SM3: máš stopro pravdu. u mě už je to dávno, ale až teď se mi to vybavilo v detailu.
takže jen číslo účtu a adresu resp. Meldebescheinigung...
FRIENDSHIPPOWER: podle mě jo. celoněmecký pracovní portály jsou, v mém oboru se ale hledá spíš na oborových portálech nebo u konkrétních zaměstnavatelů: tak se rychleji dostaneš k relevantním věcem. dobrá němčina imho není podmínkou. ale čím lepší němčina, tím lepší výběr...
na ty nekvalifikované práce mě napadá projít jakýmkoliv městem a zajít za první nabídkou práce: u nás (okolí Frankfurtu) hledají pořád nějaké Aushilfe třeba v pekařstvích, na pumpě, v obchodech, v mekáči a tak. firmy na úklid hledají pořád. na nástupišti s-bahnu inzerují, že hledají pracovníky do péče o seniory (i s dost dobrým platem). zdá se mi, že nikdy nebylo jednodušší sehnat v DE práci než je teď (na pumpě teda zažil syn kolegyně němky scam ze strany zaměstnavatele, tak to bych nedoporučovala)..
já si tenkrát před ca. 10 lety vygooglila dva až pět hostelů v lokalitě, kde jsem měla bydlení a hned v prvním to klaplo...tenkrát ještě byl nějak omezený pracovní trh pro nově přistoupivší eu země, a ani to nebyl problém..