• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    XCHAOS: S tímto nelze než souhlasit. Znovu říkám, já sem tímto vlastně taky bit, protože do tržního nájemného se mi jít nechtělo a tudíž mám úvěr. Jen prostě říkám, že to není tak jednoduchý.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    THE_MIRACLE: pokud tvé svědomí nepřežije, že někdo by měl místo regulovaného nájemného platit neregulované, můžeš jim ten rozdíl doplácet ZE SVÉHO... ale nenuť k tomu jiné, a už vůbec to nevydávej za (sociální) spravedlonost...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: 5x více - to přeháníš. Možná sem tam někde, v centru Prahy... nevím. Ale ve většině případů ne. Není poptávka po pronajímání bytů... je poptávka po jejich vlastnění.

    Já tvoje argumenty chápu, nejsem proti sociální solidaritě. Ale znám pár lidí, kteří prostě neměli to štěstí, že by zdědili byt s regulovaným nájemným. Jsou dnešním systémem značně diskriminováni. ODS byla u moci 2x - ale nikdy nevymyslela žádný rozumný systém, jak tohle řešit. Svým způsobem - případní členové (a voliči!) ODS, kteří bydlí v bytech s regulovaným nájemným, jsou stejní pokrytci jako Čunek když bral sociální dávky.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    smarja jak je ten zivot slozitej a nesnadnej... divim se, ze se obcane bez prikazu statu vubec vyprazdni :-)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    VOID: Hele asi takhle. Samozrejme ze v zasade mas pravdu. Jenze proste to tak tedko je a nejde to zrusit ze dne na den. Vzij se do tech chudaku dedu a babbek, co nekde bydli 40 a vic let a pred par lety to zrestituoval nejakej zazobanec, kterej by na tom chtel rejzovat. Okamzite jak najem zrusi, budou platit 5x vic. Na to nemaji... Co ted? Pro me je stehovani trauma, natoz pro lidi, co jsou nekde zvykli x desitek let. Znova rikam, v zasade mas pravdu, ale ten presun musi byt postupny. Navic vidim presne, jak by nastalo to, ze kdyby se to zrusilo, tak obe budete platit 11k. Zadnych 7k. A protoze to tak udelaji vsichni, tak smula.
    VOID
    VOID --- ---
    THE_MIRACLE: a to je prave ten problem. myslis si, ze kdyz zlegalizujes zbrane, tak tvuj soused den po vyhlaseni zakona pujde a zastreli te?

    Diky regulovanemu najemnemu tady mame 2 trhy. Regulovany, ktery ma obrovskou poptavku a nizkou cenu. Neregulovany, ktery ma kvuli regulovanemu snizenou poptavku. Jakmile se snizuje poptavka, pri (vicemene - byt nepostavis za tyden) konstantni nabidce, roste cena. Co to znamena?

    Kamaradka, stejne mlada jako ja, stejne vzdelana jako ja (jen jiny obor) bydli stejne jako ja v centru Brna. Oba mame stejne velky byt. Ona plati v regulovanem za 3k i s inkasem. Ja platim 11k s inkasem. Pri deregulaci najmu by se trhy spojily, takze zakonite by v neregulovanych bytech kleslo najemne (narust nabidky) a v regulovanych stouplo.
    Je snad ona o neco lepsi, ze misto toho, abysme oba platili nejakych 7k, ja na ni musim (neprimo) doplacet prostrednictvim zdeformovaneho trhu?

    Navic neverim, ze by majitele domu najednou zvysili najem tak, ze by to donutilo se prestehovat X desitek tisic lidi. Jsou to podnikatele a muzou si dovolit jen to, co jim lidi zaplati. No tak by ti duchodci zili ve skromnejsich bytech. Neni preci vubec moralni, aby nekdo platil za 3+1 to same, co nekdo jiny za 1+kk jen proto, ze je stary. Stari neni zadna zasluha.

    Co se sobectvi tyka. Pokud budu sobecky ja, je to spatne. Pokud je sobecky nekdo v regulovanem, je to v poradku? ;)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    XCHAOS: to jo. s tímto se dá souhlasit. ale rozhodně to nejde zrušit jen tak ze dne na den - proste od zitřka nic neregulujem. A to říkám jako postižený, protože mám úvěr na byt.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: Kde by to nájemné skončilo, to je právě těžké říct. řekl bych, že to trochu vyvolalo pohyb na trhu s byty - sem tam nějací lidé by byli nuceni se třeba sestěhovat do nějakého podnájmu, nebo vystěhovat do levnějších čtvrtí. Což by samozřejmě ohrozilo banky, které teď vydělávají na hypotékách: tržní cena by se ustálila "někde mezi" dnešním regulovaným a neregulovaným nájemným. A výše splátek u hypoték se odvozuje právě tak, aby konkurovala neregulovanému nájemnému...

    Současná podoba zákona zkrátka diskriminuje ani ne tak majitelé těch domů - ti si nějak poradí, to mi věřte - jako spíš ty, kteří žádný regulovaný byt nezdědili, a jsou diskriminováni výší tržního nájemného nebo hypoték.

    Případná podpora sociálního bydlení by pak měla být dostupná plošně všem potřebným - ne jen selektivně těm, které si to v éře totality dokázali nějak zařídit.... jako to běžné ve vyspělých zemích EU.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    VOID: Dovedes si predstavit tu socialni krizi x desitek tisic lidi? Dovedes si predstavit, jak se 70 lety par stehuje treba 200 km na venkov, pobliz zadna nemocnice, nic? Jako jasne... Muzem zrusit pravidla silnicniho provozu, protoze omezuji piraty a vubec, zrusme vsechny zakony a bude to. Jako nezlob se na me, ale tohle je sobectvi. Proste kdyz nekde bydlim, mam 10k duchod a platim aktualne 5k najemne, tak tezko muzu po zruseni regulace platit 15k. Nerikam, ze to neni chyba, to regulovane naajemne, jen rikam, ze ho jen tak zrusit nejde. Stejne jako vetsinu regulacnich opatreni.
    VOID
    VOID --- ---
    THE_MIRACLE: ja si to predstavit dokazu.

    dnes je 13. brezna.

    staci 1 zakon a od 1. dubna by mohlo dojit k uplne deregulaci


    kdyz slo tu regulaci zavest, musi ji byt mozne i zrusit. regulovane najemne driv neexistovalo a taky meli lidi kde bydlet, no ne? ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: Jako vím o par střednětřídařích, kteří to nevzdali. Jeden akademický sochař, jeden urolog, jeden programátor. Tuším taky pár architektů. Prostě příklady majitelů domů v Břevnově.

    S těmi spekulanty je to problém. Totiž, pokud každý dům patří jinému majiteli, tak jsou podle mě šanci na vytvoření daleko lidštějších vztahů, než když to vlastní nějaký spekulant a spravuje mu to firma, která funguje stejně +/- jako OPBH. No ale uvidíme jak se to vyvine.

    Každopádně nejde mi o to, aby se museli důchodci na stará kolena stěhovat ze svých bytů v centrech měst někam úplně do pryč. Ale kdyby se to řešilo včas a nějak systémověji, tak prostě spousta domů nemusela skončit v rukou spekulantů.. on totiž ne každý se odhodlá půjčit si např. na celkovou rekonstrukci 50 let zanedbávaného secesního domu u banky, aby tam mohli bydlet regulovaní nájemníci, kteří neplatí nic (byli ale naštěstí i takové případy, a ty domy díky tomu dnes stojí).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    XCHAOS: No ja bych spis rekl, ze jim vytreli zrak nabidky spekulantu. Bydlel sem v Praze Stresovicich v 6-ti generacni vile v byte 3+1. Ten barak po restituci restituent takovemu spekulantu prodal za 4.000.000,-. Proste v te dobe to byla nabidka jak hrom. Dneska ma ten barak po lehke rekonstrukci hodnotu mozna 10x takovou. Myslim si proste, ze ac historicky mas asi pravdu, tak dnes uz stredni trida cinzaky nevlastni. To ale nic nemeni na tom, ze stredni trida je pro vladnouci slechtu nejnebezpecnejsi... Jak si sam rikal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BTW, moje interpratace událostí v ČSR v letech 1945-1948: střední třídy a inteligence, zdecimované a vysílené válkou, uvěřili komunistickým slibům, že se s nimi spojí v široké frontě proti extrémním, většinou kolaborantským velkokapitalistickým elitám. (ty tehdy skutečně neměl rád nikdo... uvědomte si, v té době se skutečně tvrdě pracovalo, občas... nebylo tolik mechanizace, jako dnes... a skutečné elity neměly zábrany žít si výrazně lépe, než ti co pracovali... a střední třída pro tohle měla pochopení, ne že ne...). KSČ nicméně v únoru 1948 tuhle dohodu porušila, uchvátila veškerou moc, a pokusila se střední třídy zlikvidovat.

    Od té doby nedošlo víceméně k nějaké renesanci střední třídy - protože spousta kvalifikovaných expertů má platy odpovídající spíše kvalifikovaným dělníkům, než západní střední třídě. A spousta restituentů své domy prodala spekulantům, protože to prostě nezvládli, neměli potřebné know-how, a regulované nájmy jim házely klacky pod nohy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: Žiješ v Praze ? Jakožto lokální ISP se znám s celou řadou místních majitelů domů (nebo s vlivnými osobami v bytových družstvech, která některé byty pronajímají... za tržní ceny, samozřejmě). Jsou to střední třídy, vesměs. Nejde o velké domy, většinou.

    Secesní Prahu postavily střední třídy. Ve většině případů každý činžák vlastnila jiná osoba. Samozřejmě - problém jsou spekulanti, kteří těch domů pak vlastní víc... ale pořád menší, než banky s jejich hypotékami, apod.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    XCHAOS: Jj, to mas pravdu, akorat si myslim, ze stredni trida sem tam nejaky cinzak nevlastni... TO uz je spis vyssi trida :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: ano, ale korektní řešení je cílená sociální podpora potřebným (důchodcům, studentům...) - ne perzekuce majitelů domů, kteří nesou odpovědnost, že dům nikomu nespadne na hlavu. ale samozřejmě, takové řešení by posílilo střední třídy, které vlastní sem tam nějaký ten činžák... a o silné střední třídy tady ani ODS ani ČSSD nestojí. ohrozily by totiž mocenský monopol stávajících elit, které tahají za nitky (různé ty ČEZy, miliardáři, uhlobaroni, apod.)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    VOID: Hanba to možná je, ale nedovedu si představit, jak by se jen tak přešlo z regulovaneho na neregulovane...
    VOID
    VOID --- ---
    THE_MIRACLE: to je problem. dokud jde problem odvratit, je zatim regulace zbytecna. jakmile uz nejde odvratit, tak uz je zbytecna. ;)

    co se externalit tyka - to lze resit i obcansko-pravni cestou, nemusi to byt prvkem jakekoliv politicke linie.


    XCHAOS: regulovane najemne je hanba, nic jineho. v tom mas pravdu.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    VOID: jenze bez regulace vybouchne. Protoze bez regulace bude kazdy propagovat sebe a zcela logicky, kdyz mekdo jede jen na sebe, tak to co dela muze a pravdepodobne bude druhemu skodit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOID: Klaus je proti regulacím ale jenom tak trochu. Tak např. zrušení regulace nájemného (i za cenu zavedení nějakého fondu, který by pomáhal s placením nájmu sociálně potřebným) ve skutečnosti nějak není agendou ODS... příliš mnoho jejich voličů totiž bydlí v domech s regulovaným nájemným...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam