• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DANYSEK: super, není problém s kompatibilitou? Jak je to se zahříváním?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DELVIT: delaji se ONU SFP, co strcis kam chces...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DELVIT: fakt nic není (GPON ONU) na mikrotik? To tady budu muset mít pořád tu Huawei sra*píp*?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Exisituje pro mikrotik nějaká náhrada za GPON ONU?

MikroTik Routers and Wireless - Products: GPON ONU module
    https://mikrotik.com/product/SFPONU
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Takze muj problem s netflixem vyresil poradnej chladic a nastaveni frekvence natvrdo na 1900
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    JOINTER: Koupil jsem ten Zyxel. Synology NAS 2x Gbit pripojene samostatne (zadne LACP atd) aby NAS mel 2 IP, tedy funguje SMB multistream a na PC s 2.5Gbit portem mam az 230MB/s. Vypada to ze limitem jsou disky (WD Red) protoze pokud obsah neni v cache tak jsem na cca 180MB/s.
    Za me dobry.
    V recenzich psali ze dost topi - zda se mi to podobny jako ten Netgear.
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    jj, ten crs mám v merku, ale k sehnání není:(
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    COMMANDER: Z Mikrotik PoE řady snad všechny, určitě CRS112-8P a NetPower 16. Otázkou bude skladová dostupnost.
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    Nějaký tip na switch s pasivními PoE výstupy? chtěl bych živit Mikrtotik APčka switchem a ne hromadou injektorů. Díky
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    DELVIT: ono je to tak maly, ze se tam tech chyb moc nevejde. Cela binarka OS ma 44kB, zlepseni tam je prave treba v case bootu, ktery od pripojeni napajeni do aktivity trva nizsi jednotky vterin. Od firrmware 2.13 dal s VLANama neni zadnej problem, jen teda podle wiki neni podporovany nezavisly uceni.

CHOROBA: REST API by bylo taky fajn, ale to je jen v RouterOSu, navic az od verze 7. Ale aspon neco.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: s tím nemám problém, problémem je, že si vymyslí svůj nejlepší formát.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DELVIT: na "json like" prechazej pomalu ale jiste vsichni, stejne tak REST api, automatizace vladne svetu ;)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    AQUARIUS: aha, chápu, takže zase vymýšlí kolo. Zase nějaký nový formát, který nic nezlepšuje, jenom bude zdrojem chyb. Ach jo, proč se nepoučí. I když na stůl to stačit bude. Ty VLAN to aspoň zvládá spolehlivě? Díky za info.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    DELVIT: ano, backup to umi, citelnost formatu je veci interpretace - ted jsem do tech dat koukal a pozitivni zprava je, ze to neni binarka, ale plaintext, navic cela (moje) konfigurace ma 1.6kB. Na prvni pohled to pripomina neco mezi csv a JSONem, pojmenovani promennych neni prilis navodne, ale reverznim inzenyrstvim z toho neco dostat pujde.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    AQUARIUS: no mikrotik nemá, podle mého, dobře nastavený vývoj. Člověk by si řekl, že opravu chyb bodou mít za ty roky vymakanou.

Jako pokud potřebuješ takový switch, proč ne. Možná něco jednoduchého na stůl budu potřebovat také. Lze tam aspoň tu konfiguraci uložit do nějakého čitelného formátu a pak to z toho zase nahrát?
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    DELVIT: potreboval jsem na stul levnej switch, co umi VLANy, takze jsem tu CSS610 zkusil. Prvni dojmy velky spatny (viz AQUARIUS, AQUARIUS, AQUARIUS, AQUARIUS), ale pak vydali novej firmware a od ty doby o nem nevim. Jedina vyhrada, neni tam CLI, vsechno se klika, ale ono toho zas tak moc neni. Boot za par vterin a proti Unifi switchum minimalni spotreba, netopi to ani trochu. Takze svoje pouziti to ma. Neni to muj hlavni domovni switch, ale pro pouziti na miste, kde se prakticky nesaha do konfigurace, je to super.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    AQUARIUS: uff lite verze SwitchOS, jaku určitě to má svá použití, ale když jsem zkoušel SwitchOS, tak jediné za co jsem byl rád bylo, že tam mohu mít RouterOS.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    DELVIT: 610 je jenom CSS, navíc nemá SwitchOS, ale SwitchOS Lite. Moc neumí, ale s aktuálním fw už je stabilní a bootuje stejně rychle jako nespravovatelny switche. Za ty penize to není zlá volba.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JOINTER: bacha na rozdíl mezi CSS a CRS! CTS umí i RouterOS, kdyžby byl problém se SwitchOS.

Jinak by mě zajímalo za jakých podmínek ty zyxely těch rychlostí dosahují.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    DELVIT: No zatim mi staci 1x 2.5Gbit ale Mikrotik stejne ted moc na skladech neni. A kdyz uz kupuju tak neco co mi vydrzi.
    Nicmene CSS610-8G-2S+IN a copper modul by sel.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam