LONESTAR: jo, tohle je jedna věc, na které se zřejmě shodneme. Havel prostě od původních naivně-amatérských návrhů na současné zrušení NATO i Varšavské smlouvy ušel opravdu hodně, hodně dlouhou cestu...
_BENNY: podívej fakt je, že jsem rád, že nedostal hlasy komunistů: ale proč je nedostal ? protože nebyl ochoten jim zaručit protiradarový postoj (ovšem: v tomhle se s komunisty vyjímečně shoduju... skutečně, není vůbec domyšlené, jaké to bude mít důsledky, a do jakých globálních strategických her nás to zatáhne... proč nemůže být radar např. v Rakouských Alpách ? hmm, protože Rakousko je neutrální...)
Prosímtě vysvětli mi, co je na Švejnarovi vlastně levicového. Já jeho teorie opravdu nestudoval. Faktem je, že REÁLNÁ politika ODS (nikoliv jejich předvolební sliby), to je směs sociálně demokratického přístupu a hry na mírně (",ale opravdu jen velice, velice mirně") nacionálně-populistickou (politicky korektně: euroskeptickou) notu.
Co se euroskepticismus Klause a ODS týče, tak já se s ním paradoxně na pár věcech shodnu: třeba ústava, to by měl být stručný, několikastránkový dokument. Srozumitelný i bez právníků, a plně závazný. Pokud někdo "ústava" říká tisícistránkové bichli, tak to se skutečně nejde divit, že pro to Francouzi nehlasovali...
Možná Švejnar neví co se od roku 1968 dělo u nás, ale ví co se dělo ve světě - A TO MY NEVÍME. Tedy... pokud se nechceš spoléhat na média... ale kultura je více než jenom sledování médií... a jestli nás má někdo reprezentovat, tak proč ne někdo, kdo se v tom prostředí na Západě umí pohybovat ? Obávám se že většina našich politiků (nebudu jmenovat) působí při svých výletech do demokratického světa ... no, nebudu to rozvádět.
Možná prostě v téhle éře potřebujeme někoho z globálním rozhledem. Nevím jestli Švejnara... ale koho teda vlastně máme ? Kdo by dokázal svůj globální rozhled ve své osobě přenést na Hrad, aby se z Hradu také stalo jakési "ohnisko globálního rozhledu" ?