• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVJak bylo to slovo?
    MDFK
    MDFK --- ---
    ECLECTICA: no to nemůžu souhlasit, sektretář já si představuju uplně jinak. Sekretář je skříň která má základ jako komodu a nad tím ještě police a většínou má vysouvací nebo vyklopěcí desku, která může sloužit buď jako stůl na psaní nebo na položení nějakých věcí. Jo a každý správný sekretář má svou tajnou skřínku ve které schovávají babičky bonbony a nějakou láhev ;)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    hm, on je to popis kancelare americkeho psychiatra. o tom stolu se mluvi jeste dal, napr. o tom, ze ma vyhrnutou roletu a je na nem spousta dokumentu... myslim,z e pod sekretarem si cesky ctenar vybavi vic, nez pod americkym psacim stolem, hm.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ECLECTICA: Záleží na tom, kdo příběh vypráví. Zvážil bych, jestli o svém psacím stole Američan řekne, že je Americký...pro něj je to prostě "ten psací stůl", ne? :). Stejně jako Turci svému záchodu neříkají "turecký záchod", ale prostě jenom záchod.
    LILY
    LILY --- ---
    ECLECTICA: Já bych si pod americkým psacím stolem představila několikametrový stůl z masívního dubového dřeva a velkými vyřezávanými nohami.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MDFK: americky psaci stul je vyraz, ktery jsem taky nasla. Otazkou je, pod kterym z tech vyrazu si ctenar neco predstavi :)
    MDFK
    MDFK --- ---
    ECLECTICA: tak tomuto kusu nábytku se říká Americký psací stůl a je s roletou ;)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Nakonec jsem to nazvala roletou, kdyby vas napadlo neco lepsiho, dejte vedet :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    tak, uz to mam, je to sekretar. dalsi hadanka je, jak se jmenuje ta shrnovaci vec, co je nahore :)))
    LILY
    LILY --- ---
    ECLECTICA: Zeptala bych se prababičky, měla něco podobného doma, ale už nežije.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Toz ted jsem zvedava. Vite nekdo, jak se tomuto kusu nabytku rika cesky?

PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LILY: Taky řešení...
    LILY
    LILY --- ---
    PATISLAV: A co si teda ten chudák přišlápl? Zadní dílec? :)
    Já bych napsala, že si prostě postava zezadu přišlápla botu, ať to pochopí i lidé bez pana googla.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    nechces to dat na nastenku?
    tam by se podobne veci mohly shromazdovat.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ach, tak problém vyřešil starý dobrý google. Kdyby to někoho zajímalo, tak tady je stránka, kde názorně ukazují, jak se jmenuje která část boty:

http://www.bata.cz/poradna/z-ceho-se-sklada-bota.html

PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Hledám slovo ;)

Jak se řekne té části boty, která lemuje chodidlo kolem kotníků? Chci napsat, že si postava ve spěchu přišlápla lem boty na patě. Myslíte, že to stačí takhle, nebo je pro to nějaké slovo? Díky!
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    myslim v pripade, ze je to pasek a la snurka, zadne prezky atd.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    jeden konec bude asi přezka a nevím o tom, že by se tomu druhému nějak říkalo :)...možná jazyk? A nebo myslíš souhrnný název?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    nebo spis, jak se reknou ty koncove casti pasku nebo opasku?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ne, to je něco jiného :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam