• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MATHES: Jenže v sealed Arena Open můžeš to entry zaplatit tolikrát, kolikrát budeš mít čas, abys dostal random pool karet.
    MATHES
    MATHES --- ---
    MATEEJ: zase srovnani se sportem - kdyz jsem hral zavodne ping pong, tak jsem na turnajich taky platil startovny, ale se stolem na chalupe a palkama jsem mohl nezavodne hrat kdykoliv a (po prekonani vstupni bariery) zadarmo:)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    A některé eventy, jako třeba sealed Arena Open, jsou zcela cíleně kombinací pay to play a v důsledku i play to win. Ale samozřejmě nikdo nikoho nenutí se jich účastnit.
    MATHES
    MATHES --- ---
    MATEEJ: verim, ze tobe ta rovnice tak vyjde a ze pro tebe bude "vyhodnejsi" za to utratit penize. nemyslim si ale, ze je fer rict "protoze mne to vyslo takhle, tak je to univerzalne platny". Kazdej z nas ma jinej pomer mezi svym volnym casem a mnozstvim penez k dispozici:)

    Ano, my co se v karetnich hrach uz nejakej ten patek pohybujeme, vime, ze pocatecni investice je skoro nutna, pokud clovek nechce travit nemaly mnozstvi casu hranim F tier decku, ale to automaticky neznamena, ze pro cloveka, ktery nema zkusenost s karetnima hrama je tahle faze uplne stejne otravna. Rekl bych, ze prave naopak - je jednak docela zabavna ale hlavne poucna.

    A co je hlavni, kdyz v tyhle fazi uplnej noob nakoupi za spoustu penez karty a postavi si S tier deck, tak mu k nicemu moc nepomuze, coz si myslim, ze je ten zasadni rozdil mezi P2W a "sportem", kterej proste ma nejaky vstupni bariery, ale pak uz je to jen o skillu:)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MATHES: Ta analogie se sportem funguje v papíru a možná v MTGO. Jakmile začneš pumpovat prachy do Areny (abys mohl hrát na vyšší úrovni a měl lepší výsledky), tak už je nikdy nedostaneš zpátky. Což se ale týká jen Historicu, vedle něj tam je několik dalších módů, které reálně zůstávají f2p.

    Ale souhlasím, že pay to win je příliš silný výraz, není to tak, že automaticky vyhrává ten, kdo do toho natlačí nějakou nadlimitní částku.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MATHES: To bych se přel. Začínající hráč imho nemá šanci se do Historicu progrindovat. Jo, pokud už máš pár desítek WC k dispozici, tak to problém není, ale když začínáš, tak musíš primárně nagrindovat, abys měl Standard deck, se kterým můžeš nějak smysluplně grindovat, a až pak začít pomýšlet na grindování WC pro Historic (do kterýho jenom loni vyšly dva remastered sety a v podobném tempu budou pravděpodobně pokračovat). Historic fakt není free to play mód, pokud chceš mít víc než jen jeden deck. Neříkám, že to VŮBEC nejde, ale že se velmi rychle dostaneš na hranici, na které ten grind přestaven dávat smysl a bude smysluplnější do toho ty prachy vrazit rovnou.
    MATHES
    MATHES --- ---
    ASYD: Myslim to tak, ze MTG je hra o skillu a samozrejme castecne i nahody, ale predevsim skillu a za penize si skill nekoupis.

    Standard se da na arene zacit hrat uplne zadarmo s free deckama co dostanes. Kdyz investujes penize, zlepis si rychleji balicek, ale ne svuj skill. Ano, zvlast v nejnizsich patrech mtg, kde to vsichni hrajou dost mizerne rozhoduje dost casto sila baliku.

    Dalo by se tedy v tu chvili rict, ze "Magic je pay to win, protoze si koupim vintage deck a budu vsechny rektit." Coz v ramci socialni bubliny muze byt i pravda.

    To same ale plati ve sportu. Vezmeme si treba nejpopularenejsi sport na svete (shodou okolnosti s asi nejnizsi vstupni barierou) - fotbal.

    Treba budu hrat tamhle na travniku s kamosema, kdy vsichni hrajeme v rozslapanejch keckach a kapsacich, fotbalek. Jednoho dne si nekdo koupi kopacky a najednou jemu to na tom travniku narozdil od ostatnich nebude klouzat, protoze ma spunty. On bude najednou nejlepsi hrac na hristi. Predpokladam, ze se shodneme, ze premyslet v tomhle konceptu o tom, ze typek hraje fotbal "P2W" je uplne mimo.

    Takhle stejne vnimam karty. Ty samotny karty jsou neco jako tvoje sportovni vybava. Ale i kdyz mas vybavu jak kral a neumis to hrat, tak budes proste prohravat a to si myslim, ze plati jak ve fotbale tak v kartach.
    ASYD
    ASYD --- ---
    MATHES: Ta sportovni paralela? Jaks to myslel?
    MATHES
    MATHES --- ---
    Obecne zamenujes vstupni barieru za P2W. Neni to to samy:))
    MATHES
    MATHES --- ---
    A nez reknes, ze vintage je pay to win format. Ne, neni.

    To ze muzes utratit penize abys usetril cas neni P2W. Proste neni.

    Je to fakt stejny jak s tim sportem.

    Hraju tenis protoze golf je pay to win sport, protoze hole a clenstvi v klubu je nasobne drazsi nez moje raketa.

    Karty jsou nastroje. Je to hrozne jednoduchy. Vezmi si dvojkovej deck a noobovi proti sobe dej vintage deck. S nejvetsi pravdepodobnosti vyhrajes ty s dvojkovym trash deckem:)
    MATHES
    MATHES --- ---
    MATEEJ: Ani to neni tak uplne pravda - porad ti muzes vygrindovat. Neni to o tom, ze "musis" utratit spoustu penez. Muzes hrat standard, nasetrit WC a zacit hrat historic bez utraceni dolaru:)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MATHES: Máš pravdu, myslel jsem to tak, že Historic není free to play formát.
    WRATA
    WRATA --- ---
    CHOBOT: Jenom u etchedd foilu
    REGIS
    REGIS --- ---
    CHOBOT: Přiznám se, že jsem nové single karty ještě v ruce neměl, takže zatím nemůžu potvrdit. Ale na jednom unboxingu collector boosterů jsem viděl trochu větší curling u mystical archivu, než by se mi hned po otevření líbil. Ale schválně na to mrknu fyzicky. Příjemně by mě překvapili.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    REGIS: neni náhodou pringles problém v STX vyřešenej?
    MATHES
    MATHES --- ---
    REGIS: QA wotc je jeden z nejdelsich spatnejch vtipu:)
    REGIS
    REGIS --- ---
    MATEEJ: Kdyby aspoň ta kvalita zůstávala stejná. Ale stejně jako to flákají v aréně, tak kvalita foilů je třeba taky dlouhodobě neřešený fail. Jsou věci, které se mi hodně líbily - mystery boostery, levnější commander decky. Ale všechno jsou to spíš takové záchvěvy. Celkově se mi hodně nelíbí, jakým směrem se to ubírá a jak přistupují k zákazníkovi. Nikdy jsem nebyl velký sběratel a karet už jsem se zbavil dávno. Upřímně jsou mi některá jejich rozhodnutí hodně proti srsti. A kdybych nepracoval v LGS tak už jsem to dávno přestal sledovat. Ale kvůli práce holt musím být v obraze a tu situaci sledovat.

    Jinak předpokládám, že nějakou dobu se jim ta křivka ještě zplošťovat nebude. Zdá se, že opravdu budou ty direct sales limitovaných produktů skrz amazon, což jim přinese hodně pěkný vývar. Bohužel asi zapláčou obchody a ve finále možná i zákazníci, těžko říct jak moc přitlačí.
    MATHES
    MATHES --- ---
    MATEEJ: ja tam vidim tu missed opportunity. kdyby to vydali jako judge promo, tak by myslim nikdo nerekl ani popel:)

    pay to win v kontextu mtg mi neprijde fer.

    prijde mi to stejny jako rict, ze tenis je pay to win, protoze bez rakety, bot, obleceni a pronajmu kurtu ho nemuzes vyhrat.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MATHES: Radši předražený cosmetics, než kdyby do Secret Lair cíleně dávali OP karty. A jsem přesvědčenej, že šéfíci obchodního oddělení a marketingu mají takový nápad ve svých zápisníčcích na předním místě a zakroužkovaný červenou propiskou.

    Jsou to prasata nenažraný, pokud bych měl uvést nové či staronové příklady z poslední doby, tak je to souhrně alokace lidských a finančních prostředků na projekty, kterém jim jednoznačně přinesou co nejvíc škváry, jako třeba mobilní Arena místo opravovaní bugů (od releasu STX např. nefunguje friend list) nebo zrušení online pre-release eventů doslova pár dní před jejich konáním výměnou za promo FNM s MrBeastem (chtějí masu nový hráčů, ne hype těch stávajících).

    Ono to naštěstí znamená, že i samotný produkt mají stále na vysoké úrovni, možná se jim dokonce daří ho trochu vylepšovat, ale jakmile ta křivka obratu, co zatím roste, se začne zplošťovat (k čemuž může dojít třeba jen díky tomu, že anti-covid opatření po celém světě postupně povolí a digitální zábavě přibude nejrůznější real-life konkurence, na kterou budou lidi pořádně natěšený), může se stát, že začnou vyvádět psí kusy typu pay-to-win (a co si budeme říkat, Historic už vlastně pay-to-win je, v něm se bez masivní investice neobejdeš, pokud ho nechceš hrát jenom příležitostně a for fun).
    MATHES
    MATHES --- ---
    mne se na tom libi to, ze je to typ karty, kterej uz vsichni zname jako textless (full art, borderless etc) pritom je to typ karty, kterej ma nemaly mnozstvi velmi specifickejch pravidel, ktery berou vsichni tak nejak samo sebou a nikdo nad tim uz nepremysli.

    proto mi to prislo jako genialni judge promo, jenomze Hasbro chce vytisknout spoustu penez aby co nejdriv zaplatili akvizici
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam