ETERNITAS: no takže jsem se trochu zase věnoval samostudiu (jde mi to ale pomalu...už to není jak zamlada:) no a máš pravdu že už existovala pravoslavná církev
tady:http://www.pravoslavnacirkev.cz/historiecirkve.htm
píšou tohle:
Od 70. let předminulého století se formovala kolem centra v Praze Česká pravoslavná obec, která se nakonec ustavila pod vedením arcibiskupa Savvatije (Vrabce) jako autonomní česká církev v mezích ekumenického patriarchátu
pak ještě píšou :církevní obce věrné biskupu Gorazdovi byly nuceny se připojit k existující České náboženské obci pravoslavné. Ač i její arcibiskup Savvatij vycházel z domácích předpokladů, nebyly metody jeho misijní práce dost průbojné a přijatelné v našem prostředí.
ale jinde ( in Směřování, texty a dokumenty k 80 výročí od svěcení provního č. pravsl. biskupa sv.Gorazda, Olomouc 2002, pravosl. eparchie olomoucko-brněnská)
píšou:
pod vlivem ruských kněží a bohoslužeb u sv. Mikuláše v Praze se už v druhé polovině 19. stol tedy před 1.sv válkou vytvořila živá skupina Čechů, kterým ruští kněží sloužili české bohoslužby(...) protože se tito pravoslavní Češi nemohli organizovat jako církevní obec, sdružili se na počátku 20. století alespoň jako občanský spolek.... a tak dále, pak se popisuje jak rakouskouherská vláda vůbec nedovolila žádné československé pravosl. církvi ani vzniknout (pravoslavní v čechách se se vším museli obracet k srbské církvi ve vídni) a kněze pravosl. chrámu protojereje NIkolaje Ryžkova dala uvěznit a odsoudit k smrti, které unikl jen o vlásek.
takže jak to bylo? byla to církev? nebo občanské sdružení kterému sloužili bohoslužby rusové? kdo byl onen Savvatij? nejak se mi zatím k němu nepovedlo nic dalšího vyhledat...
než se teda založila ta církev československá a rozštěpila se na husitskou a pravoslavnou, jaký byly vztahy Pavlíka (Gorazda) a oné církve či obč. sdružení? zatím jesm nic nenašel...