• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALISTAIRAdolf Hitler
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIR_KENNY: třeba si neplést pojmy s dojmy.

    I tebou zmiňovaná třicetiletá válka sice zrušila kulturu v zemích, kde se třicet let válčilo, ale tak jako tak znamenala technologický pokrok. Srovnej třeba vojenskou technologii a bankovní systémy začátku 17. století a konce.

    Promiň, ale to že technologický pokrok posledních dvouset let je financovnán zejména díky vojenským operacím je realita. POkud tady vykřikuješ že je to naopak - tak by to chtělo něčím podpořit než nesmyslným tvrzením že vědecký rozvoj umožnil válku.

    Mimochodem - v případě že ani tentokrát to nechápeš a nezvládneš odpověďet alespoň trochu příčetně, budeš mít tu čest být první osobou na mém ignorelistu.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HANTA:
    ked sa pozries na ine vojny ziadna nepriniesla taky rozmach ako prave tieto dve

    vím, že chytám za slovíčko, ale mám to chápat tak, že sice nepřinesly "takový rozmach", ale přeci jen rozmach? :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    VIR_KENNY:
    HANTA: Mýlíte se. Nejde jen o válku jako takovou, ale i o vizi války. Největší díl výzkumu proběhne v době, kdy se na válku připravuje. V destrukční fázi jde pochopitelně už hlavně o tu destrukci. Nesouhlasím s tím, že by celý technologický vývoj byl závislý na válčení, je ale zcela zřejmé, že vize války velmi urychluje vývoj některých odvětví. Co je to vize války? Dalo by se to chápat i jako situaci, kdy vláda (mocnář) investuje do výzkumu s představou, že by mu to mohlo přinést komparativní výhodu. Ideálním prostředím k tomuto byla například válka studená. Problém samozřejmě nastal tehdy, když bylo čím dál zřejmější, že k žádnému konfliktu nedojde a když se technologické a ekonomické nůžky obou mocností příliš rozklížily.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    PATISLAV: Hovno.

    BLAAZEN: Hovno.

    ZUZKAOU: s dizkuzi jdi ve chvili, kdy mas nazory 16ctilety ctenarky Divky, do prdele. Souvislosti - tak rikas cemu, prosim tebe?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    VIR_KENNY: Ještě donedávna jsem si o tobě myslel, že jsi celkem slušný diskutér s dobrým rozhledem a přijatelnými názory. Stalo se něco? Naštval jsem tě? Očekávám omluvu a pokračování v diskuzi argumenty.
    BLAAZEN
    BLAAZEN --- ---
    VIR_KENNY: My mluvíme o technice a vy o společenském uspořádání.
    BLAAZEN
    BLAAZEN --- ---
    HANTA:Souhlasím s tebou. Tyhle 2 se týkají Hitlera a proto se o nich zmiňujeme. Pak ještě studená válka znamenala technologický pokrok. Dnes, když funguje globální obchod a neexistují imperia a kolonie je situace jiná, stejně tak jako před 1. sv. válkou, přesto díky tomu, že je USA stále ve válce ,tak má technologický náskok před ostatními. Btw. technologie toho telefonu je ale pořád stejná. Navíc všechny novinky v něm pochází z vojenského výzkumu - miniaturní kamera, GPS i GSM akorát jsou uvolňovány pro civilní trh.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIR_KENNY: fífí , to nevadí, že to jinak neumíš, určitě ti jde něco jiného, než diskutovat a rozumět souvislostem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HANTA: Hele a prusko- rakouská válka kde to prusové vyhráli díky pokročilejší technologii? A takové to jak Archimedes nebo kdo pálil cizí loďstvo velkou lupou?
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    ZUZKAOU: pičovina, kokotina, debilita. Jsi krava. Nechapu co chces za argumenty - pro takovou kozu snad jedine seno.
    BLAAZEN: hovno, piču. Jsi debil.
    PATISLAV: kravina, zmrdovina. Tupce.


    HANTA: presne tak, takova tricetileta nebo dokonce stoleta vlaka nic neprinesla, naopak cele casti zasazenych oblasti kulturne "zrestartovala" a zpusobila destrukci. V 19. stoleti doslo k pomalym zmenam a velka valka a druha jsou naslekem onech technologickych i spolecenskych zmen. Prvni znicila kolonialni mocnosti a monarchie, druha byla stretem o vizi statu a spolecnosti.
    HANTA
    HANTA --- ---
    BLAAZEN: niej e to pravda ono to tak vyzera ale to su dve vojny iba prva svetova a druha svetova. ked sa pozries na ine vojny ziadna nepriniesla taky rozmach ako prave tieto dve. dnes nie je vojna. teda aspon nie svetova a tvoj telofon ktory si si kupoval vcera "ako akciovu novinku" je uz dnes uz "dedusko". prva a druha sv. vojna su v comsi vinimocne ale svet bol vlastne stale a to plati aj dnes vo vojne. konic koncov aj dnes je amerika vo vojne teda malo by byt spolu s nou cele nato (irak a afganistan).
    no okrem toho zacina byt pomaly vidiet, ze nie vojny ale svetovy (globalny) obchod je to vdaka comu chodime na dovolenky do tretieho sveta.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    VIR_KENNY: Představa, že bez techniky by nebylo možno rozpoutat válečný spor se mi jeví slušně řečeno jako naivní. Je to stejné jako bys tvrdil, že "hračky mohou za to, že si lidé hrají, nikoliv naopak".
    BLAAZEN
    BLAAZEN --- ---
    VIR_KENNY: Nemáš pravdu. Za války je vydáváno na výzkum daleko víc než za míru. Technika se právě nejprudčeji vyvíjela až v průběhu války. Příklady např na začátku 1. sv války se jezdilo na koních na konci v tancích, na začátku 2. sv války se létalo na dvojplošnících na konci v tryskáčích, oboje je vývoj za cca. 6 let.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIR_KENNY: Bezva, beru že prostě nemáš nato vyjadřovat se bez vulgarismů, ale možná by to stálo zato třebas něčím podpořit. Nedejbože argument by se hodil.

    Válka jako taková je součást lidstva od té doby co se začali sdružovat do tlup a zjistili že ONI jim sbírají bobule a mlže. Rozvoj vědy a technologií jen umožňuje lepší války.

    Nejvíce objevů a nejvíce peněz do vědy se ve dvacátém století objevuje v přímé souvislosti s válkami - potřebuji lepší technologii než nepřítel.

    Nejdřív byla 2WW a teprve pak vznikl projekt manhatan, protože Hilter vyhnal klíčové fyziky.

    Nejdřív začala studená válka a teprve pak se začalo s vesmírnými misemi. ZA válek se dají omluvit neetické pokusy, které v míru neprojdou. Atd.

    Jsou to spojité nádoby. Ale tvrzení že nejdřív technologie, pak válka je... řekněme poněkud neopodstatněné.


    ZDENEKDOBIAS: Bojím se, že krutost jakýchkoliv vojenských jednotek je stejně pochopitelná a pragmatická, jako u Zlaté hordy.
    BLAAZEN
    BLAAZEN --- ---
    ZDENEKDOBIAS: Hilter jen zopakoval to co Mussolini vymyslel, tím neříkám že nebyl obratný politik, naopak, ale obdobu to mělo. Navíc pro mocné a bohaté je fašismus, nacionalismus, liberalismus lepší než socialismus a komunismus, takže podpora těch nejdůležitějších je na straně dikátorů.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    ZUZKAOU: BLAAZEN: to je pekna picovina. Rozvoj techniky umoznil rozpoutanio valky, ne naopak.
    SMALLRICCIO: kokotina
    ZDENEKDOBIAS
    ZDENEKDOBIAS --- ---
    TOFFA:
    Jistě,bylo deprimováno z výsledků 1. světové války a Hitler toho umě využil, ale dělá to z něj obratného politika?

    myslím, že ano.. to jak dokázal hypnotizovat německý národ snad nemá v dějinách obdoby


    Pokud mluvís o tom, že y to bylo k Hitlerovi nečestné, pak nevíš co říkáš.

    Musím tě upozornit, že jsem jen přistoupil na hru id. ALISTAIR, a to bez předsudků posoudit osobu A. Hitlera. Říct, že to byl démon největší, jenž nemá na zemi a v celém vesmíru konkurenci, že vyvolal válku, ve které zahynulo na 60 mil. lidí, dokáže říct každý.


    Ale nejvíce je zarážející tvuje srovnání mongolských nájezdníků a německých vojáku......

    Jsem rád, že jsi pochopil to skryté poselství, které v tom závěru bylo a to, že u mongolů se krutost dá pochopit, ale u wermachtu ne. Ale právě před podobným srovnáváním nesrovnatelného jsem varoval. Situace na východní frontě byla spefická postradatelností ruských vojáku, jenž vedla k vysokým ztrátám, (kdo nese větší díl viny? Ten kdo točí mlýnkem na maso, nebo ten kdo tam maso strká?) takže si stojím za svým tvrzením, že wermacht se v krutosti mongolům nevyrovnal (o upalování zaživa, čtvrcení lidí a jiném odkrajováním jsem v souvislosti s wermachtem neslyšel).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SMALLRICCIO: to jo, ale momentálně se základní farmaceutický výzkum vyplatí i bez případných válek. ZAtímco urychlovače elektronů/vesmírné stanice/buněčný výzkum by jim nikdo nefinancoval, kdyby nedoufali, že to bude mít nějaký efekt.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZUZKAOU: No jiste, a z prezivsich fasistu zapadni imperialisticke mocnosti vytvorily Bundeswehr...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Velmi vtipné mi přišlo rozdělení německa. Učitelka nám ve škole bezostyšně tvrdila, že všichni fašisti odešli do západního a ve východním zůstali ti hodní němci.

    (teda pevně doufám, že to tvrdila učitelka a že mi to netvrdil žádný příbuzný)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam