• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.



    "Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

    Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    CHOMI: Kdesi jsem v téhle souvislosti čet, že by bylo třeba celocírkevního synodu a provést určitou reformu liturgické praxe..Což mě přivádí k otázce kdy naposledy se setkaly pravoslavné církve ve formě srovnatelné s koncily prvních staletí? Vnímají tuhle potřebu i pravolsavní? Nebo je to spíš vnější pohled člověka, kterému je duch pravoslavné zbožnosti (abych použil fráze:-) cizí.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: Nedá - je to dutý plamen.
    Ale k věci. Sbor mě taky mrzí, i když to není 1) všude a 2) není to jen u naší církve.
    Svatý mučedník biskup Gorazd chtěl zavést při liturgiích lidový zpěv. To se ne zcela podařilo. Nsakonec zvítězil východní zvyk, že zpívá jen sbor. Tak je to totiž v Rusku i v Řecku a tuším i jinde. Ale třeba na Ukrajině jsem viděl, že lid zpívá aspoň vyznání víry a Otčenáš, což se tuším děje někdy i u nás. A na podkarpatské Rusi zpívají všichni - to je možno vidět v Praze v chrámu an Slupi, kam chodí převážně Rusíni.
    Třeba u nás v pražské kathedrále sice zpívá v neděli a na vsobotní večerní sbor, ale při liturgii ve všední den v kapli zpívá lid.
    Ale souhlas, já bych byl také raději, kdyby lid zpíval - aspoň Otčenáš, vyznání a ty neproměnné části (amen, Hospodi pomiluj).
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    Existuje doporučeníhodná knížka věnující se vývoji pravoslavné liturgie? Zajímá mě hlavně otázka zapojení neordinovaných účastníků. Jak se místní pravoslavní díváte na skutečnost, že roli přítomného lidu často přebírá vlastně poloprofesionální sbor a zbytek je spíše v roli pasivních učastníků? Zřejmě to tak nebylo vždycky, proto mě zajímá ta literatura. I když možná mám jen nedostatečnou zkušenost - pravoslavnou božskou liturgii sem slyšel pouze z nějakýho rozhlasovýho záznamu, naživo pak u řeckokatolíků na Ukrajině..na což mi samozřejmě všichni opáčíte, že se to nedá s pravoslavím srovnávat:-)
    AKICHITA
    AKICHITA --- ---
    otec Gorazd je skvelej,kdyz si teda zvykne clovek na jeho projev,jinak si myslim ze v tom co dela je jeden z nejlepsich-tot teda muj nazor.....
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    Poznáte někdo o jakej zpěv se jedná? Sílu maj i ty záběry teda...

    http://www.youtube.com/watch?v=BwQcloavwPI&NR=1
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    HAROLD: Můžu mluvit jen o knize o hesychasmu. Chodil jsem na přednášky ještě před tím, než o. Gorazd knihu napsal. Takže vím,l že nbepřednáší to co je v knize, ale v knize je to, co přednáší:o)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    CHOMI: No, jen pro orientaci... já měl jeho knihu před sebou, takže vím, že nezměnil ani slovo a prostě četl a četl... ale možná už se to naučil :) Navíc já se v té době zabýval tímtéž jako on - keltským křesťanstvím - a narozdíl od něj jsem měl i základy staré irštiny a středověké velštiny, takže jsem ho sral tím, že jsem měl zmáklejší nelatinské prameny (a ty sou vůbec móc hustý :))) ).
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    JEZINKA: Zrovna s Arménama je to složité. teoreticky jsou to monofysiti - čili nevěří ve skutečné lidství Kristovo. Ale když si v poslení době byli schopni s pravoslavnými bez vášbní (z obou stran) promluvit, zjistilo se, že vlastně věří pravoslavně, jen byly potíže při překladu a zamíchyl se do toho v 5. století osobní spory. Nicméně ke sjednocení církví zatím nedošlo.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    CHOMI: proč jsou podle tebe arméni kacíří? (ptám se z neznalosti, nic o arménský církvi nevím, a nemám čas zjišťovat, jen mám pocit, že jsou to křesťané, ne? tak proč kacíři?)
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    HAROLD: aha, já ho ještě nikdá neviděl neslyšel,ale jsem zvědavej, tak tam možná zajdu, to mi došlo poštou od mariose, sbormistra z cyrila a metoděje
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    HAROLD: Hlasově není o. Gorazd vybaven zrovna nejlépe, to je pravda. Ale do papírů kouká jen pro orientaci. A vžždycky mi na všechno ochotně odopověděl - a to jsem do něj dost ryl, než jsem byl pravoslavný:o)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    CHOMI: No, nevím, když jsem ho zažil já, tak se strašně červenal a koukal pořád jen do svých papírů, které slabým a těžko slyšitelným hláskem předčítal. Kdybych neměl v ruce jeho knihu, v níž bylo slovo od slova totéž, asi bych to vůbec nechytil. No a když jsem se na něco zeptal, strašně se roztřásl a pokračoval ještě tišeji ve čtení...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    HAROLD: Hele ne, je to docela fajn. Aspoň tedy v menším kroužku, kde s ním můžeš diskutovat a ptát se:o)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    JEZINKA: Gorazda mám rád, ale jakmile začně přednášet, je to k nepřežití. :)
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    AACHEN: voni se tam klidne poperou i kdyz treba Armen zamete schody, ktere patri pod spravu Reku... holt jsou to mnisi a ti maji casto nervy na spagate... byt to tak na prvni pohled nevypada, ale hodne z nich nastartuje hodne rychle... a to nejen ti krestansti ;)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Ačkoli chápu, že pravoslavným vadí, že u hrobu Páně stojí kacíři, takhle se to určitě řešit nedá:o(
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: "Horlivost domu Tvého snědla je?"
    Nechutné!
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    http://www.youtube.com/watch?v=ohKAT6qThgc

    http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2008/11/2008119201759615166.html

    Tohle je zdá se už jeruzalémskej folklór:-) Horlivost pro chrám Páně je stravuje...
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Gorazd!!!
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    Ve středu 12.11. se uskuteční setkání o.s.Damaskinos v kavárně
    Louvre, Národní 22, Praha 1, ve 20 hodin. Na tomto setkání budete moci
    vyjádřit své připomínky, návrhy, podněty atd. k činnosti sdružení.
    1. témtický večer proběhne ve čtvrtek 27.11. v 19 hodin v Domě národnostních
    menšin ve Vocelově ulici č. 602/3, Praha 2.
    Přednášet o HESYCHASMU bude Gorazd Vopatrný. V následujících měsících by
    měli proběhnout večery ná téma hesychasmus v hudbě a ve výtvarném umění.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam