HRABALKA: vzorce složitých solí mohou být značný nadstandart, ale základní pochopení jak chemie funguje (a to fakt není mechanické počítání čísle a mocnosti prvků) mi přijde jako základ, který je bohžuel prezentován jako nadstandart.
Mě to bylo odhaleno až asi ve třeťáku na gymplu, kdy mi nespojité chemikální nesmysly začaly dávat nějaký celistvý obraz, protože jsme měli slušnou učitelku.
O tom, že fyzika a hlavně fyzikální myšlení je důležité ani nemluvě... Ovšem k tomu ale potřebujete zdánlivě nepotřebné matematické dovednosti, protože jinak z vás bude blouznivec vykládající o kvantové fyzice, o které si přečetl na nějaké new age webové stránce...
Ono odělit co je standart a co nadstadart jde docela těžko. Je potřeba vědět kdo byly ruchovci a lumírovci? POkud se to člověk jen naučí na maturitu, odříká to a netuší pozadí a souvislosti (propojit s dějepisem), tak je to zcela zbytečná informace. Ale z národního obrození a pokusu o český nacionalismus/romantismus vlastně vychází naše dějiny 20.stol ...