Duel commander není commander ;-)
EDH ve více hráčích (než ve dvou) se hraje na 40. (vše viz
http://mtgcommander.net/rules.php )
Já jsem si ten formát velice oblíbil právě díky tomu, že se hraje vev více lidech, hra má jiné tempo, vyniknou karty, které se jinde nehrají (mám balíky plné obskurních Mirage karet ;-) a celkově je to takový formát víc do hospody.
Hodně zálěží, co hrajou lidi kolem tebe - naše grupa hraje spíš méně brutální a kopetetivní balíky a díky tomu jdou ty hry opravdu mimořádně zábavné...já se dokonce vyžívám spíše v obskurních nebo hodně zábavných strategiích (mám např. EDH kolem Taniwhy, Fumiko (jako monored chaos deck) nebo Zedruu)
U nás to většinou vypadá tak, že když někdo přijde hodně silným a agresivním balíkem typu Purphoros, tak je primární cíl pro ostatní (toho teda u nás někdo nehraje, ale třeba taková Azusa, Oloro, nebo Tarland jsou jasný volby ;-)
A co se týče principu generálů - můžeš kolem toho postavit zábavnou strategii, ale vůbec to nemusí ovlivnit tvůj deck a máš ho tam jen kvůli barvám /kamarád takhle hraje Isperii - Azorius deck, který je postavený na alternativních win con - naprostá bomba...alespoň co se týče zábavnosti) Navícj ak bylo řečeno níže - jedna barevná kombinace může mít díky různým generálům dost diametrálně odlišné strategie
Jinak na duely jsme si oblíbili toho TIny Leadera...je to pěkný svižný formát a dává to docela pěknou deckbuildingovou challenge...možná budeme stavět i pauper commandery (ze stejného důvodu)