• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    spoiler - klikni sem


    PROMO KODY DO MTG ARENA NA NASTENCE

    ODKAZY NA ZAJIMAVE ZDROJE INFORMACI O MTG NA HOME

    Jestli chces neco sehnat / prodat / vymenit, tak ses tu spatne a nasleduj odkaz nize.

    [ MAGIC THE GATHERING: Nákup / Prodej / Výměna ]

    Zajimaji te storyline? Chtel by sis precist pozadi jednotlivych sad? Pokracuj prosim ZDE

    NYX MtG Arena IDs na NÁSTĚNCE
    rozbalit záhlaví
    MATHES
    MATHES --- ---
    RUI: Dat rovna se mezi EDH a legacy a pak obhajit fritku na EDH pres argumentaci legacy uz je na me asi moc dada
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    CHOBOT: Kolik ten formát stojí bych vůbec neřešil. Když s tím někdo začíná, tak si může cokoliv naproxovat a zkusit. Hrát v casual formátu fritku, jen protože je levná, mi přijde jako blbost :)

    RUI: V duel commanderu je většina z těch karet zakázaná (Fireblast, Price of Progress, Sulfuric Vortex). Návic z podstaty věci to nemůžeš hrát jak na Legacy, kde je v každým balíku mnohem míň různejch karet a průběh těch her je dost stejnej.

    JOHNNYCAGE
    JOHNNYCAGE --- ---
    RUI: Jasně na legačce tomu i věřim že to takhle funguje, ale myslim že tam ta fritka neni tak OP. Podle mě je na commanderu problém prostě s tim že ten deck má obrovskou stabilitu proti ostatním, každej jinej hledá nějaký combo nebo mu to musí nějak přijít v průběhu hry normálně, ale fritká má commandera co prostě ty 4-8 dmg protlačí než se chytneš a pak je jí uplně jedno který z těch blesků co tam má si líže. Fritka je v pořádku na formátech kde máš 4 kopie od karty v balíčku a kde na ni můžeš v klidu nasajdovat a nemít v základu kvuli ní karty který jsou prosi zbytku balíků slabý.
    RUI
    RUI --- ---
    JOHNNYCAGE: Commander jsem nikdy nehrál, ale v obecné rovině souhlasím s CHOBOT. Mám zkušenost jen s legačkou a tam jsem za existenci fritky rád - je to skvělý způsob, jak na formát dostat nové lidi, a docela dobrá přestupní stanice pro další balíky (typicky lidi časem dokoupí 1-2 x Volcanic Island a udělají z toho UR Delvera). A jednoduchý balík to určitě není, obzvlášť v match-upech jako Infect, Death & Taxes nebo Death's Shadow. A ostatně hraním proti fritce se člověk hodně naučí i na druhé straně stolu, pokud hraje jakéhokoliv delvera nebo modrý midrange - jak správně hrát země (člověk chce zahrát maximum kouzel, ale mít minimum zemí kvůli Price of Progress - takže nevykládat je zbytečně, držet si odtaplý Wasteland na vlastní zemi, Dazeovat vlastní kouzlo jen kvůli vrácení země), jak efektivně rušit (třeba vytvořit na stacku situaci, kdy Flusterstorm bude 2 za 1, nebo využít Stifle - jinak mrtvou kartu - na Rift Bolt), jak sekvencovat kouzla (Flusterstorm nezruší třeba Sulfuric Vortex) a další. Vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo podobné i na commanderu.
    ASYD
    ASYD --- ---
    WRATA: Hele to se stavi uplne samo :)
    WRATA
    WRATA --- ---
    Pisu si "Postavit Kari na duel commander" :)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    JOHNNYCAGE: limited vs constructed competitive je hodně odlišný prostředí, to bych sem vůbec netahal. Jinak spoustu lidí dneska masivně hraje hospodský multi EDH, a odsud je do DC naprosto přirozená cesta. Casual EDH staply != DC staply, takže takovýhle "nováčci" musej najít nějakou rozumnou cestu do formátu. A voila, frita se nabízí sama. Btw. já sám jsem si timhle prošel... Těžko bych začal vyhazovat desetitisíce za modrý staply do formátu, kterej jsem předtim pořádně nevyzkoušel, byť jsem natural born blue mage.
    Aggro balíky z principu repetetivní bývaj, ale to platí i pro combo balíky, ne? A na ty nenadáváš? Třeba aluren? Na fritu se aspoň dá lehoučce techovat prakticky jakejkoliv balík, na komba jsi s některýma balíkama typu fér midrange prostě krátkej, i kdyby ses na hlavu stavěl

    Jinak na mtgtop8 se dá podívat na sice nepříliš přesný, ale aspoň nějaký data. RDW je nejhranější aggro deck, to je ale vzhledem k ceně toho balíku jasný, že se jich při tom množství do topkym vždycky pár dostane, jak zmiňoval WIRUSS

    25 starting life bych si taky zkusil, jaký by to bylo.

    Legačka samo neumřela, ale umírá a rozhodně jednou umře, protože RL karet, hlavně OG duálů, je prostě na trhu omezený množství, který se teoreticky nikdy nezmění. Ovšem množství lidí, který na nich budou sedět jako na investici, ale nebudou hrát, bude větší a větší... A další důvody, většinou odvoditelný z existence RL

    JOHNNYCAGE
    JOHNNYCAGE --- ---
    CHOBOT: Nováčci do competetive prostředí pujdou na draft nebo na dvojku, ne na formát kde máš na turnaji 20 různých decků po 100 single kartách z celý historie magicu. Ano můžeš tam jít s fritkou protože ta se hraje úplně stejně proti všemu. Hrál jsem ji párkrát na modernu a hrál jsem proti ni několikrát na duel commanderu a je to pořád stejný. Na tom duelu je prostě přesílená s 20ti životama, levnej generál co dá rychle pár dmg ať už je to zurgo nebo kari a potom konzistentní záplava blesků kterých vyšlo tolik že ten deck je neskutečně stabilní. Myslim že 25 životů by to vyrovnalo tak nějak na normal, ale 20 na tomhle formátu je prostě ráj pro ten balík. Ale je to můj názor jenom.
    Btw legačka umřela? já ji teda nikdy nehrál, ale pořád se v tom pořádaj GP a myslim že to hraje dost lidí nebo ne?
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    MATHES: O cene to bude vzdycky. A ackoliv jsou tyhle eternal formaty zabava, opravdu to je takova zabava, kvuli ktere stoji za to vyplaznout desitky tisic? Kdyz jsme s kamaradama naproxnuli vintage, tak jsme se shodli, ze je to sice hodne zajimavy (hlavne proto ze to s "tradicnim" magicem nema spolecnyho v podstate vubec nic), tak predstava, ze za tenhle gameplay dam ctvrt milionu je smesna.

    Nejhorsi je, ze ta cena je stejne jen o tech dualech (a par dalsich kravinach na reserved listu). Zajimalo by me, jestli to casem dopadne tak, ze se budou tise tolerovat proxy. Nemluve o tom, ze posledni dobou jsem jich par videl a vypadaly velice presvedcive.
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    Tohle mi připomíná brečení, které si pamatuji ještě z doby kolem 98, když jsem s MTG přišel poprvé do styku a neustále se opakuje a vždy je to jen variace na to, že různé RDW balíčky na různých formátech (nebavím se o dvojce) jsou nobrain. Většinou takto brečí lidi, co fritku nikdy nehráli dlouhodobě a sami hrají dražší decky, velmi často combo které jsou založeny na interakci 2-3 karet a ostatek balíčku je cesta k nim. U tohoto EDH je to třeba Aluren či Teferi, jen díky tomu, že každou kartu tam musíš mít max jednou, tak máš více cest 1-3 kombům, které jsou, ale na jedno brdo...

    Nikdo moc nevidí to, kolik je v metě turnaje zastoupeno decků daného typu a kolik procent má vlastně podprůměrné výsledky a v té hordě se jeden či dva prosadí, jelikož je daný člověk slušně pilotuje, ale má hromadu štěstí.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    MATHES: jenže tím je myšleno nováčkům do kompetitivního prostředí, nikoliv do mtg jako takovýho. To je samo každej eternal formát nevhodnej.
    MATHES
    MATHES --- ---
    CHOBOT: EDH by default neni format pristupnej novackum stejne jako vintage a legacy neni format pristupnej novackum a neni to kvuli cene. Je to kvuli tomu, ze ty formaty jsou extremne deep a clovek musi mit relativni povedomi o opravdu velkym mnozstvi karet a hlavne interakci - tedy co se stane, kdyz se dva efekty potkaj.

    Z toho duvodu mi obhajoba fritky na EDH zalozena na tom, ze to ma bejt pristupny novackum pripada naprosto mimo.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    JOHNNYCAGE: obávám se, že to je otázka přístupu, a ty to, na rozdíl ode mě, bereš dost elitářsky. A tedy čistě prakticky, pokud formát nebude přístupnej novým hráčům a/nebo začátečníkům, dřív nebo později umře. Viz legačka.
    A ultrasilný a ultradrahý karty si do decku klidně hraj, ale pokud to pak projedeš proti děcku s fritou, sry, ale zatleskám fritě. Pokud jsi v balíku za 200k nedokázal natechovat proti nejhranějšímu meta balíku, je to tvůj problém, nikoliv problém frity :)
    Protože samozřejmě jako kočky jistý karty vyřaděj ze hry, tak jistý karty ze hry zas vyřaděj fritu. Plus proti jistý části mety má frita prakticky nulovou šanci. Btw. jeden z těch balíků je Saskie, což je zároveň i balík drahej jako prase, takže pokud checš hrát balík pro rich bitch a u toho vyklepat fritu...
    JOHNNYCAGE
    JOHNNYCAGE --- ---
    CHOBOT: Mtg nebylo designovaný ani na commander formát :) v něčem máš asi pravdu ale v tomhle nesouhlasim. Bral jsem commander formát jako něco co hrajou lidi co to sbíraj už delší dobu a můžou si užít tu radost naházet tyhle ultra silný a drahý karty do jednoho balíčku. Že je to formát nedostupnej začátečníkům je podle mě naprosto v pořádku. A 7 fritek na turnaji a jejich neustálá dominance v topce mi fakt přijde jako dost otravnej element. Kočky jsou na hraní skoro automat, ale dvě zabíjení ve správnej čas je vyřešej vždycky.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    JOHNNYCAGE: zkus si jí zahrát :)
    Skill vyžaduje, ne sice tolik, jako třeba controlní balíky, ale úplně braindead to neni. Imo třeba kočky jsou na hraní ještě jednodušší.
    A formát nekurví, viz dole bod dvě - lepší mít na formátu pár frit, než zapleveleno čistýma combo balíkama. Ale to je asi taky otázka názoru.
    A ztrapnit balíkem za pár stovek balík za 200k mi právě přijde super, mtg by nemělo být pay to win.
    Na 30 životů frita naprosto nefunguje :( Mtg nikdy nebylo na 30 životů designovaný, a u frit balíků je to znát nejvíc.
    JOHNNYCAGE
    JOHNNYCAGE --- ---
    CHOBOT: ano, ten balíček je otravnej, nevyžaduje žádnej skill a kurví formát, ale je levnej tak je to vlastně super :-D tak nevim no, od tohohle formátu bych očekával že dostupnost novým hráčům ustoupí vyváženosti a nebude takhle ztrapňovat lidi s balíkama za 200k, ale každej má jiný preference. Extrémně greedy balíky by držela za koule i na 30ti životech imho.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    JOHNNYCAGE: 1. žádnej jinej eternal formát nemá vstupní T1 balík pro nováčky za pár korun, jako je frita pro DC. Možnost poskládat za litr balík a vyhrát s nim turnaj s 50+lidma nemáš nakonec ani na standardu. A to je podle mě pro růst formátu dokonalý.

    2. frita drží za koule extrémně greedy combo balíky, jak barala, tak třeba teď teferiho, trochu asi i aluren, a taky ty "otravný" controly skoro bez winconu.

    3. nejen nováčci, ale klidně i spoustu běžných hráčů, např. hospodských edh, nebo dvojkařů, fakt nemá/nemůže vypláznout 10+k, aby si zahráli kompetitivně. Na DC je frita. Umožňuje hrát kompetitivně i méně majetným, a to pro spoustu lidí vůbec neni k zahození.
    JOHNNYCAGE
    JOHNNYCAGE --- ---
    CHOBOT: Ok, proti Teferimu sem tolik her nehrál tak pořádně nevim. Pojďme se ještě bavit o té trapné fritce, to vám přijde normální? :-) Že takovejhle krásnej formát hyzděj generálové typu Zurgo a teď Kari? Dyť je to kravina...
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PREVRACENY: mě to nevadí osobně, chtěl jsem tím jen přisadit, že existenci otravnýho monoblue nevyřeší ban barala, ale ustřelil jsem trochu v tom, kolik stojí alternativy, takže jsem zase jouda a
    JOHNNYCAGE má pravdu
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    CHOBOT: omg, Baral byl control-combo, teferi naopak... :)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    JOHNNYCAGE: to ale popisuješ právě zabanovanýho barala. Teferi tě buď lockne stází (a pokud nemáš prakticky okamžitě řešení, je to gg, jen ti to nemusí hed dojít, když ten balík neznáš), nebo se prostě vykombí přes chain veil, což je okamžitej win. Nebo ti plácne na stůl novou Emrakul, což win být nemusí, ale obvykle to je minimálně na scoop. Všechno to zvládne i ve 4. kole, když se zadaří... Baral byl combo-control, Teferi je combo-control.
    Teferi je pro oponenta zcela bezpochyby frustrující, ale aspoň je to rychlovka :)
    Zrovna v sobotu jsem s teferim měl kolo vždy hotový za půl hoďky, ať už tak, nebo onak.
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    RORSCHACH: Navíc RDW je interaktivní deck, interaktivně ti dává jeden až tři blesky do hlavy co kolo ;-) Minule, když jsem hrál první build Yuriko, tak mě dostávalo, že jsem v půlce první hry a fritkaři už chodili po 3 hrách a koukali :-)
    JOHNNYCAGE
    JOHNNYCAGE --- ---
    RORSCHACH: Když vyhraje na stázi tak je to normální combo win, je to trapný ale ok beru. Spíš jsem hrál pár her kde si oponent přidal asi 6 kol, trvalo to 20 minut a potom uznal že si to teda nedolíznul a byla to remíza. To mi přijde otravný :-) Stejně tak fritka co ti všechno hází do hlavy prostě to většinou vyjde, tam zas strategii nevidim skoro žádnou a na takovymhle formátu mi to přijde trapný. Celkově si myslim že 20 životů je debilita teda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam