• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    ABE
    ABE --- ---
    Ahoj,

rad bych posílil wifi v bytě 60m2. Aktuálně máme v rohu bytu v uzavřené komoře https://www.i4wifi.cz/...g-5hacd2hnd-tc-hap-ac2-5x-glan-2-4-5ghz-802-11b-g-n-ac-rosl4-usb-psu-indoor a bohužel signál z toho není moc ideální. Roste je na vstupu linky a nechceme jej nikam přesouvat. (Necheme další povalující se krabičku a obsazenou zasuvku).

Má představa je že bych přikoupil jedno AC a umístil jej na strop zhruba do středu bytu.
    A teď nevím jestli mam koupit https://www.i4wifi.cz/cs/211098-mikrotik-cap-ac nebo https://www.alza.cz//ubiquiti-unifi-uap-ac-pro-d4016826.htm

Někde jsem četl ze to AC od Mikrotiku není žádný zázrak a na wifi je lepší pořídit Ubiquiti.

Rád bych použil POE z routeru a laka mne i možnost spravovat centrálně (CAPsMAN) a jeden "system".
    Sice s mikrotikem zacinam a bojuji, ale když už. Stejně tak vůbec neznám Ubiquiti, a někde jsem četl že tomu je potřeba ještě samostatna instance app, nebo cloud pres co se ty zaraženi spravuji.

Na druhou stranu, jestli to AC od mikrotiku moc nefunguje/nezlepsi signal, tak je to zbytečné.

Máte někdo osobni zkušenost, provozujete doma někdo podobne reseni?

Díky
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    LinuxDays 2020 - Měříme spotřebu elektřiny a řídíme elektrokotel ze světa GNU/Linuxu - Radek Zajíc
    https://www.youtube.com/watch?v=SKwQNmlACss
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Dost me zaujalo:

Rock Pi X: An x86 Computer in Raspberry Pi Form Factor | Tom's Hardware
    https://www.tomshardware.com/news/rock-pi-x-an-x86-computer-in-raspberry-pi-form-factor

SoC – Intel Atom x5-Z8350 “Cherry Trail” quad-core processor @ 1.44 GHz / 1.92 GHz (Turbo) with Intel Gen8 HD graphics @ 500 MHz
    System Memory – 1 GB, 2 GB. or 4GB LPDDR3-1866
    Storage – 8GB, 16GB, 32GB, 64GB or 128GB eMMC flash , MicroSD card socket
    Video Output – HDMI 1.4 port up to 4K @ 30 Hz
    Audio I/O – Via HDMI, 3.5mm audio jack
    Gigabit Ethernet with PoE support (additional PoE HAT required),
    802.11 a/b/g/n/ac WiFi 5 and Bluetooth 4.2 Classic + LE with u.FL antenna connector
    USB – 1x USB 3.0 port, 3x USB 2.0 host ports, 1x USB OTG Type-C port
    Expansion – 40-pin Raspberry Pi compatible header with 6x GPIOs, 2x UART, 2x SPI, 2x I2C, 1x PCM/I2S, 1x SPDIF, 2x PWM, 1x ADC, and power signals (5V, 3.3V and GND)
    Misc – Power button, LED, RTC with battery connector
    5V-20V up to 3A/1A Via USB-C port with QC and PD fast charging support;
    AXP288C PMIC
    PoE support via additional HAT
    Dimensions – 3.3 x 2.1 inches (85 x 54 mm)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    COLBEN: Ano, specialne pokud tam mas starsi kabelaz.
    Neni to pouze kabel, ale muze byt.
    COLBEN
    COLBEN --- ---
    ahoj, koukam v logu mikrotiku, ze u ethernet pripojeni k routeru providera (ether1), jsou obcas takovy link upy, link downy v kratkejch intervalech. a nekdy taky blbe udela negotiation a nastavi se treba jen na 10mbps. mysleli byste, ze to treba muze bejt nekvalitnim kabelem? ale treba kdyz to interface vypnu a zapnu, tak to fakt jede 100mbps.

ADM
    ADM --- ---
    DREAMCASTER: a jses si jistej, ze vsechny porty na tom druhym mikrotiku i ten upstream port do primarniho mikrotiku jsou ve stejnym bridge? dhcp clienta bych na ten druhy mikrotik asi nedaval, chces jej managovat spis na staticky ip
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    zapni proxy-arp bud na iface vpn nebo na bridge na druhym mrkvotiku
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    Ahoj resim ted dva zapeklite problemy ale mysli ze maji neco spolecneho a tipoval bych to na arp tabulky.
    Prvni problem u kamrada jsem resil nedostake portu v jeho routerboardu protoze potreboval jeste pripojit nasku tak jsme prikoupili levnejsi routerboard ktery jsem de fakto prekonfiguroval jako switch tim ze jsem povypinal dhcp server , firewall , nat maskaradu atp porty spojil do jednoho bridge a ten nastavil na dhcp clienta ale bohuzel pokud se na primarni router pripojim pres vpn nevidim zadne zarizeni za tim druhym nepingnu je, ze sveho pocitace, ale z mikrotiku normalne ano dostanou pridelenou ip v ramci poolu a samy maji pristup do site. Netusite v cem by mohl byt problem a nejftipnejsi je, ze z nasky pingnu muj stroj na vpn ktery ma pridelenou adresu ze stejneho rozsahu. Dekuju Problem cislo dva je hodne obdobny tak, ze ho asi nebudu rozebirat dale.
    MICKI
    MICKI --- ---
    FATBOZZ: Díky. Pomohlo.
    A přitom taková blbost.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    MICKI: Co poladit jas kontrast displaye pres nějaký potenciometr
    MICKI
    MICKI --- ---
    Ahoj, pokouším se teď hrát si s Arduinem Unem + displej.
    Spojené to mám přes I2C.
    Zkouším na tom zatím jen vzorové příkazy, zapnout/vypnout podsvícení displeje mi při správné adrese jde.
    Ale jakýkoli text mi to zatím nevypsalo.
    Promazat přidávané knihovny jsem zkusil.
    Vývody SCL a SDA mi sedí.
    Mám tu dva různé displeje. Situace u obou stejná.
    Nápady, kde je zakopán pes mi ale už došly.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    COLBEN: nefunguje. musel jsem upgradovat i AP
    COLBEN
    COLBEN --- ---
    LEXXA: a capsman ti funguje? ja kdyz upgradnul oba routery na tu sedmicku, tak cap psal, ze se neumi propojit ke capsmanu.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ROENICK: to mi nepojede wireguard :D
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    tak tam dej stable ne? :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    Takze Wireguard a RouterOS:
    Jde to.
    Pokud sluzba bezi na jinem nez na beznem portu se edpoint musi nastavit v CLI protoze Winbow neakceptuje notaxi IP:port
    Z nejakeho duvodu v sedmicce funguje routing marky ale route interface neumi routovat podle marku

Porad je vytizeni 100%, kvalitne to topi. Jestli mi to odumre tak se solidne naseru.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    LEXXA: sis, lexxo, zase nasral do huby. po trech hodinach absolutne nechapu jak zprovoznit wireguard clienta. a cpu je opet na 99.9% s tim ze 99.8% utilizace spada do unclassified.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CHOROBA: ja mam jeden hex g3 co neni mission critical. tak uvidim. posledne jsem byl na 7.0b4 a cpu jelo na 100% bezduvodne. tak uvidime. ale jestli je tam nejaka fajn akcelerace AESu tak citim velky potencial s netflixem a iTV
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    LEXXA: jako taky me svrbej ruce...jako u OpenVPN uz je tam i treba UDP support...ale ne, pockam este ;D
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CHOROBA: nene! mam jasny plan na vecer
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam