• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Ale kdeže, jsme autokefální církev, takže jenom my si určujeme, kdo je naší hlavou (jistě, kromě Krista :-) A tou je vl. Rastislav.
    Nehledě na to, že tyhle stránky dělá parta kolem vl. Simeona, takže tomu, co se tam píše, nelze věřit.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    Komuniké Ekumenického patriarchátu k výsledkům jednání v Cařihradu
    http://sul-zeme.cz/...eho-patriarchatu-k-vysledkum-vcerejsiho-jednani-v-carihradu&catid=8&Itemid=101

    Takze Simeon je porad hlavou cirkve v Cesku a Slovensku...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: Apokatastase byla zavržena na 5. koncilu. Protože je to v podstatě gnostická nauka. A silně pochybuju, že jí učil sv. Maxim Vyznavač, protože to by byl kacíř. Takže v tomhle bych Berďajevovi zas tak nevěřil.
    Všeobecné vzkříšení myslíš jako všeobecné spasení? Tak tomu nevěřím. ale bylo by to krásné, kdyby všichni spasení dosáhli. Ale myslím, že to to tak nebude.
    Berďajev má pravdu v tom, že tohle není otázka viny a trestu před Bohem a nějakých právnických kategorií. Ale někteří lidé se prostě sami svým životem přivedou do stavu, kdy nejsou schopni být s Bohem a tedy musí žít ve věčném zatracení. Bůh s nesmírnou lítostí jejich svobodnou vůli respektuje.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    New Page 2
    http://www.popjan.cz/pravda.htm
    Nikolaj Berďajev : PRAVDA PRAVOSLAVÍ

    "Proto centrálním svátkem v životě pravoslavné církve je svátek Paschy, Světlého Kristova vzkříšení. Zářivé paprsky vzkříšení pronikají pravoslavný svět. V pravoslavné liturgice má paschální svátek daleko větší význam než v katolicismu, kde vrcholem je svátek Kristova Narození. V katolickém prostředí se setkáváme především s Kristem ukřižovaným, v pravoslaví s Kristem vzkříšeným. Kříž je cesta člověka, avšak po ní spěje, jako i celý svět, ke vzkříšení. Tajemství ukřižování může snad zastínit tajemství vzkříšení. Tajemství vzkříšení je mezním tajemstvím pravoslaví. Tajemství vzkříšení je nejenom lidské, ale i kosmické. Východ byl vždy kosmičtější než Západ. Západ je lidštější, v tom je jeho síla a význam, avšak zároveň i jeho ohraničenost. Na duchovní půdě pravoslaví se projevuje tíhnutí k všeobecnému spasení. Spasení je chápáno nejen individuálně, ale i obecně (sborově), společně s celým světem. Z pravoslaví by nikdy nemohla vzejít slova Tomáše Akvinského29, který řekl, že spravedlivý v ráji bude pociťovat radost nad mukami hříšníků v pekle. Podobně na půdě pravoslaví nemohlo vzniknout učení o předurčení, nejenom jako forma krajního kalvinismu 30, ale i v té podobě, jak je vyjádřil blažený Augustin31. Velká většina východních učitelů církve, od Klimenta Alexandrijského32 až k Maximu Vyznavači33, zastávala apokatastasi - všeobecné spasení a vzkříšení. A to je charakteristické i pro (současné) ruské náboženské myšlení. Pravoslavné myšlení nikdy nebylo tlumeno idejí božské spravedlnosti a nikdy nezapomínalo na ideu božské lásky. A hlavně, nikdy neurčovalo člověka z hlediska Boží spravedlnosti, nýbrž myšlenkou proměnění a zbožštění člověka a kosmu."


    chtěl jsem se jen zeptat, jaký je váš názor na všeobecné vskříšení? doufáte v něj alespoň?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Tento týden byla zprovozněna nová podoba oficiálních stránek naší místní pravoslavné církve na www.pravoslavnacirkev.cz
    Oficiální facebooková stránka je zde https://www.facebook.com/pcczs?fref=ts
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    CHOMI: přestat kouřit, a žádný internet :D ( stejně to proberu s o. Josefem)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: Nemocní jsou každopádně od postů osvobozeni. Takže jestli máš až takový problémy, tak půst vůbec neřeš. Ideálně to samozřejmě prober se svým duchovním otcem, máš-li jakého, třeba přijdete na nějaký způsob, jak se "postit" jinak. Třeba nekoukat na televizi nebo něco takového:o)
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    jo chtěl bych se zeptat, jak to REÁLNĚ máte s postní praxí?
    (nejde o nějáké měření pindíků, spíšwe o to, žejsem echtovně zhubnul na infekčním s kapilobakterem a nějáká veganskýá strava se mne asi týkat moc nebbude, páč jak zhubnu ještě tak o 2 kila a jsem studený)
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    Orthodox Filmmakers and Artists
    http://www.orthodoxfilmmakersandartists.blogspot.cz/
    Krátké filmy s právoslavnou tématikou
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Jasně, zdehle: http://www.orthodox.sk/
    Jsou tam i fotky v odkaze.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SANTAL: Ano, chvála Bohu, vl. Rastislav působí jako tichý mnich, ale důležitých chvílích dokáže rázně jednat a hájit naši církev. Takto má aj ozajstny biskup vyzerať!
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    A příští neděli je intronisace Rastislava, v Prešově :-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: To nevím. Určitě budou fotky.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    Monks from the Kiev-Caves Lavra stand between police and demonstrators in Kiev / OrthoChristian.Com
    http://www.pravoslavie.ru/english/67776.htm

    (you shall not pass!!!!)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Intronisace nového pražského arcibiskupa vl. Jáchyma se uskuteční v kathedrále sv. Cyrila a Metoděje (v Resslově ulici) v sobotu 1. 2. od 9:30.
    Všichni jste srdečně zváni:o)
    Krátký životopis našeho nového vladyky najdete zde: http://pravoslavnacirkev.cz/aktuality.htm
    VOJPA
    VOJPA --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Nevím, jestli v tom pokračovali. Já jsem to embryo dostal v centru Prahy, ale všiml jsem si, jak na to někteří lidé reagovali. Jako by jim v tu chvíli skutečně došlo, že se při potratu zabíjí dítě, a nevyhazuje se jen jakýsi biologický odpad. Takže podle mého názoru to určitý úspěch mělo.
    VOJPA
    VOJPA --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Tyhle modely embryí se v ČR rozdávaly už před několika lety, myslím, že to organizovalo HPŽ.
    ICXC
    ICXC --- ---
    Pulcovi hlavně žádnou funkci... může být rád, že po něm a jeho hospodaření nikdo nepůjde a bude moci na návštěvu do Ruska..
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Zde přikládám pro zájemce tiskové zprávy o volbě nového pražského arcibiskupa a nového metropolity Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam