• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    MATHES: a proč?

    Btw zrovna jsem otevřel článke na CHFB od Bena Starka a co tam není:Ashiok isn’t close. Ashiok is a win con if you need it, and a good sideboard card versus some decks, but it’s not close to Jaya’s Greeting or Gleaming Overseer. I can’t do more than beg. Please stop taking Ashiok early. Limited revolves around the board and Ashiok doesn’t impact it.

    Kompet tady: https://www.channelfireball.com/...h-bens/?_ga=2.42605859.723735100.1557933116-1265213875.1492968912
    (Ashioka se týká PACK 3)
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Mathes má asi nějaký nesmrtelný Ashioky :) Ikdyby na tom ty karty byly stejně, tak zbavit se toho enchantmentu je v týhle sadě řádově náročnější.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    STRANGERD: me teda neprijde ze by to byla sada plna bomb. Dost casto je board totalne mrtvej pac je to plny potvor co maji vic dozadu nez dopredu a PWcko to vyhraje tim ze se k nemu proste nedostanes
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    MATHES: tak to se shodnem, ze v tyhle situaci to neni slavny a taky jsem tu kartu vickrat porazil nez proti ni prohral (i proti t2, neni to zdaleka bomba typu Oketra), ale zase je to karta co ma synergie se vsema moznejma sacrifice efektama, takze ma i tak mnohem vetsi potencial nez ashiok, kterej je totalni one trick pony (a porazil me z cca 15 draftu jednou, vyhral dvakrat...)
    MATHES
    MATHES --- ---
    STRANGERD: nezpochybnuju, ze je invaze high pick, s tim urcite souhlasim a pickuju invazi pres ashioka (protoze T2 invaze je insane). nicmene v ty situaci co popisujes mi porad prijde, ze invaze je dost stejne k nicemu jako ashiok.

    ok, sice budu mit v dalsim kole 1/1 chump block, ale zaroven jsem vylozil neco, co me bude kazdej upkeep kousat a je nepravdepodony, ze se dostanu k lifelinku
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    MATHES: eh? co jsme psali se tyka prave toho pripadu kterej jsi vynechal, tj. hra je bud vyrovnana nebo jsi pozadu a potrebujes NECO, cokoliv, co neco udela s boardem a stabilizuje nebo otoci situaci; v tomhle pripade je ashiok mnohem horsi, stejne jako je mnohem horsi na zacatku hry jaks napsal; kdyz to vsechno vezmes v potaz, tak invaze je relativne high pick (rekl bych lepsi nez vsechny commony a vetsina uncommon), zatimco ashiok je vyrazne horsi nez premium commony, rozhodne na tom nejsou "podobne"
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    Hele stejne nejvetsi štýlo je nasypat tam lifegain a novej art pro ajani pridemate (:
    MATHES
    MATHES --- ---
    Unchallenged Ashiok (bez jakyhokoliv proliferate) semele 20 karet. Coz fakticky znamena, ze pokud ho zahrajete T3, tak souper ho musi nutne zabit, nebo zabit vas za zhruba do 13 kol.

    Ono se hraje o dost pohodlneji, kdyz clovek vi, ze nemusi utocit a jen branit walkera.
    MATHES
    MATHES --- ---
    LUKEH: "A hlavně ten enhcák má fak potenciál vyhrát hru sám o sobě, kdežto Ashiok potřebuje abysme měli nějak stabilizovanej board a pár kol se nic moc nedělo zatímco meleme."

    Nezlob se na me, ale tohle je fakt uz prehnanej BS:)
    MATHES
    MATHES --- ---
    LUKEH: STRANGERD: ano, mate samozrejme pravdu, pokud ma souper drtivou prevahu, tak je ashiok k hovnu, coz ale plati uplne stejne pro invazi. nechapu proc porad opakujete tenhle jeden argument, kterej nedava smysl, protoze plati pro obe karty uplne stejne.

    Pokud ses ahead, tak obe dve karty soupere zabijou (nejsem si uplne jistej co rychlejc).

    Pokud je clogged board, tak Ashiok je daleko hrozba nez invaze.

    Pokud si to liznes brzo, tak Invaze je daleko vetsi hrozba, nez Ashiok.

    Mne to vychazi dost podobne.
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    STRANGERD: ano, ani do něj útočit nemusí a když to udělá tak ho většinou zabije, kdežto ten enchák alespoň champuje průběžně, nebo se spojí ta 1/1 s nějakou 3/3 kterou sme dolízli a zabijeme něco většího atd. Prostě to má nějaký vliv na board i v tom lategamu. A hlavně ten enhcák má fak potenciál vyhrát hru sám o sobě, kdežto Ashiok potřebuje abysme měli nějak stabilizovanej board a pár kol se nic moc nedělo zatímco meleme.
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    MATHES: to mi prijde spis jako casta chyba, kdyz ma souper navrch na boardu tak proc by se tim ashiokem vubec zabyval? pokud k nemu nebudes mit boardclear nebo neco podobne brutalniho, tak ashiok je jak kdybys neudelal za kartu a tri many doslova nic... coz je obecne problem vsech karet co melou a uprimne me tahle debata dost prekvapuje, ashiok je win condition do kontrolniho decku v sade plny bomb, tudiz to fakt neni extra vysokej pick, takovejch je halda
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    Toho Ashioka fakt brutálně přeceňujete. Jako je dobrej, ale problém je právě v tom, že ho soupeř ani často nemusí zabít, protože to odemletí je pomalý. A i když do něj zaútočit musí, tak to prostě udělá a zabije ho - tzn zahráli jsme vlastně fog+semel 4. Takže dobrej je jenom když máme ultra defensivní deck a používáme ho jako doražení soupeře, ale samo o sobě to nedělá nic moc a často je to vyloženě ztráta karty. Dva Ashioky bych až tak moc nechtěl, protože když si líznu oba tak dost pravděpodobně nemám moc blokerů k nim a oba prostě umřou na soupeřův útok.

    Enchák v lategamu taky není nic extra, ale bude tam dost her kde to prostě dáme 2-3 kolo a v podstatě tím vyhrajeme + když ho dáme později a budeme mít nějaký amass synergie, tak je to taky OK.

    Btw kouknul jse na LSV hodnocení:
    Ahiok 2,5 - I really like Ashiok in some matchups, or in a deck that does a good job defending itself. I wouldn’t just jam Ashiok in any random deck, because it doesn’t affect the board at all.

    Dreadhorde Invasion 4.0 - On turn 2, this is nigh-impossible to beat. Later in the game, it has a much less immediate effect and sometimes just won’t do enough. That still makes it a great card, and one I’m happy to take early. The lifelink part is huge too—it’s worth taking strides to make sure you get at least one big lifelink hit in.

    MATHES
    MATHES --- ---
    RORSCHACH: ashiok ti zase koupi kolo tim, ze do nej souper musi utocit (vetsinou) vsim.
    MATHES
    MATHES --- ---
    chumpblock engine je to velmi dobrej, ale kdyz na 5/5 army dostanes removalem, tak se muzes dostat do situace, kdy vis, ze uz dalsi zombie army na lifelink nevyrobis (nebo ti souper ukaze Tibalta).
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    JULIAN: Tak to je jasný, že ani jedna z těch karet není nějaká extra záchrana, když si pod tlakem, ale ten enchantment ti aspoň na začátku dalšího kola udělá 1/1, s kterou už se dá nějak dál pracovat.
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    ICARUS: Tak on i tem chumpblock kazdy kolo muze delat dost, tim spis v mid-late.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    Ja z invaze az zas tak nadsenej nejsem. Podle me je dost klicovy k tomu taky jeste hrat nejakej amass, aby se dal stabilneji triggerovat lifelink. Ona samotna invaze vyrobi relevantni potvoru az za par kol, takze bych to prirovnal k necemu jako “suspend 3, lose 3 life, make a 3/3”. Coz vubec neni spatny, ale takovej slagr to zas neni.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    RORSCHACH: ale zahrani toho enchantu ve stejne situaci je taky nahovno, nic to neudela, v pristim kole ti to ubere 1 hp za 1/1. Pokud te nepritel tlaci tak mu to dost casto naopak pomuze pac kdyz te dostane na low tak pak uz staci jen cekat az se dopichas sam. Aby to bylo fakt cool tak to imho musis supportovat rozumnym mnozstvim dalsich amass efektu. Ashiok vyhrava hru casto sam.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Já bych určitě bral 1x Invaze a 1x Ashiok. Ta Invaze může vyhrát hru sama o sobě, pomůže ti přežít, bránit toho Ashioka atp. Jeden Ashiok bohatě stačí, je spousta možnosti jak ho vyresetovat. V tom mít dva moc velkou výhodu nevidím. Sice je větší šance, že si ho lízneš, ale na druhou stranu si můžeš liznout oba najednou a mít třeba na ruce dvě mrtvý karty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam