• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PENDREKObrana kultury v CR
    CATT
    CATT --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: Matásek, Táborský a Ornest.
    Všechny výroky řekli uvedení lidé, ale ironicky. Například Ornest v Uvolněte se prosím atd.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: kampaň dle mého názoru má na svědomí PR agentura EMC Group.
    na plakátu jsou zleva miroslav táborský (DvD), jiří suchý (semafor), david matásek (ND - wtf??) a jiří ornest (DnZ)
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    QUANTI: Jo, podle popisu to bude to, co jsem dneska viděl v metru. Geniální kus jedovatý, demagogický a velmi účinný propagandy, tohle podle mě dělal profesionál, asi nějaká reklamní agentura. Hrozně mě mrzelo, že k tomu nešlo připsat něco ve stylu "a když jim ty prachy nedáte, hádejte, kdo je dostane".

    Mimochodem, co je to na tom plakátu za lidi kromě Suchého?
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    já bych se zaměřil na tu agenturu emc group...
    CATT
    CATT --- ---
    ZUZU: Pátrám po tom od pátku. Zatím neprůstřelné, čekám, kdo se prokecne první.

    Přece nějaký BFU Martínek si jenom tak neřekne "hele, mám zbytečného půl melounu, co kdybych udělal antikampaň. z mých peněz jde na kulturu sice jenom stovka ročně, ale pro nepropálit víc"
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    PENDREK: no to by me taky zajimalo, kdo za tim stoji :)
    kazdopadne, kdyby se nekomu chtelo byt investigativni, tak mam dve voditka:

    autorem kodu (a zrejme i designu) stranky je (dle narazek v kodu a dalsich indicii) s velkou pravdepodobnosti jakysi Jiří Šebek - http://swah.net
    (imho by moh bejt i tady na nyxu - jestli mate nekdo premiovku, zkuste vyhledat prispevky, ktery obsahujou "swah.net")

    domena je registrovana na firmu http://ngs.cz coz je internetova odnoz velke ceske PR agentury (!!!) http://www.emcgroup.cz => tato kampan je zrejme opravdu profesionalni...
    PENDREK
    PENDREK --- ---
    CATT: spis kratochvilovina. kdo je to ten martinek?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZUZU: davno se stalo (to jeste vedlo "ano")... musim jeste doma z jine IP ;)
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    tak si na tech strankach aspon zahlasujte :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    CATT: Přesně...
    CATT
    CATT --- ---
    Já nevím jak vám, ale mě na tom něco smrdí. To je Richterovina...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    (myslim ze ne uplne nahodou to pripomina komunisticke agitky... rude pozadi, zlute pismo, "imperialisti" Suchy a spol... kam jsme to dosli?)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZUZU: jo... to jsem cetla rano v novinach... bezvadny...
    PENDREK
    PENDREK --- ---
    Just pro HN

    GRANTOVÝ VELETOČ aneb ZA PRAVDU SE PLATÍ KOPANCEM
    „Za pravdu se všude platí kopancem, to je mezinárodně uznávaná valuta!“, říkal Werich Horníčkovi v legendární předscéně z Balady z hadrů přesně před půl stoletím. Nejnověji jsem se o trvalé platnosti téhle valuty na vlastní kůži přesvědčil při posledním krkolomném veletoči vedoucích pražských konšelů, konkrétně pánů Pavla Béma a Milana Richtera. Posledně jmenovaný řekl Hospodářským novinám: „To, že netrváme na dotaci na vstupenku, jsem já sám řekl už před třemi týdny. Po třech týdnech jen přišel primátor a řekl to samé…“ O tom, že tento svůj absurdní, nemravný a protismyslný princip (čím víc sedadel a diváků, tím větší dotace z veřejných zdrojů: ať žije Ein Kessel Buntes!) radní Richter sedm měsíců tvrdošíjně hájil proti naší i zahraniční odborné veřejnosti, až tím málem způsobil třetí pražskou defenestraci, o tom, že návrhy grantové komise na zrušení či alespoň změkčení jeho absurdních, od boku vystřelených dotačních „pilířů“ už od prosince loňského roku opakovaně zamítal (je to podle něho „absolutně spravedlivé, transparentní, objektivní“ – a navíc je to „politické rozhodnutí zastupitelstva, které grantová komise nemůže měnit, jen naplňovat!“), o tom všem radní raději pomlčel.
    HLEDÁNÍ VINÍKÜ MEZI KRITIKY
    Chybu přiznává radní Richter jedinou, že totiž rozdělování peněz prý – svěřil odborníkům: „Zřekl jsem se tím odpovědnosti. Oni rozdělili peníze, ale já jsem za jejich rozhodnutí byl kritizován. Proto teď grantovou komisi rušíme!“ Tuto absurdní logiku od něho bohužel alibisticky přebírá i primátor: vinni jsou ne ti, kteří celý nesmysl vymysleli a direktivně po druhých vynucovali, ale ti, kteří proti němu od začátku protestovali. Ti, kteří už před půl rokem chtěli poskytnout divadlům, galériím a festivalům přesně to samé, co jim teď – po bouřlivých protestech – narychlo jako flastr na mezitím rozjetou mezinárodní ostudu poskytují pánové Bém a Richter. Ti, kteří navrhovali nerespektovat Richterův absurdní vstupenkový pilíř a dorovnat žádosti o víceleté – rozuměj nejdůležitější - granty (pánové Bém a Richter jim totiž zpočátku uchystali jednu velkou, hezkou a výmluvnou nulu) alespoň na loňskou úroveň. A přesně to odborníkům v grantové komisi tehdy zatrhli. Kdo? Nu pánové Bém a Richter (první z titulu šéfa instituce, druhý z titulu horlivého vykonavatele). Naštěstí existují o tom všem písemné, ověřené a autorizované zápisy. Nejprve komise docela logicky navrhovala nezapočítávat do celkové nově rozdělované částky dříve nasmlouvané, již běžící víceleté granty, a naplnit tak takto „ušetřenou“ částkou cca 60 milionů prázdno, které radní ponechali pro žadatele o víceleté granty (mj. Semafor, Archa, řada galérií a festivalů). Návrh byl smeten ze stolu. Navrhovali jsme tedy zrušit pilíř plošné dotace na vstupenku a z něho „dofinancovat“ opravdu potřebné (víceleté granty). Opět zamítnuto! Kdyby to, mimochodem, prošlo, nebyly by žádné nepokoje. Nastalo tedy nové kolo Richterem nařízeného šetření – přesto ještě pro pražskou kulturu kolo nikoliv likvidační. Komise se musela radním omluvit z mírného navýšení: „Upravený součet grantů“, píše se v zápisu z 31.1.2008, „není v souladu s určenými procenty v jednotlivých skupinách, převyšuje celkově určenou částku na granty o 16 milionů, a to vzhledem k dříve přiděleným víceletým grantům a grantové podpoře č. 1 (dotace na vstupenky). Další snižování návrhů již však nelze provést, neprospělo by rozvoji kultury v Praze, což je v přímém rozporu s Kulturní politikou HMP. Komise vidí nejschůdnější řešení v tom, že navrhuje celkové snížení částky přidělené ve skupině č. 1 a doplnění ostatních grantových skupin o tuto částku. Členové GK grantovou skupinu č. 1 zásadně odmítají, jsou proti mechanickému přidělování grantové podpory a navrhují, aby tato grantová skupina byla zrušena. Žádají, aby v příštím grantovém roce byly vyhlášeny pouze „hodnotící“ grantové skupiny.“
    ZBAVMNE SE SVĚDKÜ NAŠEHO SELHÁNÍ!
    Všechny tyto návrhy byly vzápětí radními zamítnuty. Výsledkem byly známé události, petice, manifestace. A teprve pak pánové Bém a Richter (prosím v tomto pořadí ne naopak, pane radní!) po více než šesti měsících náhle uznali to, co jsme já a jedenáct mých kolegů do nekonečna opakovali už od prosince loňského roku, a co nám oba tito pánové – respektive úřad, který vedou – znovu a znovu házeli na hlavu. Že totiž nejnovější český grantový trakař, zvaný plošná dotace na vstupenku, je nejen nesmysl, ale je to i velmi nebezpečný precedens, kterým se dostali k penězům i ryze turistické atrakce typu černých divadel (v Ta Fantastice cca 50x do měsíce!) , pimprlata v Karlovce a okolí, popř. turistický výprodej kýčovitých suvenýrů, zvaný Muchovo muzeum. A že příště může přijít žádat o dotaci opravdu i příslovečné muzeum voskových figurín.
    Inu - je před volbami, a bylo nutno nějak důstojně vyklidit pole. A tak se našel jako viník nepohodlný a marně protestující svědek vlastního selhání: grantová komise. Její zrušení – a převedení jejích výkonných pravomocí na resuscitovaný Poradní sbor primátora – je ovšem flagrantním porušením platné Kulturní a grantové politiky, na níž si náhle pan primátor rozpomněl a jejíhož striktního uplatňování se tak vehementně dovolává. Těžko si představit, že bude ctihodný Poradní sbor posuzovat 700 – 800 žádostí: ten je tu pouze od toho, aby stanovil pravidla (koncepci!) a kontroloval jejich dodržování. Výkonnou činnost – posuzování a rozdělování grantů, resp. návrhy na jejich rozdělování – nemůže dělat zase nikdo jiný, než odborníci v grantových komisích, ať jim budeme říkat jakkoli. Hlavně ale aby mezi nimi nebyli, usoudili páni radní, svědkové našeho selhání!
    Vladimír Just, teatrolog a (naštěstí už) bývalý člen GK
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.lidovky.cz/bem-ustoupil-divadelnikum-meni-granty-dho-/ln_kultura.asp?c=A080609_215047_ln_kultura_mel

    To vypadá na úplnou kapitulaci. No jsem zvědavá co s kulturními dotacemi nakonec vymyslí.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    Smějeme se s Milanem -čím dál víc - Jana Machalická, lidové noviny, 12.6.2008

    U kormidla Pavel Bém - Jana Machalická, lidové noviny, 10.6.2008
    PENDREK
    PENDREK --- ---
    Tak a mame po prdeli. Radni pristoupili na 3 ze 4 pozadavku a ja abych zase zacal normalne zit. Uz vim, proc Mao chtel tu permanentni revoluci. Vysedavat po kavarnach a rvat "odstoupit" na radni se sice neda srovnat s gerilou v cinskych horach a s Velkym pochodem, ale v zasade je v obojim kus romantiky:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam