• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.



    "Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

    Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CHOMI: Inu, to je otázka názoru...
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    CHOMI: Vy pravoslavní se mi líbíte.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GOBERS: Ano, dá se to tak skutečně říci, protože pravoslavná církev není taková cochcárna jako anglikáni. Kdo nemá jasno ve vlastní víře, tak si rozumí s každým.
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    GOBERS: To jsou paradoxy...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    AACHEN: Ano, částěčně se to takto říci dá. Ono totiž jak známo z pravoslavné strany neexistuje - jak říká jeden můj anglikánský kamarád - ecumenism, ale pouze you-come-in-ism. ;)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    POLICKA: Oni se "orthodoxními" nazývají, ale to ještě neznamená, že jimi jsou. Bavíme se teď o tom, zda jsou pravoslavní (ortodoxní) v tom smyslu, že jsou členy "pravoslavné církve", jak je obvykle chápána. A to nejsou.
    Etiopové jsou totiž monofysiti, tedy neuznávvají Kristovo lidství.
    Samozřejmě, že probíhají rozhovory mezi pravoslavnými a těmito monofysity a čím dál víc se dochází k tomu, že vlastně ani monofysité nejsou, že věří stejně jako pravoslavná církev, jen mají jiné pojmy (m. j. proto, že používají jiný jazyk). Totéž platí i o koptech, Arménech, Syřanech. Nicméně ke sjednocení těchto církví a církve pravoslavné stále nedošlo, tedy se nejedná o jednu církev. Není tedy možné se odvolávat na jejich praxi jako na praxi pravoslavné církve. Právě v praxi totiž bude při případném sjednocení nutné udělat z obou stran ústupky. Narozdíl od ústupků ve věrouce jsou možné.
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    GOBERS: Já to s těmi anglikány myslel zda je podobný vztah orientální - ŘKC tomu orientální - anglikání, který jsi popsal níže...

    GOBERS: Znamená to tedy, že jsou v některých věcech vstřícnější vztahy mezi orientálními na jedné a ŘKC/anglikány/starokatolíky na druhé, než mezi pravoslavnými klasickými a ŘKC/anglikány/...?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    AACHEN: S anglikány je to jinak, protože Lev XIII v roce 1896 prohlásil anglikánská svěcení za neplatná a to je oficiální římskokatolická pozice až doteď (na rozdíl od starokatolické).
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    AACHEN: Principielně dost podobně jako vůči "normálním" pravoslavným. Specifické je to, že se na základě teologických rozhovorů vesměs konstatovalo, že považovat tyto církve za monofyzitské nebo nestoriánské je bezpředmětné, že se obsahově se jejich kristologická nauka neliší, jen volí jinou terminologii.
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    GOBERS: A jak to tedy funguje mezi ŘKC a "orientálními" pravoslavnými? Podobně jako s anglikány?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    POLICKA: To je hrozně jednoduché, oni se samozřejmě za pravoslavné považují, ale ti "postchalcedonští" pravoslavní, které tady reprezentuje CHOMI, je neuznávají a omezují pojem pravoslaví jenom sami na sebe.

    CHOMI: Protože já s nimi na rozdíl od vás problém nemám. ;)
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    CHOMI: fakt ne Etiopie? a nejmenuje se oficialne ta cirkvev Ortodoxni etiopska cirkev??? nebo teda ja nevim kdo o tom rozhoduje.. ty koncily zejo.. ale ja sem myslela ze se prave naopak na ne muzem "odvolavat" s tim ze Etiopie byla jedna z prvnich krestanskych zemi ...?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GOBERS: Hm, tak to mě překvapuje. Nicméně by podávat svátosti jinověrcům neměli. To je chyba a je to proti kánonům.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GOBERS: No bavili jsme se o pravoslavné církvi, tak mi právě nebylo jasné, proč zmiňuješ orientálce, když ti pravoslavní nejsou. Tak jsem se zeptal.
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    GOBERS: A jak to mají s papežencema?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CHOMI: Koptové ani etiopští křesťanï nejsou stále ještě uznáni za pravoslavné.

    Hu? Co je nejasného na větě "to pro orientálce evidentně neplatí..." o 6 příspěvků níže, na kterou jsi reagoval? Syřany myslím syřany.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GOBERS: Koptové ani etiopští křesťanï nejsou stále ještě uznáni za pravoslavné. Syřany myslíš které? Rumuni? Jedna vlaštovka...
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    GOBERS: úúú... konec světa se kvapem blíží ;-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CHOMI: U etiopskych jsem normalne pripusten ke svatostem, se syrskymi jsem jako starokatolicky knez i koncelebroval (v syrstine, moc velka legrace). Z druhe ruky (zatim osobne nevyzkouseno) vim, ze podobne s nami nemaji problem ani koptove a konec koncu vetsinou ani rumunsti pravoslavni.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GOBERS: Které máš na mysli?
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    GOBERS: hmm pojem "křesťan orientálský" zní sympaticky ;-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CHOMI: Hmmm... to pro orientálce evidentně neplatí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam