• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.



    "Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

    Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CHOMI: Ja bych ani nerek nohoru. Vem si knihu zjeveni, andele viditelne fici ve vzduchu, varuji lidi, vsude plno bed a lidi? Prd. Zatvrzely palice, jenom mensina udela pokani.

    Nahoru to urcite jde pro ty co poznali Jezise jako Spasitele. Pro ty 100%.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    LEON_KOWALSKI: Až do Krista ano, pak už to jde zase nahoru:o) ačkoli i ďábel je aktivnější.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CHOMI: Entropie? Cesky receno - od padu cloveka jde vsechno do kopru?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Tak nějak, ačkoli mi není jasné, jak chtějí kreacionisté vysvětlit vrozené vady nebo třeba tu homosexualitu.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Mluví s o hříchu prarodičů nebo o prvotním hříchu, nikde ale ne o dědičném hříchu.
    Samozřejmě, že Ježíš měl nnásledky prvotního hříchu. Například byl smrtelný:o)
    No vidíš, tak takhle detailně jsem ten traducianismus nezkoumal, ale je to možné - Bůh prostě na počátku určil pravidla a zákony a svět jede podle nich. A občas (často:-)) Bůh zasáhne přímo a tomu říkáme zázrak.
    Traduacianismus není ofociální nauka církve, jelikož pravoslaví se v tomto žádnou oficiální nauku nesnaží určovat. Nicméně je to převažující názor pravoslavných theologů.
    On ani západ tohle neměl dlouho definované, až dogmatem o Neposkvrněném početí se psotavil na posice kreacionismu, totiž že Bůh tvoří každou duši z ničeho.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    HARALD: To jo, ale plkalo s o tom na západě už pár století.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Jakožto pravosllavný Čech se příliš neorientuju v anglickém theologickém názvosloví - a anni to není potřeba.
    Existujee hřích prarodičů, jehož následky neseme všichni - ovšem nikoli hřích jako takový. Následky hříchu byl zatížen i Ježíš, ač nebyl nikdy zatížen hříchem. A ovšem i Bohorodička, ta samozřejmě nebyla bez hříchu, ovšem její hříšnost byla neskonale menší než u kteréhokoli jiného člověka.
    HARALD
    HARALD --- ---
    CHOMI: ...vznikla tuším po roce 1000...
    1854 jedno ze dvou vyhlášení "ex catedra"
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Toomu učení se říká traducianismus, zkus to najít na netu:o)
    Ježíš měl normálně lidskou duši s vším všudy - však byl pravý člověk, ne?
    V pravoslaví se mluví o prvotnním hříchu prarodičů a o jeho následcích, které samy o sobě nejsou hříchem, ale ztěžují život a k hříchu mohou svádět. Jak přesně to mají katolíci nevím, protože Gober v sousedním audítku onehdá vysvětloval, ež koncept "dědičného hříchu" katolíci nikdy neučili a bylo to spíš takové lidové chápání.
    Neposkvrněné početí Bohorodičky je naprostý nesmysl a ponížení Marie, bo ona s narodila stejně zatížená jako m všichnii, ale svou vírou v Boha, láskou k Němu obrovským duchovním zápasem se stala "nad cherubíny ctěnější" a hodnou porodit Boha. V katolickém pojetí její velké úsilí mizí a ona se stává pouhou loutkou.
    Nehledě na to, že u sv. otců staré církve o toom nic nenajdeme a je to katoolická noviny, která vznikla tuším po roce 1000.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Dlouho jsem tu nebyl, takže až teď jsem četl zajímaavou diskusi o homosexualitě. Bohu žel, objevily s tam některé omyly. Nuže, s homosexualitou se to z křesťanského (pravoslavného, což je totéž) hlediska má takto:
    Homosexualita, ve smyslu náklonnost ke stejnému pohlaví, může být buď vrozená nebo získaná. Získaná je jasná - např. zneužíváním v dětství nebo mnoha dalšími věcmi.
    Pojem "vrozená homosexualita" svádí k dojmu, že byla člověku dána Bohem je tedy v pořádku. Opak je pravdou. Podle velmi starého učení sv. otců (zastával je uuž Tertulián) nevzniká v okamžiku početí lidská duše !z ničeho", ale Bůh při jejím tvoření tajemným způsobem používá duše rodičů. Je to tedy stejné jako se stvořením těla a moderní genetika dává překvapivě této staré církevní nauce za pravdu. Ovšem duše každého člověka je pokřivená hříchem, byť by žil sebe svatěji - ostatně i ona vznikla ze hříšných rodičů. Z těchto pokřivených duší Bůh v řádu stvoření, který sám určil a dodržuje, nemůže udělat duši čistou. A proto se rodí děti různě postižené - slepé, s daunovým syndromem, bez ruky, se sklony k pyromanii i homosexualitě atd.
    Tyto vrozené věci jsou samozřejmě samy o sobě špatné, ale samy o sobě nejsou hříchem (je stejně nesmyslné, aby byla hříchem homosexualita, jako aby byla hříchem vrozenná slepota). Hříchem ovšem je vědomé přitakání a realisace těchto vrozených nemocí duše (prosím, nepleťe si tento více než tisíc let starý náboženský pojem s moderním pojmem "duševní nemoc"), tedy homosexuální/pyromanické/agresivní chování.
    Zde se dostáváme k dalšímu pojmu: homosexuální chování. To dokonce není závislé na homosexuální orientaci. Právě ono je běžně až získané, nikoli vrozené. A právě pouze ono je hříchem. Člověk se nemůže svobodně rozhodnout, zda se mu líbí muži či ženy - ale může se svobodně rozhodnout, s kým a zda vůbec bude sdílet lože. Rozhodne-li se por hřích, musí za něj nést následky, stejně jako každý jiný člověk za každé jiné hříchy.
    Ovšemže život těch, kdo se narodili jako homosexuálové (ale i s jakoukoli jinou nemocí duše) je těžký. Proto bychom jim měli projevovat lásku - ale jim jako lidem, ne jejich hříchu. Ale pokud Bůh na někoho dopustil vložit břímě, dal mu i způsob, jak toto břímě nést a překonat. Ta cesta je pro každého, i když pro každého jiná. Nevěřit v tuto moožnoost zanmená nevěřit v Boží lásku. Ostatně každý neseme svůj kříž (a Bůh dobře ví, jak nám je, vždyť On jej nesl doslova) a věřímee, že Bůh nás v tom nenechá a dá nám prostředky, jak to vše překonat.
    Na závěr ještě jedna poznámka: říká se, že hřích plodí další hřích a na této diskusi je to krásně viditelné. Mnoho z těch, kdo obhajují homosexuální chování, jsouc postavenoo před jasný výrok Písma (u sv. Pavla), raději, než by přestalo hájit hřích, odmítne Písmo - jež je psané v Duchu Svatém. Obhajoba homosexuálního chování tak vede k relativizaci Písma. To už má ale s křesťanstvím pramálo společného.
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    V Rumunsku bojuje kněz proti těžbě břidlicového plynu - Ekolist.cz
    http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-v-rumunsku-bojuje-knez-proti-tezbe-bridlicoveho-plynu
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Teologie neni v zapadnim pojeti veda ani nahodou. Doporucuji prvni cisla religionistickeho casopisu Religio, debatu mezi religionistikou a teologii. Je to sice akademicka disciplina, ale neni to veda, nesplnuje pozadavky. Podobne to ma filosofie. Ale to uz je taky off topic.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    THE_SON_OF_MAN: jesteze ty jsi tak srozumitelny. o cloveku, ktery lidi s jinym nazorem oznacuje za fasisty si hned clovek udela celkem jasny obrazek.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    libero-fašistů :-D

    "já hraju libero, vždycky libero, si pamatuj" :-D
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Ale ten paper nemel dokladovat ten konsensus pochopitelne, ten se tykal konkretniho vedeckeho nazoru... no vlastne nepochopitelne, kdyz jsi to nepochopil :)
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    ARMADILLO: Mno, michat teorie superstrun s nejakou karmickou esoterikou mi prijde jako docela dost ulet. btw o zadnem 25 rozmernem vesmiru jsem neslysel. Jen o bosonove teorii strun, ktera operuje s 26 rozmery...
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    THE_SON_OF_MAN: napsal jsi, cituji:

    "Ad genova kombinace...viz vyse - opet, jedna se o nazor jednotlivcu, ktery muze byt pro nekoho zajimavy, ale to je tak maximalne vse. Tudiz nejedna se o zadny vedecky konsensus (jako napr. gravitacni zakon)."

    Tak jsem napsal, ze nezavinenost homosexuality vedeckym konsensem je. neni treba nic kopirovat, kazdy si to muze precist...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Tak on i kdyby nakrásně třeba celý vědecký svět byl jednoho názoru, tak se vždycky najde jeden dva exempláři, kteří z toho či onoho důvodu budou mluvit něco jiného... a když Ti pak onen prvně zmíněný názor nejde do krámu, tak se můžeš bít v prsa a volat: ejhle, žádný konsensus!!!
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    ARMADILLO: No to se neshodnem, podle mýho se český dívky vrhly do krás západního světa s raketovym pohonem v prdeli, s rodinou či hodnotama to nemá nic společnýho, protože jim stačí aby je pak nějákej debil nabouchal na diskotéce a jsou tradiční jak moravká klobása.
    Co jsem měl možnost poznat, tak mi asi nejvíc vyhovujou američanky, ač každej správnej čecháček ví že jsou tlustý, zlý a zabíjej děti v letadlech, mě přišli hrozně nad věcí, rozumný a míra "kurevnosti" je na totálně jiný úrovni než u českejch holek. A to jenom co jsem poznal američanky u nás, či v irsku, Anglii, německu...
    Je to trošku kádrování ale co :-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Já myslím, že dost podobně jako karmické teorie...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam