• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.



    "Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

    Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    IQFREE: ale to si nestěžuju, nijak to totiž nevybočuje z dnešní "normálnosti" naší společnosti...
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    JEZINKA: to se tu řešilo hned od počátku, že kozel dělá zahradníka... ale dokud se tady neprojevuje, tak je to tu celkem normální... a protože je pravoslavných málo, většinou je tu klid, protože si to ti lidi mohou říct i jinak a jinými kanály než jen na nyxu...
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    JEZINKA: Ne-buddhisté zakládají buddhistické diskuze, scientisté diskuze o mystice, taoisté se baví s křesťanskými mnichy, Merton byl nadšen buddhismem, Komatsu je nadšen Filokalií a všem vládnou ateisté a voluntarističtí nihilisté. Co je na tom k nepochopení?
    K většině institucí jsem skeptický, včetně pravoslavné církve. Ale to je převážně otázka formy, nikoli obsahu.
    Máš ale pravdu, že název "Pravoslavná církev" může být matoucí a bude lepší přejmenovat diskuzi zkrátka na "pravoslaví".
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    KOMATSU: já pořád vůbec nechápu, proč zrovna ty máš na nyxu klub o pravoslavné církvi. když si jí vůbec nevážíš a ani ortodoxních věřících zjevně.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    IQFREE: Možná, až budeš chtít na někoho z dalších vykolejených pošetilců vychrlit další dávku svého spravedlivého hněvu, nebude od věci menší odstup od prvotního impulzu, který ti tvůj organismus nabízí.
    Ale co se týče mě, platí níže zmíněné.
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    KOMATSU: já myslím, že to není jen o mně... já myslím, že tobě stačí něco blábolit a pokud ti někdo na to jasně a stručně zareaguje, tak ještě vyskakuješ jako čertík s krabičky a přitom ze sebe vyluzuješ rádoby chytré bláboly... prostě pokud už tady něco chceš podepisovat, tak si to podepisuj, ale buď také připraven na to, že ti to dá někdo, třeba já, sežrat... ono je někdy lepší mlčet, že ano... ono to je totiž strašlivě únavné neustálé potkávát nové a nové pošetilce jako jsi ty, kteří jsou tak vykolejeni, že klidně uvěří čemukoliv, včetně řečí reinkarnovaného "pravoslavného swamiho", který to samozřejmě jediný vidí správně, zatímco tisíce jiných pravoslavných kněží jsou jen vebloudi, ty bloude...
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    IQFREE: Pokud tvé ego potřebuje podpírat pravoslavnou konstrukcí, budiž ti tak přáno do sytosti. Pokud ti poskytuje tolik potřebnou orientaci v životě, budiž ti taktéž přáno. Stejně tak pokud tě baví vést dialogy sám se sebou, svými projekcemi a spekulacemi, může být.
    Nicméně nevidím smysl ve snaze navázat s tebou nějakou formu diskuze.
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    KOMATSU: je sice pravda, že nemůžu říct, že znám byť jediný svůj údajný "minulý" život (ostatně jako každý mentálně zdravý člověk), ale na rozdíl od tebe znám ten svůj současný a dokonce se v něm i vyznám. Možná i proto mi tento současný a jediný, který znám, naprosto vystačí a nemusím se hrabat někde jinde, kde samozřejmě všichni nachází to lepší, než co jsou, či zakouší dnes. I když najdou se i tak vyšinutí jedinci, kteří dokáží tvrdit, že byli v minulých životech například vykastrovanými otroky na dvoře jakéhosi provinčního Římana, který je týral nažhaveným železem každé první pondělí po úplňku a že toto vše jej nyní ovlivňuje a limituje a proto také nemůže být šťasten a spokojen.
    Každopádně, možná kdybys znal alespoň jednoho pravoslavného kněze či mnicha, rozhodně by ses pod podobný blábol nepodepsal a už vůbec bys svoji hloupost takhle nevyhlašoval do světa jako malé dítě...

    To ze mne nemluví nějaká duchovní zkušenost, ale zkušenost čistě praktická, vycházející z empirických poznatků a zkušeností, které pravděpodobně tobě prozatím chybí. Což samozřejmě z tebe nečiní blba, ale blba z tebe činí to, co tu píšeš...
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    IQFREE: Tolik, kolik ty svých minulých životů. :)
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    KOMATSU: a kolik pravoslavných kněžích znáš osobně, ty brebto?
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    AACHEN: Odkaz na minulý život je vším, jen ne zdatnou manipulací. Není to ani manipulace a už vůbec ne zdatná. Pokud by swami chtěl nějak obratně bránit svůj pravoslavný byznys, asi by těžko zvolil téma reinkarnace. Je ostatně i možné, že co se týče manipulace, může to být docela dobře obráceně - žel bohu nevíme pohled druhé strany. Frater jistě straší už "tradičně" okultismem (zajímalo by mě, co si pod tím pojmem vůbec představuje), démonickými obrázky, spirituálně velmi nebezpečnými (opět by mě docela zajímalo, co si pod tím představuje), démonolatrií, magickou evokací apod.
    Každopádně pod tohle bych se podepsal: "Orthodox Priests are like camels. They carry a cargo of immeasurable worth, with no comprehension of its value."
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    KOMATSU: Tak ono by to chtělo nejspiše i svědectví druhé strany, neb to vypadá na osobní spor. Proto mě i přišlo vtipné (pokud pan Nelson nelže) jak ten gnostickej ortodoxní swami využil ve svém konfliktu odkaz na minulý život svůj a svého protivníka, tak aby z toho on vyšel jako nevinná oběť. Z toho usuzuju, že půjde o zdatného manipulátora, což by mi sedělo do obskurnosti té jeho komunity. Ale těžko soudit z jednoho svědectví. Mě přijde i úsměvné, že se někdo označí za gnostic orthodox a spojuje tak kategorie, které se historicky definovali v opozici vůči sobě.

    než hysterické a paranoidní lamentaci fratera Nelsona, který ulpěl na konceptech, kterým sám nerozumí, ale kterým prostě věří shodně s tradicí, konsensy koncilů a politikou tehdejší Římské říše

    Zvláštní, já v tom článku tohle nevidím, myslím, že si hodně domýšlíš (podobně jako já výše), aby to sedělo - jak správně píšeš - do tvého/mého vkusu. Nečetl jsem to úplně pozorně, ale asi bych zcela nesdílel ty obavy, že ikona od těchto lidí může škodit, to mě přijde takové moc magické nazírání...Ovšem čistě prakticky bych podpořil koupí ikony spíše nějakou zajetou pravoslavnou komunitu:-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    KOMATSU: No a co z toho?
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    KOMATSU: nejsou jediní....
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    CHOMI: No oni jí možná zase upírají vám. :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    KOMATSU: my jim neupíráme inkarnace. My jim upíráme pravoslavnost.
    Ať si každej věří, čemu chce. Ale ať netvrdí že je něčím, čím není.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    AACHEN: Je to možná věc vkusu, ale osobně jsem takovému náboženskému synkretismu nakloněn spíš, než hysterické a paranoidní lamentaci fratera Nelsona, který ulpěl na konceptech, kterým sám nerozumí, ale kterým prostě věří shodně s tradicí, konsensy koncilů a politikou tehdejší Římské říše.
    Proč odpírat kolegům gnostikům jejich inkarnace? Obzvlášť pokud si na ně vzpomínají. Co do absurdity a míry iracionality si to nezadá s křesťanskou eschatologií.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    KOMATSU: To teda nene!
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    CHOMI: Ale jistěže jsou, to vy jste institucionalizovaná hereze :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: Synkretismus neboli česky cochcárna:o)
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    CHOMI: O tom neni pochyb, budou to spis nejaka hippy rezidua, začínali jako "hinduisti":
    In Oklahoma City he started a Hindu community that grew to about nine monks and three nuns. One day, in the late 70's, he announced to the brethren that they had "outgrown" the spiritual possibilities of Hinduism, and were going to become Christian. They then constituted themselves as the "Holy Protection Old Catholic Benedictine Monastery of the Primitive Observance." The Swami got himself consecrated a bishop by the self-styled "Old Catholic" bishop at St. Hilarion's Center in Austin, Texas (although he—the former "Swami"—stated categorically that it was unnecessary, because he had been a Roman Catholic bishop during the Middle Ages in a previous life!).

    Mě vždycky u těchle sektiček a církviček baví vyšperkované názvy jejich komunit ("Holy Protection Old Catholic Benedictine Monastery of the Primitive Observance.), mno, a reinkarnace je pro ně fakt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam