• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    To že na Eternal kašlou z hlediska testingu je jasné, ale asi i nutné. Těžko můžeš každou sadu testovat tak, aby vše fungovalo na limited, standard, modern, pioneer, vintage...a navíc bude spousta karet nebo mechanik, které budou zajímavé a ok pro standard/limited, ale rozbije to eternal protože v tom obrovském cardpoolu se vždy najde nějaké kombo. Takže to neřeší a v nejhorším se to dořeší banem.
    Pak taky jejich příjem hlavně z dvojky a limited.
    RUI
    RUI --- ---
    WIRUSS: Ještě by se nabízelo jedno vysvětlení, proč se k tomu postavili takhle jednoduše, a sice že na eternal formáty úplně kašlou a jejich banlisty "spravujou" maximálně tak, že když jsou čísla na MTGO fakt neudržitelná a komunita (hlavně nejviditelnější profi hráči) hodně křičí, tak se něco zabanuje. Nějaké testování, dlouhodobé plánování, konzultace s hráči vůbec neprobíhá. Tenhle přístup docela dobře dokládá fakt, že poslední unban na legacy proběhl v roce 2015, přestože řada karet na banlistu nemá dávno co pohledávat - WotC se ale eternal formáty nehodlají zabývat.

    Ideální by bylo, kdyby se vzdali správy banlistu a nechali komunitu, ať to dělá sama. Pochopitelně ne nějakým všelidovým hlasováním, ale třeba tak, že by se ustanovila komise několika zástupců komunity (volených aktivními hráči) a ta by příslušný formát pro WotC externě řídila. Za odměnu by mohli od WotC dostat nějaké drobné, promo karty nebo něco podobného, i když myslím, že spousta lidí by to s radostí dělala zadarmo. Vidím to jako win-win, nicméně k tomu dojde těžko, takže zpátky do reality...
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    RUI: Mám podobný názor, ale proti tomu jde argumentovat, že ještě před měsícem na všech formátech neexistovala mechanika companion, tak spolu s tímto mělo přibýt právě něco jako banned as...
    Jinak dle mého jediná věc jak se s tím vypořádají (kromě zrušení, ale to neudělali na u PW - ale tam jde o to, že přišli docela postupně, oni kdyby hned na začátku vydali Jace, Lilču v jejich nejlepších podobách tak by taky každý řval), je to, že vydají zase kupu dalších, aby se kolem toho dalo stavět něco normálního a ne to, že běžné decky se snažíš co nejvíce ohnout do 3 nejsilnějších companionů...
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    TMA: tohle by se mi zdálo ještě lepší. Pořád je super vědět, že jedna z tvých 7 karet je velmi dobrá a máš kolem ní postaven deck, ale už by si častěji měl nějaká screw, nemáš z toho kartu navíc atd.
    RUI
    RUI --- ---
    WIRUSS: Souhlas, bez companion mechaniky to problematická karta není. Myslím, že se jim nechtělo zavádět zvláštní kategorii "banned as" ve formátech, kde nic podobného neexistuje - v podstatě by se to rovnalo erratování karty ve smyslu, že platí jen polovina textu na ní, což moc elegantní řešení není. Obzvlášť v případě, že se s mechanikou hodlají vypořádat nějak systémově za pár týdnů.
    TMA
    TMA --- ---
    RUI: LUKEH: Nebo hráč s companionem může začínat se šesti kartami.

    Způsobů jak to trochu přiškrtit je téměř nepřeberně, ale bez playtestů je těžké říci, kdy je to akorát.
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    LUKEH: Tohle není špatné furt by to byl lepší prolíz a možná by se mohlo i rovolnit omezení compa...

    Trochu přemýšlím zda Lurruse opravdu museli banovat celkově a nezabanovat ho, jen jako compa, jelikož prostě za 3 je to fakt dobrá karta, ale nepřijde mi zas tak brutus...
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    RUI: to může bejt i něco ve stylu, že když castíš companiona, tak musíš jako součást costu zahodit kartu z ruky nebo tak něco.
    MATHES
    MATHES --- ---
    Design Your Own Magic: The Gathering Card at Wizards of the Coast HQ
    https://www.omaze.com/...gn=Magic_MC_FB&utm_content=photo_Sign_Photo&influencer=Magic:+The+Gathering
    RUI
    RUI --- ---
    TMA: Podle mě se snaží říct, že tu mechaniku změní (nejspíš tak, že pokud má člověk companiona, musí po mulliganu dát jednu kartu z ruky na spodek balíku), ale bude to až s příchodem M21, protože se Ikorie musí prodávat.
    TMA
    TMA --- ---
    V tom oznámení mne zaujala věta z posledního odstavce. "If we see signs of long-term health issues resulting from high metagame share of companion decks, we're willing to take steps up to or including changing how the companion mechanic works."
    MATHES
    MATHES --- ---
    Kamarad trefne komentoval - "tvl ve vintage jsou vybanovany snad jen ante karty"
    MATHES
    MATHES --- ---
    tak to by bylo

    TOYAK
    TOYAK --- ---
    MATHES: Díky za tip! Poslal jsem Vám requesty ;)
    HEERO
    HEERO --- ---
    nebylo to tak těžký s yorion jeskai lukka fires, myslím, že k tomu není třeba ani moc skillu, ten balík prostě šlape sám dokonale...
    mythic-rank
    HEERO
    HEERO --- ---
    AGENTCOOPER: aaaaha, a ty vystaveny nejlepší kousky pod pultem uz nemeli před tim?
    HEERO
    HEERO --- ---
    Co se to deje v rytířovi? Sem tam nebyl asi 3 roky, žádný vystaveny karty za pultem a asi 15 lidi, co dělalo inventuru, jak kdyby to prodávali... Nebo je to jen tim, jak měli ted kvůli covid zavřeno?
    MATHES
    MATHES --- ---
    MATHES
    MATHES --- ---
    Btw porad muzete na nastenku pridat svuj MTGA ucet / pripadne si pridat lidi z nej do friends.
    WHITEANGEL
    WHITEANGEL --- ---
    Vtipný je spíš že vintage je pouze o tom jestli máš forsáž nebo ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam