• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.



    "Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

    Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    CHOMI: a jaký je tedy ofiko vztah pravoslavných církví k judaismu? jinak máš pravdu, že ten pocit viny o kterém píšeš se vcelku úspěšně ujal..ale to je vlastně obecnej rys určitýho směru evropskýho myšlení - vnímat vinu bílého muže za cokoli (kolonialismus, ničení přírody,..), celou jí brát na sebe, takže je pak znemožněný vidět i ostatní viníky a skutečnou povahu problému. navíc jde často hlavně o slovní omluvy, bez reflexe, že ty to zlo už nevezmou zpátky, že důležitější než omluvy je aktuální praxe. ale to odbočuju.
    mě zaujal jeden příspěvek v tom sborníku (viz. níže): nabízel křesťanům trošku odlišný sebepochopení ve vztahu k židům, než je běžné (jsme víc než židé, izrael tím že nepřijal krista, odmítnul plnost spásy), a to směrem k větší pokoře, "prvorození" jsou židé, pohani jsou spíš adoptovaní a dodatečně a nezaslouženě přijati za boží děti.
    co ale myslíš těmi "moderními" názory?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: O ničem nevím. měl jsem v ruce nějaká kázání proti pogromům na Ukrajině na přelomu 19. a 20. století, možná bych to ještě našel. Tam bylo moc hezky pojednáno o vztahu k židům. Po 2. svět. válce. ale pokud vím nic nového nevzniklo. Taky nebyl důvod - holokaust neí problémem theologickým, ale po výtce světským. Židé nebyli nacisty vražděni pro své vyznání, ale pro rasu - takže vražděni byli i křesťané.
    tudíž po holokaustu není ke křesťanskému poheldu na židy třeba nic přidávat a ni na něm nic měnit.
    Bohu žel, některé kruhy se snaží vyvolat v křesťanech pocit viny za holokaust, ale to je nesmysl. Na západě, aby tomuto tlaku čelily,se církve snažily své učení přizpůsobit "moderním" názorům. na východě naštestí tento tlak nebyl tak silný.
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    zdravím! existuje v rámci východní církve (v reakci na šóa) podobně plodný znovupromýšlení vztahu židů a křesťanů jak se s tím lze setkat u západních církví? na západě mi přijde, že současnej pohled neupírá židům možnost spásy, pokud věrně zachovávají smlouvu, kterou s nimi bůh uzavřel (viz. např. aktuálně velkopáteční přímluvy, nebo drobnej sborník Svatý Pavel, synagoga a církev, tam je zajímavá interpretace jedné části z listu Římanům: primárně je spása pro židy, pohani byli skrze krista k božímu lidu naroubováni). Věnuje se tomuhle někdo v rámci pravoslaví?
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    IQFREE: wow, to je jak tibetský mniši :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209562215500001-cesty-viry/
    Tady Vladyka Kryštof hovoří o pravoslaví na Kypru.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Kamarád pravoslavný kněz se tam prý chystal, ale proč jsem nezjišťoval... Mohlo to mít souvislost...
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    CHOMI: podrobnosti právě neznám, jen to říkali ve zprávách na čt tak jsem si to chtěl nějak ověřit
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    A přeju požehnaný svátek Zvěstování:o)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Fakt? To slyším poprvé. Nějaké podrobnosti?
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    byl někdo nsk na demonstraci na palačáku? prej se tam sloužila i krátká pravoslavná bohoslužba, nevíte někdo kdo to sloužil?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    funguje pravý alt+k
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    IQFREE: Zkus Alt136:o)
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    CHOMI: ja nemam polskou klavesnici, kolesz :)

    CHOMI
    CHOMI --- ---
    IQFREE: Snad "chłopaku", ne?:o)
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    CHOMI: tak chlopaku :D
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    CHOMI: Právě. To říká většina lidí. Já nechápu, proč já mam na polštinu takovej blok. :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    IQFREE: Tak?
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    CHOMI: ja uplne bez problemu, ale to je tim, ze jsem se narodil v Ostrave a tam vsichni koukali na polskou televizi... :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    HAROLD: Já jim tedy rozumím líp než Bulharům:o)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    CHOMI: Já nějaké Poláky znám (můj šéf mluví polsky lépe než česky, resp. stejně ale čeština není mateřština), do Polska zajedu, a musím říct, že rusky, ukrajinsky nebo bulharsky rozumím, když někde něco slyším, nebo na mě někdo promluví, ale polsky jsem zatím nerozuměl nikdy ničemu. (lidi, který řikaj, že polštině "jde rozumět" proto nechápu) :-) Budu se to muset prostě naučit od začátku jako cizí jazyk...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam