• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    Takze Wireguard a RouterOS:
    Jde to.
    Pokud sluzba bezi na jinem nez na beznem portu se edpoint musi nastavit v CLI protoze Winbow neakceptuje notaxi IP:port
    Z nejakeho duvodu v sedmicce funguje routing marky ale route interface neumi routovat podle marku

Porad je vytizeni 100%, kvalitne to topi. Jestli mi to odumre tak se solidne naseru.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    LEXXA: sis, lexxo, zase nasral do huby. po trech hodinach absolutne nechapu jak zprovoznit wireguard clienta. a cpu je opet na 99.9% s tim ze 99.8% utilizace spada do unclassified.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CHOROBA: ja mam jeden hex g3 co neni mission critical. tak uvidim. posledne jsem byl na 7.0b4 a cpu jelo na 100% bezduvodne. tak uvidime. ale jestli je tam nejaka fajn akcelerace AESu tak citim velky potencial s netflixem a iTV
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    LEXXA: jako taky me svrbej ruce...jako u OpenVPN uz je tam i treba UDP support...ale ne, pockam este ;D
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CHOROBA: nene! mam jasny plan na vecer
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    What's new in 7.1beta2 (2020-Aug-21 12:29):
    .......
    !) added WireGuard support;
    .......
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    POSEIDON: tak laserovy dalkomer funguje, jen cinan trochu zmenil design a bylo peklo napajet konektory - https://i.imgur.com/WtxXBt8.jpg

Nedavno si z toho i nekdo udelal bakalarku - https://dspace.cvut.cz/...2020-Vurbsova-Barbora-barbora_vurbsova_bp_2020.pdf?sequence=-1&isAllowed=y
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    Novej laptop s Intel 9560 - HAP AC2 - Unicast key exchange timeout při každém pokusu o připojení, nezávisle na interface. Je o tom dlouhé vlákno bez řešení, napsal jsem na support.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    NYXEL: já zatím předělal strukturu sítě tak, aby věci náchylné na tyhle krátké výpadky byly na extra ifacu a na jiném kabelu a uvidíme jestli to bude šlapat =)
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    TEAPACK: muzes zkusit vytvorit log interface, debug a sledovat jestli to bude logovat neco vic. Ale obecne - flapujici iface na libovolnem zarizeni obvykle znaci prob s kabelem. Mně tohle treba delaly po ca dvou-trech letech kabely, ktery nebyly urceny na venkovni pouziti a vedly venkem :D ... Jo a nedavno mi prestal fungovat patchcord, netusim proc, byl zavrenej v racku, nehybalo se s nim a najednou flip flop flap fap fap fap :D ...
    6746
    6746 --- ---
    TEAPACK: Prostě Mikrotik, vypni autonegotiation na tom interface.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Ahoj, dá se nějak z mikrotiku - 951G-2HnD, vytáhnout, proč se neustále odpojuje a připojuje nějaký interface? Když jsem zkusil přepojit kabely do jiného interfacu, tak se problém přenesl i s kabelem. Log vypadá takto:

kabel jsem proměřil a je v pořádku, vysí na něm nový Zyxel switch a za ním síťová tiskárna a dva počítače (W7+W10) které si během výpadků přidělují vlatní IP z nějakého random rozsahu... =/
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    KRISHNA: Odkud si? Tisk případně můžeme spolu nějak dohodnout
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    ABE: tyjo no to nevypada vubec spatne, jestli se nevydam komplet touhle cestou, tak si z toho minimalne vezmu velkou inspiraci.
    Jeste najit nekoho s 3D tiskarnou.
    Nechcete nekdo malej melouch? ;)
    ABE
    ABE --- ---
    KRISHNA:

esp8226/32 + esphome.io + připadne hass.io

Motorized Roller Shades? IKEA Fyrtur vs Zemismart Solar/Battery vs DIY!
    https://www.youtube.com/watch?v=2qeZd59Yfpc
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    Čest, chtěl bych si udělat dálkově ovládaný žaluzie.

Potřebuju k tomu krokový motor, cenově i parametrama se mi dost líbí tohle:
    Arduino krokový motor + driver | arduino-shop.cz
    https://arduino-shop.cz/arduino/832-eses-krokovy-motor-driver-pro-jednodeskove-pocitace.html

No a chtěl bych to nějak dálkově ovládat, ideálně nějakou logikou z mého linux serveru. S Arduinem ještě nemám zkušenost (ale s raspberry docela dost), tak mě zajímá, jestli mám koupit arduino + wifi modul, nebo by mi na to fungoval i nějaký ten wifi shield? Jaké je obecné mínění o těch čínských kopiích arduina? Případně bych i oželil možnost ovládat to z linuxu přes IP a zkousnul bych i možnost ovládat to přes bluetooth, takže bluetooth modul, nebo nějaký bluetooth shield? Nebo ještě něco jinýho? Máte někdo nějaký tip? Stačí nasměrovat, zbytek si dostuduju :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    SNAXX: resim neco podobnyho, akorat mam novejsi zesilovac (zacatek 90. let) a ten uz ma i IR a motor na volume atd. Tvuj problem teda zatim resim tak, ze sem ze zesilovace udelal "blueetooth reproduktor" pomoci staryho raspberry a volume ovladam z mobilu/laptopu odkud i bezdratove hraju. Ted resim napojeni raspberry na vstup IR na ovladani celkove(volume, vstupy/vystupy, power ON/OFF)

jinak tvuj problem by mozna elegantneji vyresil VCR - voltage controlled resistor
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    Dostal jsem za ukol, udelat neco na mereni vzdalenosti baliku sena od balicky na traktoru, do nejakych 4m, s presnosti na 1 cm.

Zkusil jsem Arduino + ultrazvukovy senzor HY-SRF05 z ali, ten docela funguje na balik sena, ale jakmile se ten balik obali do igelitu, tak uz pry moc nefunguje, taky to ma moc velky uhel. Asi by to chtelo neco laseroveho.

Nasel jsem https://www.aliexpress.com/item/32792768667.html
    Ale nezda se to byt moc popularni, takze by me zajimalo co si o tom myslite.

Tohle vypada idealne https://www.micro-epsilon.cz/...ement-position-sensors/laser-distance-sensor/optoNCDT_ILR_1030_1031/ ale urcite mimo muj rozpocet do 1k :)

MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SNAXX: motorek & nahon - pokud pouzijes servo, budes mit problem z rozsahem (bezna serva maji okolo 90 stupnu rozsah, ty potrebujes hadam temer 360) - pokud pouzijes linearni motor, pak budes muset vyresit endstopy (mikroswitche na koncich rozsahu) a kalibraci vychozi polohy

dost zalezi na tom, jestli ma volume kolecko omezeny rozsah a nebo jde o stepper (protaci se dokola)

to samotne je uz celkem challenge a potom narazis na to, ze bluetooth neni tak skvely jak se zda, spatne se to kodi a ve finale stejne bude muset tchan lovit telefon a mit porad zapnute BT nebo ho zapinat, vypinat a k tomu pouzivat nejakou obskurni appku typu Blink (hadam ze vlastni appku k tomu kodit nehodlas)

tedy za me napad hezky, ale ta prace se nevyplati, pokud je cela myslenka zalozena pouze na tom, ze zesilovac je "zvukove uzasny"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam