• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    INSTINKKT
    INSTINKKT --- ---
    prosim vas, ztratil sem se tu ve vasi debate. Nekdo tu psal, ze je prospesny pridavat starou omitku do zahonu. Nenapsali byste i proc a jak, atd? Dik, moc me to zajima
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    KITIARA: Patrně bude k užitku, když si nejprve ujasníme pojmy a kritéria, o něž se tu každý z nás po různu opírá. Předně z toho, co jste zde někteří psali, vyšlo najevo, že maltou myslíte tu a tam maltu starou, která neobsahovala cement. Já maltu znám především jako směs písku, vody, vápna a cementu. Beton se od malty liší pouze, že obsahuje větší množství (v poměru) cementu a že neobsahuje vápno (popřípadě se do něj přidává kamenina, příměsy a přísady).
    Označení "eko" je v zásadě nicneříkající, respektive nicmocneříkající. Když budu vozit echt přírodní bambus přes půlku světa, tak je veškerá "přírodnost" pochopitelně ten tam. Stejně tak nezáleží u staveb pouze na "ekologičnosti" materiálů, že si můžete dát starou maltu do záhonku je sice moc pěkné, nic to však nemění na tom, že výroba cementu je vůči životnímu prostředí ve srovnání s jinými materiály značně nešetrná a dlouhodobě neudržitelná. Cement je totiž prefabrikát, i proto o něm kupříkladu není v Chybíkově knize samostatná kapitola. Důležitý je právě celý proces výroby daného materiálu jaké materiálové a energetické vstupy jsou zapotřebí na výrobu toho kterého konkrétního materiálu. Jinými slovy je třeba uvážit tzv. externality. V tomto ohledu pak kupříkladu i mnoho pasivních domů vychází jako vůči životnímu prostředí nešetrných, ony jsou sice velmi nenáročné na spotřebu energie, ovšem běh rekuperační jednotky si žádá své pravidelné dávky energie, a stejně tak samotná stavba jakož i likvidace domu vyžaduje mnohdy enormní energetický vklad (v rámci celého 50 let dlouhého životního cyklu domu). Tzn. je potřeba vzít v potaz i tzv. vázanou energii (embodied energy), tj. energie vloženou a spotřebovanou v průběhu stavby a rozebrání a likvidace té které stavby.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    sou dva druhy zedniku bych rekl.vetsina funguje tak ze prides na stavbu a zamstnavatel nebo zadavtel ti jasne rekne tady bude zed , tamhle mas vapno tamdle cement pisek a postav zed a staveji a nezjima je to.pak sou ty vetsinou na vesnicich a podobne ze si bud delaj neco sami pro sebe od navrhu az po stavbu to ua ale neni zednik ale stavitel.a nebo dela nekomu ten zednik barak ci opravuje a pak vysvetli ajitovi-zadavateli-platci ze lepsi je nehasene.Sam osobne a to uz zednicim 12 let sem se s nehasenim setkal na posledy ve skole.vapno jakko takovy skodlivi neni to uz sme psali, ale jeho vyroba, tezba vapence a pak paleni.pro to jelpsi jil.je velikej rozdil mezi zednikem a zednikem.vetsinou co sem potkal sou to jednoduchi lidi bez fantazie a tvorivosti,sou nauceni delat a ne planovat.nas ve skole ucili i hlinene onitky ale o tvorivosti nas nikdy nic neucili.ucili nas plany,proste zednik je ten kteremu das plany a on ti to postavi, zajimaho vydelek a ne jestli tam je takove vapno ci takove.dalsi vec je ze budes li lidem moc kecat do toho co je prirodni co ne, a zacnes navrhovat jine reseni stavby ty jako zednik, tak vetsinou te s prace vyhodi,takhle se uz flakam par let.ze zednika ktery ma vlastni nazor potvrzeny skusesenosti nemuze inzenirovy do toho kecat.a inzenir je vysokoskolak ktery prakticky vi strasne malo.vse se vlastne toci o penezic.harmonicke stavby sou o harmonii o tom ze ten clovek ktery chce v baraku bydlet si ho sam navrhne, te objekt je obrazem jeho duse, jeho potreb a tuzeb a proto se v nem citi dobre.lidi kteri si to dokazi jak navrhnout i postavit je strasne malo,boji se chyb atd, ale chybama se ucime.a nebo dame se dokopy jako particka zednik tesar majitel a zharmonizujeme se s predstavama zadavatele a pak to postavit jde.
    LURA
    LURA --- ---
    LURA: A ještě jsem chtěla říct, že na rozdíl tam od toho vašeho kraje (aspoň podle tvých informací), tak u nás zedníci a stavebníci normálně vápno hasí, protože ho považují za kvalitnější, než hašené kupované, které používají jen v nouzi...
    LURA
    LURA --- ---
    DRUDRIGER2: Já bydlím na malé vesnici v pohůří a tady mají nehašené vápno ve všech okolních stavebninách...
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    hele kua vy ste snad prazaci nebo co.ziji tady kde sem v nejblissich stavebninach ho nemaji.kua kazdy rok mi projde rukama nekolik tun malty stavime tady u nas nebo po okoli a nehasene vapno neni sranda sehnat.nejsem z velkomesta ale uz par let zijeme na vesnici.na klasickich stavbach se uz nehasene vapno nepouziva pekne dlouho.nehasene vapno se pouziva pri restarovani starych objektu kde pamatkari chteji mit pouzite stare tradicne hmoty(kazdej stavitel by tam dal stejne hasene ma min prace).mam pocit ze se tady bavim s teoreitkama.muze mi nekdo rici kde se ve stavebnictvi pouziva nehasene vapno...?kromne alernativcu, starejch zedniku kteri si opravujou neco sami na svima chtej to mit kvalitne, ale nikde jinde asi moc ne.jasni muzete na mne vybehnout s cenikem s googlu at si objednam.ma pak ale vyznam pouzivat neco co sem si objednam cez celou republiku?to asi moc harmonicke neni.harmonicke je pouzivat ty materialy ktere sou v okoli.jasny ste mozna s nejakeho jineho kraje a mozna tam to nehasene vapno maji ale to neznamena ze ho museji mit tady taky.stejne vapno se pri hlinenich stavbach skoro vubec nepouziva(mozna malba),a namisto toho je jil, ktery ma podobne vlastnosti a to je ze dokaze danou smes stmelit podobne jako vajicko.vapno ma take dobre propustne vlastnosti ohledne vlhkosti, stejne jako jil.Do jilove omitky se pridava jil a pisek kdyz je moc jilu.pak omitka praska stejne jako kdyz date do klasicke omitky moc vapna.jilova omitka je taky malta aspon ze zednickeho pohledu,akorat je organicky cista a nepotrebujete k tomu nic moc kupovat.jil si vykopete a pisek maji vzdy nedke na blizku.je velikej rozdil bydlet nekde v horach na vesnici a ve velkomeste velikej rozdil.
    LURA
    LURA --- ---
    DRUDRIGER2: No tak v sámošce ho nemají, ale jinak opravdu v každých stavebninách, jak píše KUATO. Proč by se proboha nemělo vyrábět???
    KUATO
    KUATO --- ---
    DRUDRIGER2: nehasene vapno se da urcite koupit v kazde prodejne se stavebninama.

    jinak bych Te chtel poprosit, abys prestal psat jak mongol, protoze castecne tomu neni rozumet. z tohohle "vim jak se to dela, ale nechtel jsem tady u nas s tim zacinat kim si i to vapno tady sam neudelam celi to myslim i s vyrobou a vypalovanim vapna. nehasene vapno mam tady v okoli sehnat uz se moc nevyrabi(jasne vygooglovat)" nejsem moc chytry :o/.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    presne tak stim ze to hasene vapno uz vpytli je na prd.jak sem psal omitka nema zadnej problem, psal jsem jen ze vapno ve velkim mnozstvi je skodlive respektive neni moc eko. ohledne haseni vapna navod nepotrebuji,vim jak se to dela, ale nechtel jsem tady u nas s tim zacinat kim si i to vapno tady sam neudelam celi to myslim i s vyrobou a vypalovanim vapna. nehasene vapno mam tady v okoli sehnat uz se moc nevyrabi(jasne vygooglovat).starou omitku taky recykluji dal.
    KOKES
    KOKES --- ---
    LURA: ale zase je odleželej, to by děda měl uznat. A výrobní nešvary, kdy se míchaj různý druhy vápna a při hašení se pracovníci opijou, to už by dneska snad být nemělo. Proč tedy ne kupované?
    LURA
    LURA --- ---
    KUATO: Vápno je nejlepší nechat odležet do druhého roku, ale chápu, že na to opravdu čas být nemusí. My ho taky používali část už dřív...
    Jinak podle našeho dědy ten hydrát, co se prodává, je dobrý tak akorát na posypání zahrádky, ale ne do malty.
    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    MR_FUNNYSHOES
    MR_FUNNYSHOES --- ---
    KITIARA: Jen takové drobné poznámky, vzhledem k vývoji celé diskuze, trošku mimo mísu. Z videa to není moc patrné, ale pán tam vápno nepřidával, takže zůstáváme u betonu. Rozbitými lahvemi jsem myslel ty, které se rozbijí už zabudované ve stavbě. A jedna opravdu hnidopišská na závěr - 100% a recyklace nejde dohromady, ani u skla - dohodněme kompromis: sklo lze znovu využít z 91-99,9% :)
    VSOUKOLOHLOR: aspoň to tady trochu ožilo, ne? :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    DRUDRIGER2: zednik alternativec, ktery si neumi uhasit vapno?

    haseni vapna podomacku v "malym"
    ---------------------------------------------
    potrebujes:
    - becku nejlip 200l (muze byt i plastova, pokud v ni ma to vapno dlouho stat, tak je to mozna i lepsi, protoze klasickou plechovou to za par let prozere :o) - vyzkouseno
    - pytel nehaseneho vapna
    - jednu drevenou desku na michani (delka cca 150cm, sirka cca 10cm)
    - ochranne prostredky: bryle, rukavice, bluza/kosile, ktera kryje ruce po cele delce (proste nedelat v tricku s kratkym rukavem), respirator (ne nutny, ale uzitecny, protoze neco vapenneho prachu "se vznasi nad vodami" a neni to prijemne na dychani)

    postup prace:
    dej do becky 120l vody, dalsi dva kyble je vhodno mit pripravene k ruce, nasyp pytel nehaseneho vapna a rozmichej deskou ve vode, aby se dobre promisilo. pak cekej. behem kratke chvile se zacne voda zahrivat a o chvili pozdeji z ni zacnou stoupat bublinky. kdyz to zacina hucet (var), tak zacit znovu s michanim. v tuhle chvili by uz melo byt znat, ze vapno nabira na objemu, takze michat, pekne objizdet kolem sten - zacina to jit tezko, protoze vapenne masy pribyva. kdyby to moc vrelo, tak se muze prilit dalsi kybl vody (studene). dokonce se mi zda, ze v puvodnim navodu je jen 80l, ale ja to vzdycky delal s vic jak 100l a jevi se mi, ze to neni na skodu. kdyz je masa vapna vysoko (skoro po hladinu) a zacina byt znatelne zeslabovani varu, je prace hotova. vapno je z pocatku ridcejsi, ale kdyz se mu da trochu casu, tak si "sedne" a zhoustne. cely proces trva 15-25min, nevim presne, nikdy jsem nemeril cas. rika se, ze pred pouzitim se ma pockat do druheho dne, ale bylo mi receno, ze se tohle v praxi casto porusuje, protoze "neni cas" :o). sam jsem to pri stavbe zdeneho kurniku taky porusil a nezdalo se, ze by to nejak vadilo. jen se musi hlidat, ze kdyz je to vapno zpocatku ridsi, tak se ho musi dat do malty vic a tim padem setrit vodou. proste hlidat barvu malty.

    KITIARA: malta skodliva neni. starou oklepanou maltu jsem presival a pouzival na zlehceni pudy na zahrade a davame ji i kuram do hrnce misto pisku (v podstate je to pisek obohaceny o vapno).
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Nikdy jsme neslyšela o škodlivosti malty na životní prostředí a než abych plácala uplný hlouposti, tak jsem se před tím snažila najít nějaký informace na internetu. Bohužel jsem je nenašla. BUdu tedy velmi ráda, když mě do toho zasvětíš. Včem je tedy malta škodlivá pro životní prostředí? Jinak o kladech hlíny a jiných přírodních stavebních materialech samozřejmě vím, knihu mám doma.
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    mozna jeste par mist na exkurzi po okoli prahy - domy z prirodnich materialu..kontakt na http://biodomy.czgbc.org/
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DRUDRIGER2: Pokud ti to vyznělo jako osobní útok, tak si to bereš zbytečně osobně. Pokud tu však někdo argumentuje stylem, že beton nebyl použit nýbrž malta a ta že soudě podle googlu asi ekologicky škodlivá není, tak už se tu možná můžeme začít bavit i o sádrokartonu, polystyrenu a OSB deskách, a podobných výkvětech a rovnou celé auditko sloučit s některým ze zdejších konvenčních stavařských. Z tvé původní odpovědi nebylo příliš patrné, cos napsal později, proto jsem tě hodil šmahem do jednoho pitle s KITIAROU. Tak se omlouvám. A tebe, KITIARO, odkazuji například na tuto knihu: http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/uvedeni-k-problematice-prirodnich-stavebnich-materialu Určitě se v ní dovíš mnohem víc než o kdovíjak pochybných článcích o domech ze skleněných lahví... P.S.: Plánovač ani inženýr nejsem, a i kdybych byl, určitě se podle jednoho nedá usuzovat na další zdejší čtenáře a přispěvatele.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    takže tady sou inženiri a planovači. podle mne vlastna vyroba vapna je jednoznacne prinosem k sobestacnosti, otasky zni jestli vapno pri tyomdle typu staveb vubec pouzivat. Ja jsem jenom odpovidal na otazku ohledne malty a vapna.a vubec si nemyslim ze kdyz vysypem moc vapna na malou plochu zeme asi to moc eko nebude, nebo urcite to zabije mrte vselijakejch malich brouku a ruzne. v malem mnozstvi je ale uplne v pohode. nema bit todle forum o sdileni skusenosti, nez osobnim utokum.hlina namisto betonu a malty.z malty uz nikdy nebude malta ani s cementu uz nikdy nebude ten zazracni tvrdnouci prasek.hlina bude vzdy hlinou.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    KITIARA: DRUDRIGER2: Bez urážky, ale právě jste prokázali, že vůbec netušíte, oč tady v tomto vlákně běží. A obávám se, že obracet se v tomto případě na všespásný google vám příliš nepomůže.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    no tak nejak, ja obcas zvyski davam na kompost hovnak mu rikame, tam davame na kopu hovinka s kompostovaciho hajzliku.sem spis zednik a otaska slova zasadita ci kysela je pro zahradnika.kazdopadne vapno hodne vyzira pokozku a je to ziravina ve vetsi koncentraci ale to nemusime nikomu vysvetlovat ze jo.samozrejme nejlepsi je si vapno uhasit sam ale tak daleko sem se dostal jenom na skole, od ti doby se vsude mrska uz uhasene vapno takzvani hydrat......
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam