
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    JOINTER: To by se jeden posral.

Tam se z autoconfigu dostalo blbě heslo a nastavilo se chybně... takže se pak ani nespustil ten wifi modul, a nejelo to. Po odebrání wifi zařízení a přidání zpět ručně, voilá, světe div se, zázrak.

Ale nechápu to, dělal jsem to i sám včera, zabralo to až dneska. Tímto uzavírám jako problém mezi židlí a klávesnicí :)
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    KARYSLAV: Ja mam dve wifi a rozhodne to mam cely v bridge a funguje to.
    Takze to musi jit.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    ATAN: jako že tam není žádnej klient, nebo že tam není „síťovka“ protože když jsem to zkoušel v kanclu, tak mi tam dvě wifiny svítily, tak jak to že ne teď po updatu a nastavení :D

Wifina nesvítí, takže se k ní nemůže nic připojit.
    ATAN
    ATAN --- ---
    KARYSLAV: disabled u bridge u wifi znamena, ze tam neni pripojene zadne wifi zarizeni
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    KARYSLAV: Ahgrrr. Tak nevím. Vzdávám to. Nechávám se podat. Proč mám druhou wifinu „disabled port?“

Pěkně prosím, smutně koukám!
    Už fakt nevím. A google nic. Jako nic nic. To se mi nestalo tak 10 let.

KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    zdarec, dotaz - když mám mikrotik se dvěla wifinama, můžu je mít v jedné síti, nebo to musím oddělit? Protože mi 5ghz nechce spolupracovat, a řve na mě že disabled port.

Jel jsem to z quickconfigu.
    ADAM
    ADAM --- ---
    vložil jsem si inzerat. prestoze jsem se driv v mikrotiku vrtal, tak to nechci řešit, rad někomu za nastaveni zaplatim.

mate-li nekdo zajem, ozvěte se: 
    [ OFFERING WORKNABÍZÍM PRÁCI: nastaveni wifi site mikrotik / 5km jižně od prahy. ]
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    udelat si iface list a ip list?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Nenapada vas jednoduche pravidlo Firewallu pro Mikrotik - nebo nastaveni, ktere by povolilo input na interface jen s cilovou ip adresou kterou (teda v pripade Mikrotiku spis ktere) router na tom interface ma? Tak aby clovek nemusel delat pro kazdy interface zvlast.
    Protoze normalne se mikrotik chova, tak ze z libovolne site jde pristupovat na vsechny ip adresy co ma na svych interfacech.

zatim jsme prisel jen s tim si vygenerovat pravidlo co interface, ale vlanu mam hodne...
    add action=drop chain=input dst-address=172.20.3.1 in-interface=!vlan231-floor3-a
    add action=drop chain=input dst-address=172.20.3.9 in-interface=!vlan232-floor3-b
    add action=drop chain=input dst-address=172.20.3.17 in-interface=!vlan233-floor3-c
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Mimochodem všimli jste si že přidali v RouterOSu k DHCP klientovi skript?
    Přijde mi to jako docela silný nástroj pro dynamické konfigurace.
    "Since RouterOS v6.39rc33, it is possible to execute a script when DHCP client status changes."
    Manual:IP/DHCP Client - MikroTik Wiki
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/DHCP_Client
    Jen to má tedy mouchy v tom, že tam není moc předvařených proměnných a i GW člověk musí "dohledávat".
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    TLOUDEV: proc porad resis vlany? jeden paket s markem X bude jinou prioritu nez paket s markem Y. poslu ti confog jak se dostanu k pocitaci
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    LEXXA: to jsem si myslel, jenze mi tam prochazi 0 paketu :( a strom musi mit pocatek na shaping interface,Nicht wahr? nevim, ta situace s bridge mezi vlany nejak neni nikde poradne popsana.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    TLOUDEV: proc resis interfacy? nestaci ti do stromu hodit packet mark?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    jo, zapomnel jsem: jedna se o mikrotik routerOS s vlan licenci, verzi si z hlavy nepamatuji..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam