• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    VODA
    VODA --- ---
    DIXIE: jasně, železobeton, ale harmonickej
    KOKES: jj, si to ty potvory postavily za městem:-)
    TOXICMAN: ne
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    VODA: akorat bych rekl ze je to vsechno zelezo-beton..
    viz http://www.erdhaus.ch/images/underconstruction/krim/krim_0_gr.jpg
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    VODA: skvělé :) nemáte informace o podobných projektech u nás?
    KOKES
    KOKES --- ---
    VODA: normální hobbitín:-)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    COMODOR_FALKON: myslím že jsi krutě mimo mísu...

    viz např. tenhle post
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    GRETKA: Proto jsem zmínil tu tepelnou izolaci...
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    COMODOR_FALKON: ten vypada jak domecek z karet na tom prvnim obrazku! a v clanku pisou ze je to pro rozvojove zeme, tudiz tropika, tam se spis musi resit vetrani...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SELECTOR_IX: Beton, resp. nějaká základní konstrukce (ideálně deska) z něj, nejlépe prosycená železem, je prakticky nezbytná k tomu, aby byl Tvůj dům dlouhodobě staticky stabilní... Že někdy nestačí ani to, to už je jiná...

    YBUKO: Z toho článku jsem se prolinkoval k tomuto. S drobnými úpravami by se tak dal postavit i mnohem větší domek za pár kaček...
    Byť nejspíš by se musela ještě dořešit tepelná izolace...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    MYKO: Dost dobře nerozumím tomu, proč je na všecko mít třeba studie. Byť jsem si vědom toho, že někde za městem pozvolna ale jistě tlejí a práchnivějí tisíce starých pneumatik, přílišné samaritánské sklony k nim nepociťuji. Zkrátka a dobře nepotřebuji žádné třeba i nastokrát dokazované studie k tomu, abych si uvědomil, že v domě z pneumatik bydlet nechci. Nelíbí se mi ani pneumatiky, ani takový dům, ve svém domě se chci cítit příjemně a dobře a brát na sebe zdánlivě bohulibé břemeno ve výsledku vyjde jako směšná sebenalhávání. Ono je totiž z hlediska kvantifikace škoda na ŽP naprosto jedno, jestli ty pneumatiky shnijí za městem na hromadě s dalšími, anebo v mém domě. A navíc...

    SELECTOR_IX: se sice hlínou nebetonuje, ale buší se do ní nastokrát jaksepatří těžkým kladivem. I toho se velmi rád vzdám. Sebemrskačům meze nekladu, obyčejný a třeba jen trochu vnímavý člověk si pneumatiky přeci do domu nepustí.

    YBUKO: Duškův domek mne mile překvapil, čekal jsem to horší. Víte někdo, jak tam vyřešil podlahu?
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    LURA: nikdo nerika, ze ten seminar musis absoluvovat a stavet naprosto presne podle Khaliliho. A navic si myslim, ze pokud bys jeho pani napsala email, nebo se spojila s Duskem, tak te do haje neposlou.
    Za 250 tisic toho imho moc nepostavis a ten srub s doskovou,nebo sindelovou strechou tak leda pokud mas prisun levneho dreva.
    Spis ze existuje alternativa klasickym komercnim materialum. V tom vydim prinos
    LURA
    LURA --- ---
    YBUKO: Já si tím moc jistá nejsem. Zajímavý projekt to sice je, ale pro naše podmínky opravdu nevhodný a ta cena mi nepřipadá tak úžasná - jak už někdo psal v diskuzi pod článkem - za ty peníze by se dal postavit srub s doškami či šindeli.
    Kromě toho stavět někomu dům (byť aleternativní a taky chápu, že se musel zaplatit pobyt a cesta paní Khalili) za takové peníze, které chtěli (18.000,-Kč), mi přijde už jako dost výdělečný podnik. http://www.adobedome.cz/text.html
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    COMODOR_FALKON: od kdy se hlínou betonuje?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    LURA: Pouze teoreticky.. Ne vždy ty miliony musí být vydělané obchodem s druhou stranou zeměkoule..
    Klidně mohl postavit 20 komerčních baráků ze slámy (náklady 150k, výnos 500k) což by jeho ekologickou stopu činilo velmi, velmi malou...

    SELECTOR_IX: Jenže to NEJDE použít znova... Skoro všechny materiály stárnou a ztrácejí své vlastnosti v řádu desítek let...
    Zrovna taková pneumatika:
    (což je ještě v pohodě, protože je to stále nejčastěji víceméně přírodní materiál - přírodní kaučuk, saze, mosazné dráty, to vše modifikované různými změkčovadly a urychlovači vulkanizace, o jejichž účinku na lidské zdraví asi lépe nevědět...)
    Jak ji jednou zabetonuješ do základů, tak je konec - beton z ní už nedostaneš a časem (start cca 6-7 let od výroby) zkřehne a začne se rozpadat na korodující dráty a práchnivějící plnivo... (tím rychleji, čím snazší k nim bude přístup vzduchu - pneumatiky jsou háklivé na ozon)
    Pokud z nějakého důvodu začnou hořet (pneumatiky mají podobné parametry jako černé uhlí), už je neuhasíš...
    DAW
    DAW --- ---
    MYKO: nooo... nevim... Ta studie na kterou se odvolávaj nebyla vypracovaná pro ně samotný a týká se pneumatikových odpadů obecně.. Čiliže logicky nastává otázka "kdo v americe platí takovéto studie?" a nebo "kdo má zájem na tom, aby studie škodlivosti pneumatik dopadly dobře?".
    Já jsem někde čet, a nevím už kde, ale to je docela jedno, protože člověk se může leckde dočíst leccos.. mno tak jsem čet, že tyhle pneumatiky z aut obsahujou docela dost velký množství docela dost jedovatejch látek. Tyhle látky se z pneumatik dřív nebo pozdějc uvolněj.. nejpozdějc v době, kdy ta guma zpuchří a rozpadne se.. Jestli je možnost, že se uvolní něco do interiéru obydlí nebo do záhonků se zeleninou nevím, ale myslím, že to je dost možný. Chtělo by to prostě udělat pořádnou studii přímo v Earthshipu.
    Myslim si, že earthshipáci to moc dobře věděj a proto je i tenhle článek napsanej takhle hloupě útočně.. nechápu, proč píšou "those who are trying to make an issue out of this are irresponsible themselves", když snad mohli pochopit, že to je věc, která bude zajímat každýho ekostavitele na prvním místě.
    LURA
    LURA --- ---
    MYKO: Díky, pročtu to :-)
    MYKO
    MYKO --- ---
    LURA: tohle asi napadlo kazdyho - a timpadem to asi napadlo i ty lidi, ktery s tim stavej v ramci snahy o co nejsetrnejsi zivot, zejo? :) Tady o tom pisou:

    Tires are hazardous in piles, not Earthships.
    http://www.earthship.net/buildings/offgassing.html
    LURA
    LURA --- ---
    SELECTOR_IX: Tak zrovna co se týče pneumatik, tak s těma mám taky problém. Jako idea se mi to líbí, ale řekla bych, že jak budou postupně stárnout, bude se z nich něco nedobrého uvolňovat. Takže postavit z nich třeba garáž klidně, ale na bydlení je moc nevidím...
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    COMODOR_FALKON: proč na skládku? pořád je to stavební materiál. klidně použít znova. proč kupovat cihly, když ty pneumatiky už existujou a vícemáně se neví co s nima?
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    jenze prachy se daj vydelat ruzne ze jo. cili tezko zmeritelnej faktor..
    LURA
    LURA --- ---
    COMODOR_FALKON: Ale má to co do činění s ekologickou bilancí daného člověka - takže ano, máš pravdu, že je jedno, jestli to má na účtě nebo to dá do baráku, ale celková ekologická stopa by měla zahrnovat i to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam