• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    REFLEX: jelikoz existuje Mikrotik akademie tak tech lidi je vyrazne vic :) a po netu jsou stovky navodu..
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    REFLEX: co mas s tim synology? jakoze port forward?
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Jako Mikrotik router je super, WIFI dosahne tam, kde predtim 3 routery nemeli sanci, funguje to be vyapdku, nemusel jsem ani 1 restartovat.

Ale sakra nenastavim si ani, aby mi na synology fungovalo FTP :D

Myslim, ze na celem svete jsou tak 2 lidi co to umi ovladat
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    REFLEX: ne, zatim ne
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    LEXXA: sehnal si nekoho? :D
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    Nema nekdo v supliku prebytecnou 2.4GHz kartu pro Mikrotik? PCI, ne PCI-e.
    SVANC
    SVANC --- ---
    TEAPACK: Jj, to je jasný. Spínám jen dvě relátka po 10 mA a zbytek už jsou signály do zátěže několika kiloohmů.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    Má tu někdo zkušenosti s Azure IoT pro ESP8266?
    Zkouším v Arduinu IDE rozchodit nějaký příklady, ale vyhazuje mi to chyby během kompilovaní, už jsem zkoušel několik verzi knihoven, i postupoval podle návodu na githubu ale stále jsem ve slepé uličce.
    Používám tyhle knihovny od MS :
    GitHub - Azure/azure-iot-arduino: Azure IoT library for the Arduino
    GitHub - Azure/azure-iot-arduino: Azure IoT library for the Arduino
    https://github.com/Azure/azure-iot-arduino
    https://github.com/Azure/azure-iot-arduino-utility
    Podporu pro desky ESP8266 mám nainstalovanou a normálně běžný kód nahraji a deska komunikuje.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    Je tu nekdo kdo by mi, (za uplatu) pomohl prestavit domaci sit postavenou na Mikrotiku?
    Mam jeden router, tri switche, dve AP a vice serveru nez wired klientu. (pouzivam capsman)
    Protoze je to sit v baraku tak je kabelovani takove jake je.
    Chci rozdelit sit na VLANy (bez zmeny fyzickeho zapojeni) pro klienty (wired a wireless), management plane a data plane.
    Vetsinu prepinani chci nechat na core switchi a nechat router jen routovani do internetu a p2p vpnek.

Jsem ochoten preadresovat celou sit (uz tak mam tam kolidujici broadcast domeny) a trvam jen na pouziti DHCP static leasu (protoze OCD)
    Kdyby se nekdo chtel pobavit tak do posty.
    ADAM
    ADAM --- ---
    poradite, jak nastavit 5ghz sit, at je co nejrychlejsi?

lepsi je nastavit onlyac, nebo n/ac?

da se neco zlepsit tim Control channel width, nebo secondary freq.?

dik.

CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pac je musis povolit na vsem po cely ceste a vsechno je musi spravne podporovat, jinak mas MTU mismatch a spoustu legrace ;-)
    LOFEEK42
    LOFEEK42 --- ---
    CHOROBA: to bych nerad :D co to má za záludnosti tyhle věci?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jakoze jumboframes? aby sis tim spis nenasral do vlastniho hnizda :)
    LOFEEK42
    LOFEEK42 --- ---
    Zdravím, mám crs317 do toho připojený servery a storage s iscsi. Někde jsem se dočetl, že je dobrý nastavit MTU na 9216, můžu i víc? Je nutné to udělat na všech portech, nebo jen tam kde mám server-storage?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SVANC: 40 mA na výstup je sice pěkný, ale taky si musíš najít, kolik je celkové omezení proudu skrz procesor - procesor neumí dávat 40 mA na všech pinech najednou, to zvládne jen na několika a pak se něco odporoučí.
    Pokud tam máš ATmega328P, tak můžeš jedním procesorem spínat maximálně 200 mA, takže pokud tam kromě relátek nemáš ještě 20 LEDek, nebo něco podobnýho, tak jsi v pohodě =)
    SVANC
    SVANC --- ---
    TEAPACK: Mě tam stačí každým Arduinem spínat jen dvě relátka, každé z jiného výstupu, to fakt není problém. Jinak Arduino Nano, které používám, má 40 mA na výstup.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SVANC: 10 mA na kanál není uplně špatný =) sice tam budou špičky, takže pokud jich budeš spínat víc najednou, tak možná narazíš na limity procesoru - ale pokud je budeš zemnit přes MCU, tak by to mělo utáhnout o pár relátek víc a nemělo by ti docházet k "náhodným" restartům MCU =) (#odzkousenozavas)
    SVANC
    SVANC --- ---
    NYXEL:
    TEAPACK:
    Dík za rady, ale druhý den jsem to vyřešil paralelním připojením relátek v DIP pouzdru ( https://www.enika.cz/8l02-05-00-jazyckove-rele-5v-2xa-prma_z11025/ ) a funguje to naprosto bezproblémově. Tohle relátko dokáže Arduino spínat rovnou z výstupu, diody proti přepětovým špičkám při vypínání beru jako samozřejmost :)
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    HEX PoE, RB960PGS - je možné, že z toho s NATem dostanu jen cca 250-300M?
    Divný je, že nemá sežrané CPU, ale nemůžu najít nic čím by to mohlo být. Skoro 30 FW pravidel, FastTrack, 400-700 trackovaných spojení, 3x NAT, 2x VPN ale provozy minimální do 10M.
    Když se zapojím napřímo, mám 700.
    ADAM
    ADAM --- ---
    jinak me se zda rozumejsi nastavit ruzne ssid - napr. "nahore" a "dole". aspon pak jednim pohledem vis, kde jsi a muzes se prepnout.

jinak accesslist ma polozku "signal range", takze by se melo dat nastavit, ze pri poklesu signalu te to odpoji. (ale negarantuji, nepouzivam).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam