DAW: To jsem si krapet naběhl... Adobe earthbags technice příliš nerozumím, tudíž to byl jen odkaz na hlasy druhých. Ačkoliv když se podíváš například na
http://www.greenhomebuilding.com/earthbag.htm můžeš si doslova učinit obrázek... Předně to zčásti připustil Dušek sám, když řekl, že začali se stavbou pozdě a že tudíž dům nenachytal dostatek tepla a na zimu byl studený a vlhký. Že se to tolik nedaří mi potvrdila i jeho dcera, ale neznám ji dobře, pouze se o tom zmínila a příliš to nerozváděla. Hlavní dojem z průšvihu mám od svého kamaráda Maxe Vittrupa Jensena z PermaLotu (možná jste se s ním někteří setkali), který tu v ČR mezi některými svými není zrovna dvakrát oblíben (chápu dílem proč, mě však některého jeho vlastnosti nebrání v tom se s ním dlouho přátelit). Max, kterého považuji po praktické stránce za největšího odborníka na přírodní stavitelství u nás (stavěl domy z cobu a slaměných balíků v USA a Dánsku v době, kdy o nás o něčem takovém vědělo sotva pár lidí), nad Duškovým domem doslova bědoval, jeho hlavní důvod byl ten, že kolem domu se strhl velký mediální zájem, různé články a tv reportáže, a do toho si vemte hlad, který po tomto typu staveb zvlášť po uvedení Garbage Warriora, ale i jiným důvodům, vyvstal. A vemte v potaz to, že dům vlastně staví amatéři a diletanti, je to ze značné části fušeřina. Fušeřina, na základě níž si pak veřejnost činí názor. Konkrétní přehmaty a chyby ti nepovím, ale budou jak estetického tak nepochybně i technického rázu. Samotnému mi nejvíc vadí tvar domu, kruhový půdorys a dóm. Minke takové taky oblibuje, jenže on často navrhuje a staví ne-rodinné domy. Pokud chceš, mohu se optat na podrobnosti.