• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.



    "Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

    Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    AACHEN: Odkaz na minulý život je vším, jen ne zdatnou manipulací. Není to ani manipulace a už vůbec ne zdatná. Pokud by swami chtěl nějak obratně bránit svůj pravoslavný byznys, asi by těžko zvolil téma reinkarnace. Je ostatně i možné, že co se týče manipulace, může to být docela dobře obráceně - žel bohu nevíme pohled druhé strany. Frater jistě straší už "tradičně" okultismem (zajímalo by mě, co si pod tím pojmem vůbec představuje), démonickými obrázky, spirituálně velmi nebezpečnými (opět by mě docela zajímalo, co si pod tím představuje), démonolatrií, magickou evokací apod.
    Každopádně pod tohle bych se podepsal: "Orthodox Priests are like camels. They carry a cargo of immeasurable worth, with no comprehension of its value."
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    KOMATSU: Tak ono by to chtělo nejspiše i svědectví druhé strany, neb to vypadá na osobní spor. Proto mě i přišlo vtipné (pokud pan Nelson nelže) jak ten gnostickej ortodoxní swami využil ve svém konfliktu odkaz na minulý život svůj a svého protivníka, tak aby z toho on vyšel jako nevinná oběť. Z toho usuzuju, že půjde o zdatného manipulátora, což by mi sedělo do obskurnosti té jeho komunity. Ale těžko soudit z jednoho svědectví. Mě přijde i úsměvné, že se někdo označí za gnostic orthodox a spojuje tak kategorie, které se historicky definovali v opozici vůči sobě.

    než hysterické a paranoidní lamentaci fratera Nelsona, který ulpěl na konceptech, kterým sám nerozumí, ale kterým prostě věří shodně s tradicí, konsensy koncilů a politikou tehdejší Římské říše

    Zvláštní, já v tom článku tohle nevidím, myslím, že si hodně domýšlíš (podobně jako já výše), aby to sedělo - jak správně píšeš - do tvého/mého vkusu. Nečetl jsem to úplně pozorně, ale asi bych zcela nesdílel ty obavy, že ikona od těchto lidí může škodit, to mě přijde takové moc magické nazírání...Ovšem čistě prakticky bych podpořil koupí ikony spíše nějakou zajetou pravoslavnou komunitu:-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    KOMATSU: No a co z toho?
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    KOMATSU: nejsou jediní....
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    CHOMI: No oni jí možná zase upírají vám. :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    KOMATSU: my jim neupíráme inkarnace. My jim upíráme pravoslavnost.
    Ať si každej věří, čemu chce. Ale ať netvrdí že je něčím, čím není.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    AACHEN: Je to možná věc vkusu, ale osobně jsem takovému náboženskému synkretismu nakloněn spíš, než hysterické a paranoidní lamentaci fratera Nelsona, který ulpěl na konceptech, kterým sám nerozumí, ale kterým prostě věří shodně s tradicí, konsensy koncilů a politikou tehdejší Římské říše.
    Proč odpírat kolegům gnostikům jejich inkarnace? Obzvlášť pokud si na ně vzpomínají. Co do absurdity a míry iracionality si to nezadá s křesťanskou eschatologií.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    KOMATSU: To teda nene!
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    CHOMI: Ale jistěže jsou, to vy jste institucionalizovaná hereze :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: Synkretismus neboli česky cochcárna:o)
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    CHOMI: O tom neni pochyb, budou to spis nejaka hippy rezidua, začínali jako "hinduisti":
    In Oklahoma City he started a Hindu community that grew to about nine monks and three nuns. One day, in the late 70's, he announced to the brethren that they had "outgrown" the spiritual possibilities of Hinduism, and were going to become Christian. They then constituted themselves as the "Holy Protection Old Catholic Benedictine Monastery of the Primitive Observance." The Swami got himself consecrated a bishop by the self-styled "Old Catholic" bishop at St. Hilarion's Center in Austin, Texas (although he—the former "Swami"—stated categorically that it was unnecessary, because he had been a Roman Catholic bishop during the Middle Ages in a previous life!).

    Mě vždycky u těchle sektiček a církviček baví vyšperkované názvy jejich komunit ("Holy Protection Old Catholic Benedictine Monastery of the Primitive Observance.), mno, a reinkarnace je pro ně fakt.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: "...that he, in a previous life, had been..." - hm, tak tihle rozhodně nejsou pravoslavní.
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    Ve vedlejsim klubu (viz nize) jsem si vsimnul odkazu na veganskou kucharku Simply heavenly. Zajimave je, ze ji sepsali nejaci ortodoxni mnisi, ovsem ne ledajaci. Jde o jakousi skupinku lidi, kteri si rikaji "gnostic orthodox", nejake info. např. tuhle. Jeste jsem nestahnul tu kucharku, tak nevim jake jsou recepty, particka je to zrejme ovsem povedena:
    On another occasion, after I had learned their secrets and forbade my parishioners to have anything to do with them, Abbot George announced during one of his sermons that he, in a previous life, had been one of the Christian Martyrs who suffered under Diocletian, and I (Fr. Anthony) was the Roman who led him to his martyrdom. He also claims that, during a pilgrimage to visit Mother Anandamoy in India, he was killed in a car accident in New Delhi, but because his "work" here was incomplete, was immediately reincarnated in his body and survived.

    Linkuju pro ty recepty (na amazonu sama chvala) a jako kuriozitu jak taky vypada "pravoslavi" v USA.

    [ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ]

    [ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ]
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    Starsiho data, ale presto..
    Ecumenical Patriarch Bartholomew Issues Message on Gulf of Mexico Oil Spill

    But as the first bishop of the world's second-largest Christian Church, we also have a responsibility not only to pray, but also to declare that to mistreat the natural environment is to sin against humanity, against all living things, and against our creator God. All of us -- individuals, institutions, and industries alike -- bear responsibility; all of us are accountable for ignoring the global consequences of environmental exploitation.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    POLICKA: Podle juliánskho kalendáře je půst do 11. července a další azčíná 14. srpna. Podle gregoriánského končí 28. června (2. den je svátek Pettra a POavla, to už půst není) a další azčíná 1. srpna.
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    ahoj mam zas podobnej dotaz co minule, takze ten půst co ted bezi je az do 12.7 a pak 9.8 zacina hned dalsi?? diky...
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    EVACEK: doporučil bych dotaz na o. Evžena Freimanna v Teplicích ...
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    EVACEK: sorry, já jsem jen obyčejný pravoslavný hříšník ...
    EVACEK
    EVACEK --- ---
    jo a taky prameny pravoslavné dogmatiky:)
    EVACEK
    EVACEK --- ---
    ahoj mám pár dotazů ke státnicím z dogmatiky, nemůžete mi prosím někdo znalý napsat v heslech co patří k těmhle otázkám? prosím prosím:)

    - theopaschistické spory
    - učení o podstatě a energiích v Bohu - Trojici
    - eklesiologie
    - triadologické hereze

    Stačí jen hesla, já už si to najdu, děkuju moc předem
    BUKIN
    BUKIN --- ---
    Na Veliký čtvrtek se samozřejmě i v Pravoslaví připomíná Tajemná (Poslední) večeře Páně...koná se svatá liturgie sv. Basila spojená s večerní bohoslužbou... z praktických důvodů (půst a obřady večer) se koná ráno...
    Mnohde v katedrálních Chrámech se (dle potřeby) světí myro (obdoba křážma)...
    Nevím jak letos, ale před dvěma lety jsem byl na této bohoslužbě v pražské katedrále... i s knězem jsme tam byli asi 4 ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam