• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: jenže pravice dělá taky kompromis - akorát nenazývá věci pravými jmény, ale velkohubě žvaní o svobodě tam, kde o žádnou svobodu nejde.

    zvýší auto moji svobodu pohybu, pokud uvíznu v dopravní zácpě ? asi těžko, že...

    hodlá pravice snížit skutečně daně střední vrstvám - a nebo jenom hrstce nejbohatších ? (ono totiž když by státní rozpočet zeštíhlil, tak spousta firem přijde o své státní zakázky... no a komu tyhle firmy nakonec patří, že...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LONESTAR: už jsem někde jinde myslím psal, že ne... (možná by ale nebyl od věci systém daňových úlev pro hospody, které vyvěsí zákaz kouření, to je jiná věc... nezástávám teorii ODS o "jednoduchém daňovém přiznání" - podle mě složitý systém daňových úlev je daleko vychytanější způsob vládnutí, než složitý systém zákonů a vyhlášek...)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    _BENNY: Q.E.D.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LONESTAR: to jsou totiz ty kompromisy - na co byt zasadovy? staci tam slevit, tam pridat, vsak my se nejak dohodnem, co rikate? ;-)

    coz je presne ten rys, ktery zosobnuje nejen XCHAOS, ale i pan Svejnar - kdyz by si mel vybrat mezi svobodou a nesvobodou, udelal by kompromis. bleh.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    XCHAOS: ad hulení - z jedné strany bys hulení legalizoval, z druhé strany bys plošně zakázal kouření v hospodách???
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: podle mě čím míň, tím líp. je to fakt zoufalá nouzovka, podle mě.
    _BENNY: hulení určitě legalizovat. já jsem jasnej důkaz toho, že lze hulit trávu, a pak s tím klidně přestat. přestat s kafem nebo pivem je daleko těžší... ovšem přesná podoba toho kompromisu... nevím. cílem legalizace hulení určitě není, aby zdraví mladí lidé kouřili jeden joint za druhým. to je podle mě záležitost módy... vždycky spousta lidí podlehne něčemu, co jiní zvládají.. počítačové hry, hrací automaty... diskuzní fóra... :-)
    _BENNY: tady kompromis najdeš stěží. a přesto existují... neřízené, divoké: jsou typy zločinů, u kterých když toho odsouzeného zavřeš do společné cely s jinými vězni, tak on tam prostě nepřežije. je to samozřejmě brutální a zneužitelné... v zásadě já se k tomuhle nebudu vyjadřovat. trest smrti je špatný a zneužitelný - nikdy se nepodařilo eliminovat justiční omyly.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    anebo: polovina lidi si mysli, ze by mel byt trest smrti. druha polovina lidi si to nemysli. co s tim?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: a pokud je ten problem prilis osobni, muzeme vytahnout problem jiny. co treba: polovina lidi si mysli, ze maji pravo na huleni, druha polovina lidi si mysli, ze huleni podporuje spolecenske neblaho a je treba jej zakazat. jak chces najit kompromis?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ale precejenom tam nejake potraty jsou. tys psal, ze by potraty zcela vymizely, coz je podobny nesmysl, jako kdyby mela byt v ciste trzni ekonomice nulova nezamestnanost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: Pleteš se, ten problém je velice osobní. Pokud nějakou ženu zbouchnu, tak nechci, aby šla na potrat _mého_ dítěte. V podstatě ale všechny mé partnerky mi tím zatím vyhrožovaly (ale díky užití antikoncepce jsme to naštěstí nemuseli řešit...) Jak to tedy mám udělat ? Zakazovat nikomu nic nechci. Ale na druhou stranu - je to můj bytostný zájem, stát se otcem a mít vlastní dítě, řekl bych. Jenomže já mám slabost pro krásné inteligentní ženy... a inteligentní ženy se mnou dítě prostě mít nechtějí, jak se zdá. Něco asi dělám špatně...

    Každopádně si nemyslím, že potrat je absolutně špatný. Je to jenom extrémně invazivní lékařský zásah na těle ženy, mimořádně problematický, brutální a určitým způsobem i nebezpečný pro tu ženu. Takže je podle mě naprosto normální chtít, aby se žádné potraty pokud možno vůbec neprováděly. Ale zákazy nefungují a sociální konzervativci jsou obecně idioti, takže prostě zákaz potratů nemůžu podporovat.

    V Holandsku jsou nejliberálnější potratové zákony v EU - ale zároveň je tam i nejméně potratů.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: Problém je jak dosáhnout toho, aby lidi nedělali to, co se mi nelíbí - a zakázat to zákonem je jedna z největších pitomostí (Spoustu lidí by ani nenapadlo, že něco jde dělat, kdyby to nebylo zakázané, a nemluvilo se o tom...)

    problem je v tom, ze ty tohle vubec chces. vic nez ty sam te samotneho pali ostatni, a ver tomu, ze ostatni se podle tebe stejne ridit nebudou.

    já to vidím přesně opačně: já chci legalizací potratů a zveřejněním informací o antikoncepci a alternativních sexuálních praktikách dosáhnout toho, že prostě žádné potraty nebudou.

    to se velice pletes. patrne moc dobre neznas lidi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: Přeháníš. Nicméně, černá na monitoru není tak docela černá, jak snadno zjistíš, když v noci zhasneš a zobrazíš do toho černou obrazovku...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: přesně tak. vadí mi postoj KDU-ČSL, která o drogách a potratech klidně argumentuje, že kdo opravdu chce, tak si to stejně sežene nebo zařídí, za peníze - ale oni nechtějí , aby to bylo legální, oni chtějí aby to byl hřích. aby se to nedalo dělat veřejně. aby to děti neviděli.

    já to vidím přesně opačně: já chci legalizací potratů a zveřejněním informací o antikoncepci a alternativních sexuálních praktikách dosáhnout toho, že prostě žádné potraty nebudou. Se "zdravotními" potraty v případě, že v nějakých 3 měsících (nebo kdy) se na základě testů zjistí, že dítě se vyvíjí špatně, si fakt nevím rady. Tomu říkám filosofický problém - že by to nemělo být zakázané, to je mimo diskuzi. Zákazy nefungují.

    Problém je jak dosáhnout toho, aby lidi nedělali to, co se mi nelíbí - a zakázat to zákonem je jedna z největších pitomostí (Spoustu lidí by ani nenapadlo, že něco jde dělat, kdyby to nebylo zakázané, a nemluvilo se o tom...)

    O něco podobného jsem se snažil ve fóru o střelných zbraních. Nemá cenu jejich držení zakazovat zákonem. Je potřeba dosáhnout toho, že jejich držení bude společenské faux-paux: že to bude k smíchu, příznak buranství, apod.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: jasne, vsechno je relativni a i takova cerna muze byt vedle nicotne temnoty svetlem v tunelu ;-]
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: kompromisy? takze kdyz je nekdo zasadne pro potraty a nekdo zasadne proti a obe skupiny jsou stejne vyvazene, tak je z(ne)legalizujes jen "na pul"?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ale ono to tak je ! abys to mohl rozhodnout, musíš mít srovnání vůči jiné barvě. šedá je tmavá na bílém podkladě, světlá na černém.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: to není jisté... ale možná už přihořívá. ve skutečnosti na základě řady příznaků vycházím jako relativně individualistický pravičák (byť s mírnými sklony k určitému sociálnímu rovnostářství - ovšem nikoliv na bázi státního přerozdělování a státem organizované sociální péče) - ale já byl od dětství vychováván, že pravice i levice jsou extrémy, a že správné je hledat spíše kompromisy.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    to je neco jako bych se zeptal "je tahle barva spise tmava nebo spise svetla" a tys odpovedel "tohle deleni tak slozitych barevnych struktur je uz davno prekonane". jen marginalizace a rozmelnovani podstaty veci.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: pravo-leve deleni se ti nelibi predevsim proto, ze z nej vychazis jako levicak, a to se ti zda blbe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam