• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALISTAIRAdolf Hitler
    ZDENEKDOBIAS
    ZDENEKDOBIAS --- ---
    TOFFA:
    Jistě,bylo deprimováno z výsledků 1. světové války a Hitler toho umě využil, ale dělá to z něj obratného politika?

    myslím, že ano.. to jak dokázal hypnotizovat německý národ snad nemá v dějinách obdoby


    Pokud mluvís o tom, že y to bylo k Hitlerovi nečestné, pak nevíš co říkáš.

    Musím tě upozornit, že jsem jen přistoupil na hru id. ALISTAIR, a to bez předsudků posoudit osobu A. Hitlera. Říct, že to byl démon největší, jenž nemá na zemi a v celém vesmíru konkurenci, že vyvolal válku, ve které zahynulo na 60 mil. lidí, dokáže říct každý.


    Ale nejvíce je zarážející tvuje srovnání mongolských nájezdníků a německých vojáku......

    Jsem rád, že jsi pochopil to skryté poselství, které v tom závěru bylo a to, že u mongolů se krutost dá pochopit, ale u wermachtu ne. Ale právě před podobným srovnáváním nesrovnatelného jsem varoval. Situace na východní frontě byla spefická postradatelností ruských vojáku, jenž vedla k vysokým ztrátám, (kdo nese větší díl viny? Ten kdo točí mlýnkem na maso, nebo ten kdo tam maso strká?) takže si stojím za svým tvrzením, že wermacht se v krutosti mongolům nevyrovnal (o upalování zaživa, čtvrcení lidí a jiném odkrajováním jsem v souvislosti s wermachtem neslyšel).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SMALLRICCIO: to jo, ale momentálně se základní farmaceutický výzkum vyplatí i bez případných válek. ZAtímco urychlovače elektronů/vesmírné stanice/buněčný výzkum by jim nikdo nefinancoval, kdyby nedoufali, že to bude mít nějaký efekt.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZUZKAOU: No jiste, a z prezivsich fasistu zapadni imperialisticke mocnosti vytvorily Bundeswehr...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Velmi vtipné mi přišlo rozdělení německa. Učitelka nám ve škole bezostyšně tvrdila, že všichni fašisti odešli do západního a ve východním zůstali ti hodní němci.

    (teda pevně doufám, že to tvrdila učitelka a že mi to netvrdil žádný příbuzný)
    BLAAZEN
    BLAAZEN --- ---
    ZUZKAOU: Naprostej souhlas. Moc hezky je to vidět na letectví. Jinak v kontextu doby nebyl Hitler takovej špatňák jako po válce, diktátorské režimy byly Řecku, Itálii, Španělsku, Maďarsku a Velká Británie byla jen ráda že tam nezvítězili bolševici a je tam stabilita.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLAAZEN: Rozvoj vědy bez válek je bojím se zcela nemyslitelný. Dobrovolně a pro mírové účely jim ty hračky nikdo sponzorovat nebude. Leda tak farmacetuický vývoj.
    BLAAZEN
    BLAAZEN --- ---
    ZUZKAOU: Souhlas, všechno špatné je k i něčemu dobré.......
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    SATAI: "All right, but apart from the sanitation, the medicine, education, wine, public order, irrigation, roads, a fresh water system, and public health, what have the Romans ever done for us?"

    ...ale to jsme uz nekde jinde. :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SATAI: Druhá světová může za to že patrně největší počet lidí má nejlépe jak se kdy měli.

    Ohromný rozvoj vědy + definitivní změna geopolitických poměrů (pápá evropo).

    Za 60. léta a postmodernu můžou uprchlíci do USA před Hitlerem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GOBERS: Jistě - protože se tady v téhle diskuzi přes snahu to potlačit objevili lidi co reagují na slova hitler, holocaust novodobým zaříkáním. Tudíž rituální zažehnávání zlých duchů přidávám taky, bo se mi nechce absolvovat debatu o tom jestli zpochybňuji či nezpochybňuji holocaust, když si myslím, že si z toho pár lidí udělal prima živnost.

    (+ pár dalších důsledků některých debat tu na nyxu, kdy jsem jen zírala co všechno v tom co píšu jsou schopni lidi vidět.)
    SATAI
    SATAI --- ---
    GOBERS: Aniz bych tu chtel zpochybnovat zapory rimske okupace, neprinesly nam i neco dobreho? ;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZUZKAOU: Ale vsimni si, jak je to hluboko. I Ty reknes pro jistotu kouzelne zarikadlo "Aniž bych chtěla holocaust zpochybňovat". :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POpřípadě by možná stálo za to dát dohromady seznam zdrojů, které je dobré si projít.

    Určitě:
    From: Anatomie lidské destruktivity
    Arendtová: Původ totalitarismu + Eichman v Jeruzalémě.
    Alan Bullock Hitler a Stalin paralelní životopisy

    Jsou k dispozici Goeblsovy denníky? Zachytila jsem v létě dokumentrání pořad z nich a byla to sakra silná káva. Jen postupné úryvky z deníků a autetnitcké filmové záběry.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GOBERS: Rozhodně s tebou souhlasím. Aniž bych chtěla holocaust zpochybňovat, tak následný západní marketing okolo toho je poměrně fascinující.

    Téma holokaustu a spol. v socialistických zemí je ještě zajímavjěší, protože to sice byl důvod proč odsuzovav nacismus a fašismus, ale zároveň židi byli perzekuováni právě proto, že byly židi.


    Mimochodem - je nějaká seriozní práce která se zabývá okultismem nacismu? Bergier a Jitro kouzelníků či knihy z podobného ranku jsou sice prima, ale docela by mě zajímalo jak to bylo ve sktuečnosti.

    Protože v případě že tam okultismus a pohanské mytologie hráli hlubší roli než jen pozlátko a nástroj propagandy, tak se to stává ještě nepochopitelnější, že se v jednom z nejvzdělanějším národě v evropě vzedmulo něco takového a že se ten národ nechal rád svést. To se prostě nedá svést jen na hospodářskou krizi a více či méně nespravedlivé reparace po I. světové.

    ITSX: Principů morálky své doby - tj. měšťanské evropské společnosti přelomu 19. a 20. století se rozhodně nedržel. Naopak aktivně chtěl formovat jiné principy "morálky", či spíše pravidel, které pro někoho platí, pro někoho zcela jinak a pro někoho vůbec.
    TOFFA
    TOFFA --- ---
    ZDENEKDOBIAS: Jaky rozdíl morálky...?Snad at pouzijes jakoukoliv optiku musi vysledek byt stejny...tehdejší "morálka" se přeci jen tolik nelišila.Německo bylo kulturní národ s kulturní tradicí.Jistě,bylo deprimováno z výsledků 1. světové války a Hitler toho umě využil, ale dělá to z něj obratného politika?

    Pokud mluvís o tom, že y to bylo k Hitlerovi nečestné, pak nevíš co říkáš. Ale nejvíce je zarážející tvuje srovnání mongolských nájezdníků a německých vojáku. V té krutosti se mýlíš, protože v tom, čeho se ssmani a wehrmacht dopoušteli nejen na východní frontě se mongolům minimálně vyrovnali. Je to o to mrazivější a děsivější v tom, že nacisté to dělali ve 20.století a kolikrát to byli vzdělaní lidé a přesto byli schopni dělat taková zvěrstva. Na rozdíl od monglů, kterým pojem jako humanost a lidská práva vůbec nedělali starosti, protože v té době by se dalo říct něco takového vůbec neexistovalo. Co je tedy horší?...
    ZDENEKDOBIAS
    ZDENEKDOBIAS --- ---
    ITSX: ale podle me je doba pred padesati lety te nasi dost podobna

    Mýlíš se, byla to doba po světové krizi. Vetšina lidí žila na hranici bídy, dělnická třída na tom byla hůře než poddaní za středověku a Německo na tom bylo díky válečným reparacím z první světové ještě hůř. Lepší živnou půdu pro vznik nedemokratických režimů si nedovedu představit. Statisíce hajlujicích Němců prahnoucích po pomstě za první válku vlastně Hitlerovi dalo "právo" dělat to co dělal. Nemužeš srovnávat dnešní demokratickou Evropu s nestabilní Evropou před 70 lety. Mezi osobnosti Franca, Mussoliniho, Stalina a podobných vůdců té doby Hitler zapadne, jen svoje plány pojmul ve větším měřítku. V té době ještě byla válka legitimní možností jak si vylepšit skóre, stačilo najít vhodnou záminku. Dnes, právě diky druhé světové, je totální válka něco, čemu se chce každý vyhnout za každou cenu, a proto je dnešní doba jiná, než ta před 70 lety. "Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky - Herakleitos".
    HANTA
    HANTA --- ---
    neviem mozno ma tu niekto opravi. ale neviem o tom ze by hitler niekoho vlastnou rukou zabil co len jedneho zida.
    hitler dal ludu, zazemie moznost odosobnit sa od svojej normalnej moralky a dal ludom "licenci k zabijeni". vela "veteranov" z radov nemcov, tvrdi ze nevedeli o koncentracnych taboroch. zmenilo by sa nieco keby o tom vedeli? nejde o zabijanie.
    zlte hviezdy predsa videl kazdy nemec. chcem tym povedat ze moralka cloveka sa da prisposobovat a ohybat. ide to lahsie ( a niekedy az do extemov ) ak clovek sa ma na koho odvolat. prinajlepsom na boha. ale da sa aj na hitlera, lenina..... atd..

    priklad uvediem zamerne mierne offtopic.
    Sedem hriechov 21. storočia (pozn. sedem hriechov podla vatikanu, teda boha chceteli)

    * Genetická modifikácia
    * Vedecké experimentovanie na ľuďoch v rozpore s etikou
    * Znečisťovanie životného prostredia
    * Sociálna nespravodlivosť
    * Zapríčiňovanie chudoby
    * Užívanie drog
    * Nenásytnosť po peniazoch
    zdroj:
    (http://zaujimavosti.sme.sk/c/3771330/Tried-odpad-Inak-pojdes-do-pekla.html)


    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ITSX: Jestli myslis to zidovsko-krestanske z desatera, tak tam je to "nezavrazdis", spravedlive zabiti je OK. :-)
    ITSX
    ITSX --- ---
    GOBERS: nedivil bych se a souhlasim.ostatne podobneho posunu "moznosti" , mozna spise opacnym smerem, jsme svedky i dneska... jestlize ale bereme jako soucast moralky napriklad - nezabijes, lisime se od prumernych nemcu roku 193*?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ITSX: podle me je doba pred padesati lety te nasi dost podobna

    V necem je, v necem neni. Vezmeme si treba ten priklad antisemitismu: poslednich nekolik let jsem v ramci pripravy sve diplomky pracoval s prevazne prvorepublikovou korespondenci a toho latentniho antisemitismu, ktery v Cesich byl (a ktery se intensitou dal srovnat snad jen s antigermanismem), co tam jeden najde, to by ses divil. V tomto ohledu (ale obecne na poli rasove a narodnostini nesnasenlivosti) bylo tehdy mozno mnohem vic. To dnes jsme na tuhle otazku paranoidne citlivi prave kvuli II.sv.valce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam