• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    ALERT:
    1) Hydroizolací myslíš odizolování "zakopaného" domku od pronikání vody?
    2) Ta pokročilá doba mi není jasná :) . Je možné vytvořit "tepelně soběstačný" dům i bez prosklené jižní stěny?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    můžu se zeptat jestli má někdo zkušenosti s mobilními domy (mobilheimy)??

    To by mě zajímalo jak vyřešíte přívod vody a odpady to takovýho domu na pilotech... Nebo budem chodit do kadibudky a pro vodu do studně??
    ALERT
    ALERT --- ---
    tak jilovo-kamenny dum si vytvari kontrolovane vnitrni prostredi tim, ze ma dlouhou setrvacnost akumulace tepla (stare kamenne hrady maji treba pul roku). Moderni nizkoenergeticke (mozna spis ty nulove) domky jsou spis izolovane bubliny, ktere dokazes vytopit zehlickou :) takze kdyz vyresis blbe stineni, tak ti tech nekolik stovek watu od primeho slunicka zatapi vic nez nezvana navsteva :D ...clovek ma v klidu asi 85W


    ASAAHI: ty nizke piloty jsou jednodussi a levnejsi, pro domek naprosto dostacujici. energeticky ani neni, stejne to musis izolovat a k tomu resis vetsi problemy s hydroizolaci. a jizni fasada neni vubec nutna.. doba pokrocila ;)
    LURA
    LURA --- ---
    Náš ekologický jílovo-kamenný dům tedy s přehřátím problém nemá ani v létě ;-)
    ALERT
    ALERT --- ---
    ASAAHI: no nizkoenergeticky domky maji pak spis problem s prehratim.. a to i v zime, kdyz vyleze slunicko
    ASAAHI
    ASAAHI --- ---
    KOKES: to je zvlastni ale to zakopani je energeticky imo mnohem vyhodnejsi (samozrejme s prosklenou jizni fasadou)...vyhoda stavby na pilotech je v nasich koncinach, kde je porad vetsi problem s vytapenim, nez chlazenim stavby, asi hlavne ta, ze nenarusujes puvodni teren, coz souvisi taky s recyklaci....jinak nechapu proc?
    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    KOKES: takhle to maj ti mi znami ve spanelsku az na tu vegetacni strechu.ty piloty si udelali z pneumatik podle eartships
    KOKES
    KOKES --- ---
    k reynoldsovi(earthship) ještě zajímavý opoziční článek - názory projektantů http://www.ekolist.cz/dotaz.shtml?x=160886
    zejména
    "U nás bych doporučil jiný postup, pokud otázka směřuje k domu s co nejmenší ekologickou stopou. Dům nezakopávat, ale postavit na pilotech nad zemí s dřevěnou kostrou, zateplený slámou, omítaný v interiéru jílovými omítkami, s vegetační zelenou střechou a optimalním solárním systémem a take samozřejmě s řízeným větráním s rekuperací tepla. Může být nízkoenergetický až pasivní dům (minimální provozní energetická náročnost)," doporučuje Aleš Brotánek. Stavební materiály takové stavby jsou v naprosté většině z obnovitelných surovin = minimální ekologická stopa při pořízení stavby. Po dožití jsou snadno recyklovatelné = minimální ekologická stopa při likvidaci.
    Kurňa a mě se zakopaný dům(zcela) tak moc líbí:-)
    LURA
    LURA --- ---
    LINKOS: Proto jsem usoudila, že je lepší koupit starý dům a postupně ho rekonstruovat. Protože nikdo neví, co tam už bylo a co ne, navíc rekonstrukce nemá tak přísné předpisy jako stavba nového domu, takže si mohu dovolit víc experimentů ;-)
    A kromě toho záleží na místních úřednících. Šla jsem se zeptat na úřad, co potřebuji ke stavebnímu ohlášení a odcházela jsem s podanou žádostí, kterou mi pán na úřadě pomohl vyplnit. A když jsem se ještě ptala na stavební povolení ohledně přestavby stodoly, tak mi řekl, že když přinesu nějaký plánky, dalo by se to udělat taky na ohlášku :-)
    DAW
    DAW --- ---
    LINKOS: To je pravda.. ale fsechno se da casem zmenit.. mam takovej dojem, ze se zapadni svet pomalu otevira i temto moznostem.. tak muzeme bejt u toho a aktivne se na tom podilet :-) .. uz treba i jenom tim, ze o tehle vecech mluvime a sirime informace mezi ostatni..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Ono postavit si hezký baraček z takovejch material se dá celkem levně, problém je ohledně různejch povolení atd. Takovej barák postavíte třeba do sto tisíc, jenže ruzný projekty, stavební povolení atd. Tě přídou na spoustu peněz, v podstatě to překona cenu baráku. A to nemluvim o vodě, kanalizaci, elektrice případně plynu
    DAW
    DAW --- ---
    B_KOMPLEX: Joo tyhle domy z pytlu jsou fakt krasny.. a je to vec, kterou si můze postavit prakticky kdokoliv behem velice krátkeho casu.. skvela inspirace..
    Kdybys chtel knizku v anglictine, kde se pise o staveni ze slamy (a taky ze dreva a z kamenu a bambusu a hliny atd..) tak ti ji muzu pujcit.. je to takovej soubor vsech moznejch technik staveni z prirodnich materialu.. s fotkama.. s technickejma informacema.. a s osobnima zkusenostma lidi, ktery si tak svoje domy uz postavili..
    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    potkal sem ted v portugalsku lidi,co si postavili u barcelony domek ze slamy.mam od podrobnou fotodokumentaci,jak to probihalo a skopiroval sem i spoustu pdf dokumentu k tomu potrebnych az i po vyrobu biodieslu,vodnich filtru,forest garden atdatd,bohuzel pro me je v anglictine jen neco,neco ve francouzstine,spanelstine
    hodne doporucovali knihu barbara jones - building with straw

    jinak teda jeste mi ukazali na netu techniku staveni z ekopytlu plnenych bahnem,coz je velice levny zpusob ekostavby
    http://images.google.cz/images?hl=cs&lr=&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Acs%3Aofficial&hs=BMa&um=1&sa=1&q=cal+earth&btnG=Hledat+obr%C3%A1zky&aq=f&oq=
    DAW
    DAW --- ---
    DAW: Ten workshop teprve bude.. mam trochu zmatek v datumech.. bude to 13.cervna v Borovnici u Benesova
    JARMILKAS
    JARMILKAS --- ---
    LINKOS: k tem konopnym materialu .. Francouzská společnost Isochanvre si nechala patentovat stejnojmenný materiál z konopí, sloužící jako náhražka betonu. Tento materiál se vyrábí zvápněním a slisováním drti z konopných stonků; je stejně pevný jako beton, ale sedmkrát lehčí a pružnější, lépe odolává přírodním podmínkám a také lépe izoluje. V Evropě je již z tohoto materiálu postaveno několik stovek domů. Konopná drť je obalena křemíkovou vrstvou a smíchána s vápnem a vodou. Hotový produkt má tyto vlastnosti: výborně tepelně i hlukově izoluje, propouští páry, nehoří, je nepoživatelný pro hlodavce, termity a hmyz, odpuzuje a odvádí vodu, je lehký, je trvanlivý. Používá se pro podlahy, stropy a omítku. Jako izolační materiál se používá nesmíchané pazdeří; hodí se pro podlahy, vnitřní izolaci a izolaci střech.... z konopi lze tedy postavit cely dum .. vcetne zdi podlah atd .. dela se to šaluňkem do hrazdeny stavby ..
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    DAW, LURA: To je docela zajímavá technologie. Pak by ale dutost stonků neměla mít na izolační vlastnosti vliv.
    KOKES
    KOKES --- ---
    Dneska jsem narazil v TV v Přemkovi na reportáž o solárních panelech na ekodomu. Mluvili tam o návratnosti investic za deset let. Škoda, že se nezmínili, že platí v případě, že se dodává proud do sítě za 14kč a zpětně odebírá za 5kč. Aneb, nechte si od ostatních zaplatit svůj baráček. Lesk a bída tv zpravodajství.
    LURA
    LURA --- ---
    FALLENANGEL: Spíš desky nebo snad ty tvárnice, jak píše DAW. Snopy by podle mě neizolovaly a spíš hnily - je to vlastně strukturou podobný materiál, jako kopřivy.
    DAW
    DAW --- ---
    KONOPA o.s.
    http://www.konopa.cz/

    Tematicky workshop: "Vyuziti konopi ve stavebnictvi"
    Uz tuto sobotu :-)
    http://www.raskin.cz/LinkClick.aspx?fileticket=PHOg9BwIg7g%3d&tabid=1781&language=cs-CZ
    DAW
    DAW --- ---
    Ja jsem o tom pred par lety videl nejakej dokument a tam vyrabeli primo takovy tvarnice, ktery odlejvali z nejaky pasty vyrobeny z konopi. Rikali, ze prej to je skvelej stavebni material, protoze je to plny vlaken, ktery docela dobre izolujou..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam