• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PENDREKObrana kultury v CR
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://show.idnes.cz/bem-s-richtrem-meni-grantovy-system-od-divadel-chteji-audit-p40-/divadlo.asp?c=A080609_203305_divadlo_mia


    0. chudáček horolezec musel pracovat celý víkend na grantovém systému...

    Ale myšlenka personálního auditu. Cha cha. Takže budou u zadního vchodu do divadla píchačky, a chlastání po představeních se dá vykázat jako teambuilding - tedy vzdělávání.

    A která agentura v ČR je schopná provádět personální audit u divadel. Respektive, ono se to někde dělá? Jasně že u nehereckých zaměstnanců to jde. Ale jak chcete měřit efektivitu herce a nebo muzikanta?

    O tom že tedy pražské konzultantnské firmy budou mít vážně radost.

    A nechtěli voni páni radní původně podoporovat studentnské projekty?

    No řekněme že je asi pokrok, že se smířili s tím, že Richtrův návrh má značné díry. Ale podmínit žádost o grant personálním a finančním auditem - to nechtěj tuším ani ESF na dálnice, čističky a podobné velké fláky. Ale kvůli 100000 grantu utratíte 50000 za audit.
    CATT
    CATT --- ---
    HUGO: řekl to samotný pan Richtr, tak to musí být pravda :)

    NAVON_DU_SANDAU: rozmarné léto je milé představení, naprosto nekomerční. hodně to zachovává vančurovu poetiku, uprostřed herci (sic!) prodávají párky a limo jako na plovárně. žádná pompéznost, žádná strojenost.

    NAVON_DU_SANDAU: českému systému by prospělo, kdyby si firmy mohly odečítat dotace kultury z daní. pak by nebyla třeba tak velká městská/státní podpora. jinde ve světě takové problémy určitě budou. peníze na kulturu nikdo nedává rád a snadno, protože všichni to mají tendenci poměřovat s párkama, gulášema, lůžkama v nemocnicích etc. ale pokud nechceme být barbaři, tak kulturu potřebujeme, ne?
    HUGO
    HUGO --- ---
    CATT: a) no dejme tomu b) fajn, děkuji, odkud tuto informaci čerpáš?
    PENDREK
    PENDREK --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: jo, slysel jsem, ze rakusaci maj na krku nejakej podobnej pruser.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    CATT: No hele, upřímně řečeno (pořád mě teda ještě žere ta demonstrace či co to bylo u ND) - to co tam předváděli účinkující mi přišlo taky jako reklama na muzikály menších rozměrů. Příkladně Špalek a jeho promo na Rozmarné léto. Já teda nevím nakolik je tohle alternativní kultura. Mě to přišlo dost muzikálový.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Zajímala by mě jedna věc. Padly tu před časem slova, že venku to dělají jinak a dobře (funguje to) - nicméně z tý demonstrace jsem si vzpomněl na jednu Rakušačku nebo odkud byla, která říkala, že u nich je situace stejná. Takže by mě zajímalo kdo ví o nějakým systému odjinud který funguje a jak je to tam zařízený s tím rozdělováním prachů a posuzováním komu?
    CATT
    CATT --- ---
    Neověřený drb ze zákulisí: Přes všechno zaklínání ziskovostí jsou na tom prý muzikálová divadla dost špatně, proto jim kamarád Richtr přisypal penízky do kasy. Lidi už zřejmě nechtějí tak žrát Angeliky a jiné kýče.
    Potom by celá situace byla až komická. Zaklínání se spravedlností by bylo proto, aby komerční divadla "netrpěla" odlivem diváků :)
    CATT
    CATT --- ---
    HUGO: a) kultura je podfinancovaná, divadla rezervy mít nemůžou - také díky tomu, že to jsou ops a zisk musí reinvestovat
    b) momentálně je to 25 procent, tedy čtvrtina rozpočtu na kulturu
    HUGO
    HUGO --- ---
    CATT: přesto však je rozdíl mezi likvidačním potenciálem procenta jednoho a procenty deseti, patnácti; tak mě jenom zajímá, jaký je ten reálný propad příjmů... divadla-neziskovky předpokládám hospodaří s konečnou bilancí nula, nicméně za jistých okolností lze najít dostatečné rezervy v rozpočtech a krácení, je-li vůbec jaké, přestát
    CATT
    CATT --- ---
    HUGO: Jde v zásadě o to, že divadla fungují šul-nul. Jakýkoli nesystémový zásah je jednoduše zničí.
    Když někdo má třeba přislíbený víceletý grant, schválený před dvěma lety na čtyři roky a najednou ty peníze nejsou, tak je jedno, jestli je to jedno procento nebo deset - v obou případech je to likvidační.
    HUGO
    HUGO --- ---
    z Petice Za Prahu kulturní "...Zavedením plošné dotace na vstupenku, která se týká i komerčních kulturních aktivit, došlo k zásadnímu krácení podpory neziskových subjektů poskytujících kulturní služby Pražanům, a tedy k vážnému ohrožení jejich kontinuálních aktivit..."

    jak vlastně velké, vyjádřeno v procentech, je zmiňované krácení?
    ITSX
    ITSX --- ---
    QUANTI: omg:)
    PENDREK
    PENDREK --- ---
    na ohaneni se "prumernym cechem" jsem uz zvylky. nabizi se argument: ja taky nechodim na fotbal a vy ho dotujete. a co prinesl fotbal pozitivniho? je nebezpecny pro hrace, pro fanousky i pro lidi, kteri s nim ani nechteji mit nic spolecneho. a to nemluvim o vydajich na tezkoodence, vrtulniky atd.
    me na tom bemove clanku stejne jako na richterove argumentaci stve hlavne to, jak se porad ohaneji cisly a vzbuzuji u buranske casti verejnosti dojem, ze umelci chteji jen vic a vic penez. ale umelci chteji v podstate jen systemove zmeny. jestli je neco hazeni penez do kanalu, tak je to podpora modelingu, nevkusnych muzikalu a soubyznysu obecne. (od toho je to byznys, aby si na sebe vydelal sam. kultura plni jine funkce.)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Čochtan napsal(a):
    Proč nezisková divadla brečí, že nemají zisk ? Že jim ho musí nahradit daňový poplatník ?
    Proč tedy nehrají tak, aby zisk (plné hlediště) měli ?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZUZKAOU: ale dost dobre mohl, sama takovych par znam (a zbytku se radsi neptam :])

    mnonic...
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    QUANTI: Jojo, taky jsem u ní nevěřícně vrtěl hlavou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUANTI: ber to takhle - ten příspěvek skutečně nemusel psát prostý občan...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam