• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUŽivot v zemědělství - zkušenosti, rady, tipy
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    BLOODY_COUNTESS: nakej chov ovci tedka vysel, zkus treba nakladatelstvi brazda, nebo jeste lepe zemedelskou knihovnu, tam budou mit i nejaky technicky doporuceni asi, nebo zahranicni literatura naka... jak rikam v ovcich moc zbehla nejsem jen co jsem pochytila ve skole :) taky by mozna bylo fajn mit dobre vztahy s chovatelem co od nej budes odbirat, jiste ma spoustu veci odzkousenych a muze poradit
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANABEL_LEE: hm, dobre.. my jsme to meli vzdycky pro sebe, nebo prodavali "pod rukou". ale vzdycky slo o kusy rocne, nikdy cele stada. neni to hup na kozu, hrome.
    BLOODY_COUNTESS
    BLOODY_COUNTESS --- ---
    ANABEL_LEE: no ano, řikala sem si, že ve výčtu otázek mi ještě spousta věcí chybí :D
    tak jedna z mála věcí, kterou vim je, že to bude Suffolk ;)
    jinak - nějaká doporučená literatura? :) (na tabulky.. podestýlka, beran/ovce atd.)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Domácí porážku upravuje veterinární zákon, konkrétně paragraf 21, podle kterého mohou být jatečná zvířata s výjimkou skotu včetně telat, koní, oslů a jejich kříženců a jelenovitých z farmového chovu, být poražena v hospodářství chovatele, jsou-li jejich maso a orgány určeny pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele, to znamená, že splňují podmínky domácí porážky.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    V rámci domácí porážky je možné porážet ovce a kozy. Je však nutné počítat s určitými omezeními vyplývajícími z EU legislativy - nařízení o vyšetřování ovcí a koz na transmisivní encefalopatii – TSE. Je povinné nechat vyšetřit každou ovci a kozu starší než 18 měsíců na TSE, to znamená, že starší kusy musí být poraženy na jatkách. Dále pak je třeba počítat s tím, že od stáří 12 měsíců se musí likvidovat v asanačním podniku tzv. specifikovaný rizikový materiál, což je například lebka, páteř či slezina.

    takze jako domaci porazka to jde, jenomze tady countess nechce delat domaci porazku, ona to chce prodavat
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: doma muzes zabijet akorat prase a to v mnozstvi jeden kus pro ucely tzv. domaci porazky. u ovci a koz byla ovsem spongiformni encefalopatie nalezena jeste driv nez u krav, bacha na to .)
    KUATO
    KUATO --- ---
    ja myslim, ze zabijet doma nemuzes akorat hovezi - kvuli (pseudo)nemoci silenych krav, jinak muzes vsechno.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    BLOODY_COUNTESS: doma si to porazet nemuzes, pokud si neudelas jatka, to jsou desetimiliony vstupu. co se vstupnich nakladu tyce, u ovec si nejsem jista napriklad s cenama plemennejch zvirat, ale zkusim te trochu nasmerovat

    zvol si zpusob chovu, predpokladam ze extenzivni, tedy kolik budes mit ha pastvin, jaky zpusob spasani, jake oploceni, kdo se ti bude starat o pastivny (sekani nedopasku, vlaceni, diskovani)

    jaky budes mit zpusob plemenitby, zda berana, kolik beranu a kolik jehnic (idealni pomer si tedka nepamatuju ale na to bude literatura), jake plemeno ´- to je dost dulezity, jestli bude kombinovany nebo ciste masny, ty kombi maji vice jehnat ale zase min masa na trupu). ovce jsou sezonni, mivaji dve rozmnozovaci obdobi v roce, tj. odbyt masa jednorazovy dvkrat rocne, vetsinou v pul roce tech jehnat

    jak je budes zimovat? na zimu potrebujes seno a podestylku, na to taky existujou naky tabulky, kolik asi sena a slamy se tak spotrebuje na dobytci jednotku, cena surovin se lisi podle sezony a oblasti, nutno se poptat... z toho take vyplyva otazka zda si toto budes delat sama nebo budes nakupovat

    otazka jadernych krmiv je sporna, nekde se ovce ve vykrmu jeste prikrmuji asi zavisi na vydatnosti pastvin a na tom kdy ta tvoje jehanta budou mit jatecnou zralost

    co voda? ta bude odkud? jak budou organizovany napajecky? nezamrzne?
    co uprava srsti? budes strihat sama - nutna investice do strojku - nebo si outsorocvat strihace? plati tez pro upravu paznehtu

    co odvoz hnoje, kam ho budes davat? vlastni hnojiste, nebo kontejner/valnik a odvoz pryc?

    nezapomenout na veterinarni vydaje, pokud vim i chovne ovce se vakcinuji, u jatecnych je nutno hlidat pripadne ochranne lhuty u leciv

    naky odpisy z budov a pastvin a urcitou spotrebu materialu na lisy, ohrady, paznehtni kleste, naftu, techniku, naky nahly veterinarni vydaje je take nutno zvazit...
    BLOODY_COUNTESS
    BLOODY_COUNTESS --- ---
    KUATO: nečekám kontrolu každej měsíc, ale ráda bych lidem dokázala, že jehně je skutečně "eko", takže v pozvání by nebyl problém.... třeba... jen jde o to, kolik z těch lidí by přijelo ;)
    né každej si může v mikrobytě dovolit dva mrazáky ;))) krom toho, že mám pocit, že mrazem se maso trošku znehodnotí (chuťově) a tak si radši koupim tři řízečky na oběd ;))))

    placení - nooo momentálně se pohybuju (stále ještě) v úvahách dodavatele masa. takže maso dodávat někam... nebo si zařídit porážení někde jinde. (lze-li to vůbec)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BLOODY_COUNTESS: ad navstevy - jakmile jednou nabydu dojmu, "ze se ti da duverovat", nebudu te nejspise kazdy mesic navstevovat, abych te kontroloval :o). a prave kdyz si lidi naucis, tak nebudou jezdit pro pul kila kotletky a kousek ze zadni kyty, ale pro cele kusy. s vyjimkou prasat a hoveziho jsou veskera zvirata chovana v u nas na maso jen "takovi vetsi kralici". ja bych si treba rad nechaval u nekoho blizko nas vychovat kazdy rok nejakou husu nebo krocana. ale nejsou lidi, takze to resim tak, ze koupim zverinu. a tu mi priveze myslivec i s kozuchem a rozpitvam si to sam :o). ale samozrejme jde domluvit, ze privezou hotove maso, zaplati se nejaky myslivec, ktery to udela. jde o to, naucit lidi JINAK uvazovat. osobne znam x lidi, kteri to tak delaji. na dedine jsme na to zvykli :o). kdo nema dva mrazaky, ten jako by nebyl :o). kupovat tri rizecky na obed, to jsou mestacke manyry :oP.

    ad placeni - pokud budes prodavat bez certifikatu, obejdes se bez pico*** typu zaoblene rohy, nutnost panskeho i damskeho zachodu na provozovne, i kdyz by tam stacil jeden spolecny, kdyz tam pracuje jen 1 reznik, vsechno v nerezu, pousteni vody na fotobunku... v tomhle jsou cesi papezstejsi nez papez (eu).

    znamy byl nedavno v Anglii a se znamou sel v Londyne pobliz centra do nejakeho reznictvi. kdyz videl, jak to tam vypada - obeschle maso na hacich, dreveny stul nacucly stavou po 30 letech uzivani... tak z nej jenom vypadlo neco jako "tyvole, tohle byt u nas, tak to hned zavrou..". holcina mu jen s usmevem rekla "a to jeste nelitaji mouchy..".
    BLOODY_COUNTESS
    BLOODY_COUNTESS --- ---
    KUATO: cena výslednýho produktu hraje moc velkou roli (možná tu největší - docela ráda bych na tomhle postavila, ovšem je fakt, že v tom případě bez certifikátu. momentálně ale nemám ani ánunk o vstupních nákladech a nedaří se mi nic najít). "samozrejme bych musel videt, jak je chovas.." - no a kdo se odhodlá a fakticky se přijede podívat? pár lidí možná...

    napolo načerno lidem - to sice jo, ale třeba osobně jich neznám tolik. jehněčí/skopový je dost specifický maso a ne každýmu chutná. v tomhle vidim problém v distribuci bez certifikátu.

    btw teda bez delší diskuze... čemu všemu platim za certifikaci bio? měla sem dojem, že kontrolnímu orgánu a svazu pro-bio. je tam ještě něco navíc?
    KUATO
    KUATO --- ---
    BLOODY_COUNTESS: kdybys mi nabidla treba dvoji jehneci maso - k jednomu bys rekla, ze pochazi od ovci chovanych prirozene, krmenych travou, senem, ale bez certifikatu - za 150kc/kg, nebo totez akorat s certifikatem za 350kc/kg (protože ten narust ceny by byl zpusobeny spoustou nakladu, abys vyhovela urednimu simlu), koupil bych si nejspis prvni, ale urcite ne druhe (nekradu). samozrejme bych musel videt, jak je chovas...

    Realne - pokud budes chovat zvirata v malovyrobe, tak jsi schopna to rozprodat mezi znamyma. pokud chces mit stovky kusu, tak uz asi ne. takze otazka je - co jsi ochotna za to zaplatit (cas, nervy..), abys prodavala s certifikatem a co vubec si od toho slibujes.. protoze paradoxne to nemusi nutne byt ziskovejsi, nez prodavat napolo nacerno lidem, ktere znas, kteri znaji tebe. znam vic lidi vcetne sebe, kteri by si radi nechali vychovat zdrave nejake zvire/drubez a koupili by si ho, pokud by to nebylo za nehorazne predrazene ceny, v jakych se bohuzel pohybuji bioprodukty. bylo by mozna na delsi diskusi, ktere faktory delaji tak brutalni narust ceny.
    BLOODY_COUNTESS
    BLOODY_COUNTESS --- ---
    PETEKKA: děkuju :)
    v podstatě to, co si mi napsala, sem na netu našla, ale vyplynuly mi z toho právě tyhle otázky :)
    chemka - vydává se seznam povolenejch přípravků. dřív se muselo nahlásit, že se je chystáš použít. teď to funguje tak, že je použiješ, ale při kontrole musíš prokázat proč si je použila
    půda - no právě, ale jak dlouho odpočívat? ;)
    bio - v podstatě mi de jen o blbou nálepku. chceme mít hospodářství a prodávat maso a nějaký produkty. myslim, že s nálepkou BIO je to pro lidi taková jistota. kdežto když jim řeknu, že ovce běhá celej život po louce a jablka nejsou chemicky ošetřený, tak mi to věřit můžou, ale nemusej.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    co se týče mláďat, ta by měla bejt "od základu" bio, tzn, že bych se přikláněla k mláďatů z bio chovu.(ale tuhle info nevim stopro.)
    ty jako budoucí biochovatelka se zaregistruješ u kontrolní organizace jako je např. KEZ, po splnění určitýh podmínek dostaneš povolení (certifikát) a pak ti chodí pravidelně inspekce na kontrolu. nevim přesně, jaký užívaj metody, ale na chemku, která tam nemá co dělat, přídou.

    zvířata nesměj být léčena antibiotiky a pokud onemocní a jsou jim podána atb, na nějakou dobu ztrácejí status bio. ..takže se přistupuje spíš k homeopatické léčbě apod.

    nesmíš vedle sebe chovat dva stejné druhy ovcí s tim, že jedny jsou bio a druhé ne(byla by možná záměna,podvedení zákazníků atd)jedině naprvní pohled od sebe rozlišitelná plemena, jestli mi rozumíš

    je třeba je krmit krmivem v biokvalitě

    je toho hodně, určitě se dozvíš víc přes tu kontr. org. :)
    hodně štěstí, chce to pevné nervy-hlavmě s úřady a při plnění jejich podmínek...
    http://www.kez.cz/main.php

    co se týče krmiva pro tvý bio stádo či bio hejno slepic.), musíš je krmit pochopitelně bio potravou. je přece blbost, aby zvířata spásala trávu, která roste z léta chemicky ošetřované půdy. ale myslim, že je to daný tak, že tu půdu musíš nechat několik let "odpočívat", aby se zpamatovala, chemka se ztratila a ty mohle ekologicky pěstovat a chovat.

    BLOODY_COUNTESS
    BLOODY_COUNTESS --- ---
    jo, ještě jedna věc mě napadla - dost zásadní
    lze vůbec na půdě, kde dosud probíhá intezivní rostlinná výroba (pšenice+ječmen), provozovat ekochov zvířat?
    sem lama no :) ale nějak se začínat musí =)
    BLOODY_COUNTESS
    BLOODY_COUNTESS --- ---
    takžeee
    když chci chovat ovce, na maso, maso chci mít v biokvalitě... musim si první ovce pořídit z ekochovu? nebo si člověk pořídí ovce z normálního chovu a jehňata po nich můžou bejt v biokvalitě? (nevim, jestli je to srozumitelný ;) )
    to samý se slepicema, ale na vejce. může bejt slepice "normální" a po určitý době krmená biozrním může vyprodukovat biovejce nebo musí bejt kuře z ekochovu?

    a jak se prokazuje použití povolenejch chemickejch přípravků? schovám si napadenou větvičku jabloně nebo jak? :)

    v idálním případě - najdu nějaký směrnice pro chov zvířat v ekochovu? jako konkrétní čísla a podmínky. co sem kde našla, tak je to dost všeobecný :-/
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    povídej hele:)
    BLOODY_COUNTESS
    BLOODY_COUNTESS --- ---
    tuhle diskuzi sem potřebovala :)))
    zdravím. není tady někdo kdo má zkušenosti s/zajímá se o ekozemědělství? měla bych pár dotazů :)
    GLOBUS
    GLOBUS --- ---
    zdravicko, chtel bych se zeptat, jestli tady nekdo netusi, jake jsou povinnosti vlastnika orne pudy, paklize nejake ma, coz tusim ze ano...

    popr. jestli se tyto predpisy nejak lisi pro zahradu a sad...

    zatim dik
    RADU
    RADU --- ---
    ANABEL_LEE: tak moc prakticky neporadim.jediný co mi bylo řečeno že logicky musíš vědět jak velký plemena ovcí tam budeš mít a jak vysoko ti skáčou koně.kámoška má poníky a koně a původně jí stačily pásky ve výšce 60 a 120 cm ale za chvíli se to naučil ten kůň buď podlezt nebo přeskočit takže byla nucená dát pásky 3. a prej nekupovat umělý sloupky ale spíš dřevěný impregnovaný, který v poho udržej váhu tý pásky.) tak sem ti moc asi nepomohla co
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam