• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ICXC: jako ze museli poslouchat toho wrstboro babtist magora pod oknama?
    ICXC
    ICXC --- ---
    Než za ty nenarozené děti, tak spíš za ženy, které si tímto prošly.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SANTAL: No určitě je možné konat za ty děti panychydu, předpokládám, žee je na to i nějaký postup v liturgických knihách.
    Tady je o tom nějaká diskuse: http://www.monachos.net/conversation/topic/7009-prayer-for-unborn-children-forbidden/ , nepročítal jsem to, ale snad by ses tam mohla o něčem dozvědět, případně se zapojit a zeptat.
    Případně s tímhle můžeš jít i za biskupem, nevím, pod jakou eparchii vaše obec spadá, ale oba biskupové, Rostislav i Jiří, jsou dobří a zbožní pastýři. Můžeš navrhnout nějakou iniciativu na úrovni biskupství a sama ji pak s požehnáním vladyky zkusit rozjet.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CHOMI: já na tom dělám .-)

    Jenomže zatím mám jednu odpověď, že nechtěně ztracené děti není třeba řešit, neboť jsou již spasené (k tomuhle: to není tak jednoduché a zejména - taková mše za zesnulé nemá jen účel směrem k zesnulým, ale taky k pozůstalým, že! a tady je to stejné, chceš obrečet a rozloučit se).

    Druhá odpověď je, že se pude o tom poradit (OK, ale to mimo jiné znamená, že se to neřeší - běžně - a jak říkám, tohle je fakt častý problém, tedy na Slovensku je to průměrně přes 100 dětí měsíčně).

    Fakt je, že jsem nezkusila najít další takové matky (pro větší tlak), ale zkusím (jen, jak říkám, toto není zkušenost která se běžně říká, kterou o bližním víš).
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SANTAL: Ale tohle tuším existuje, určitě je nějaká ikona Bohorodičky, ochraňující nenarozené atd. Ale tedy se to moc neřeší to je pravda a je to i škoda.
    Tak to nějak zkus navrhnout, požádat kněze, najít pár lidí, kteří by do téhle iniciativy šli s tebou atd. Je to konec konců naše církev a co my si neuděláme, to nemáme.
    Není rozdíl mezi tebou a knězem, všichni jsme královské kněžstvo a Boží lid. Je rozdíl jen mezi svatými a nesvatými.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CHOMI: Co já osobně je jedna věc - druhá, co bych chtěla aby dělal kněz (místo řvaní pod okny tam, kde je navíc jaksi pozdě).

    Přála bych si, MOC, aby alespoň jednou za rok byla mše za nenarozené děti. Mše za ty naše chtěné nenarozené - opravdu hodně by to leckteré ženě pomohlo a pro ně církev nedělá, z mého pohledu nic - i za děti zabité, nechtěné... Leckterá žena později opravdu lituje, má jiné dítě "namísto" zabitého. (Jejich žal a celoživotní trauma je taky něco, co by mělo fungovat při prevenci - myslet na to co bude potom, ne jen řešit aktuální situaci a ... nepohodlí). A jsou děti, kterých se matky zbavili a nemodlí se za ně nikdo. I za tyto by měla být obětována...

    Existence takové mše pak taky funguje jako prevence, výchova - myslet na nenarozené děti s láskou, ale - nedopustit, aby tak dopadly jednou ty naše...
    HARALD
    HARALD --- ---
    Existuje dodnes hojně používané úsloví "Poturčenec horší Turka", které ještě v dobách Rakouska -Uherska vycházelo ze zkušenosti lidí na ůzemích pod nadvládou Osmanské říše. Z těch dob je označení Turek až dodnes označením cizí osoby, která má moc a utiskuje dotyčné.

    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Myslíš Istanbul?:o)
    ICXC
    ICXC --- ---
    ICXC: promín CHOMI, ale já už jsem tím Simeonem zhnusen a už nebudu uctivě a "slušně" mlčet... Simeon je sobecký, megaambiciózní a dnes už i senilní člověk. Klidně obětuje celou církev, aby bylo po jeho a pokud nebude, zničí ji, nebo předá do "správy" Turkům
    ICXC
    ICXC --- ---
    COCKROACH: jo je to super nápad, jak církev zničit... Senilního Simeona to už nemusí zajímat, protože za 20 let se už bude hezkých pár let smažit v pekle... ale co ti ostatní? Z čeho bude církev platit své kněze, z čeho bude financovat svou misijní a charitativní činnost? Ať si Simeon vrací peníze, ale SVOJE... A že jich má...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Ten návrh má dva cíle: postavit veřejnost na jeho stranu a poškodit církev.
    O peníze jde lidem kolem vl. Kryštofa, když teď o ně přišli, tak radši, ať je nemá nikdo.
    Kdyby církev peníze odmítla, tak se tím nic nespraví, protože tohle už je osobní.
    A věcně je to taky nesmysl - psal jsem vladykovi Simeonovi, z čeho chce potom církev financovat, neodpověděl.
    Z darů věřících je to nesmysl - to ještě hodně dlouho nepůjde. A jestli, tak nějaké ruské farnosti, české ani omylem.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    btw co rikate na navrh vladyky Simeona, aby pravoslavna cirkev odmitla penize od statu? podle me super napad, ale prisel pozde, protoze pokud, podotykam, pokud, slo opravdu na zacatku o penize, tak ted uz podle me jde i o funkce. podotykam, ze nestojim na zadne strane sporu. myslite, ze by pripadne odmitnuti penez mohlo mit nejaky ucinek?
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    CHOMI: diky za vycerpavajici odpoved :) to jsem hledal presne toto.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    THE_SON_OF_MAN: ano, zcela vyjimecne se shodnem...oba Halici jsou ...to... :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    ADAMIRA: ????
    Asi to vážně nemá smysl.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    CHOMI: samozdrejme ze nic a promin, porad je to vic nez petice.

    ale mas pravdu, slo mi o tu otazku na ktrerou jsi zodpovedel, pokracuj s nekym kdo netroli a veci rozumi, zteba tsom.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    ADAMIRA: O to nejde. Tys prostě odpověděl na tu otázku asi ve stylu: "Co děláte proti zabíjení a válce ve světě?" "Nestřílím ostatní." Super, jen ať začně každý u sebe, ale víš sám moc dobře, že na tohle jsem se neptal. Beru to tedy jako přiznání, že proti potratům neděláš prostě nic. O. K.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    CHOMI: ne, normalne jsem se te na neco zeptal a ty jsi chvalihodne odpovedel. dal jsem ti chtel naznacit, ze nejlepsim co podle me muze clovek v boji proti potratum udelat, je osveta v oblasti antikoncepce. ale chapu, ze to je tady, kde je vzorem rezim kterej urcuje kdo s kym smi spat, fantasmagorie.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    ADAMIRA: Jo tak, ty tu jenom trolíš. Tak to potom ano...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    HAROLD: ty vole humor !
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam