Me osobne existence manascrew/floodu tolik nevadi. Jsem ale vyrazne vic casual hrac, nez kompetitivni, kde chapu, ze prohrat na nahodu muze bejt docela tilting. Zaroven jsem hrac, kterej rad stavi decky, a v tomhle ohledu mi to prijde sice jako omezeni, ale jako omezeni, ktery ten proces staveni dela o stupinek komplexnejsi a pro me treba i zabavnejsi. V hrani samotnym je to potom variance navic (typickej HS argument right here :D), a myslim si, ze v tom Magicu je to zrovna vybalancovany docela dobre.
K argumentum zde polozenym - je pravda, ze jsou to dost hodinky, a kdyz to chces zmenit, tak musis pocitat s nasledkama vsude, souhlasim ze mana je dost tradicni soucast. Na druhou stranu mensi tweaky tu byly a myslim ze docela funkcni (scry po mulliganu je super a nevidel jsem na to nikdy nikoho nadavat). Navic jsou jiny tools jak to resit, nejhur se muze vzdycky banovat/restrikovat. To ze by to mohlo bejt turbo slozity beru, ale dokazu si predstavit outcome, kterej by za to stal. Shrnuto: Zmenit to nejak je slozity, ale nazyvat to nemoznym mi prijde trosku odvazny.
Nahodim ale jeste jeden problem, a to sice problem takovejch tech budgetovejsich hracu (jako treba ja) - funkcni multicolor manabase je docela draha, a cim dal do historie clovek de se svym formatem, tim je to vetsi problem - vim, ze se tady balancuje cash pro wizardy a hratelnost, ale osobne bych ocenil nejaky hratelny dualy levnejc. Uz jenom na standardu - rozdil mezi cenou manabase monoredu a jeskai controlu je v nekolika radech.
Nevim, jestli jsem to shrnul uplne dobre, ale here we go. Na konec musim pridat jednu recent experience - zkousim postavit gate deck na standard a vymyslet kolik gates, v jakejch dvoubarvach, kolik basicu ... je to mega fun, a prijde mi, ze se tahle sranda prenese i do hrani - muset vazit pravdepodobnosti toho co potrebuju s circuitous route na stacku :D.
TL:DR - Je to slozity, neni to nemozny